Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Het weer nader verklaard

Zware buien en windhozen in zomer 2001

De zomer van 2001 gaat de geschiedenis in als de zomer van de zware buien. Op maar liefst 8 dagen is er ergens in Nederland op tenminste één KNMI-neerslagstation 50 mm of meer gevallen.

In de nacht van 15 op 16 juni werd in Winshoten na enkele hevige regen- en onweersbuien 66 mm afgetapt. Op 6 juli noteerde Scheveningen 55 mm. Op 19 juli kreeg West Terschelling 91 mm, waarvan bijna 70 in twee uur; een ware wolkbreuk dus. Op 23 juli viel in Tilburg 69 mm en op 27 juli kreeg Eext in Drenthe 66 mm. Ook augustus toonde een weertype dat karakteristiek is voor de hondsdagen met grote dagsommen.

In de nacht van 4 op 5 augustus viel in Honselersdijk 86 mm en het nabij gelegen Zoetermeer 82 mm, op 7 augustus was Biddinghuizen koploper met 48 mm, op 8 augustus meldde Vroomshoop 64 mm, op 9 augustus viel in IJsselmonde 36 mm en op 10 augustus kreeg Hoogkarspel 51 mm. Ook op 13 augustus meldde Overveen 29 mm. Ten slotte leverden zware onweersbuien op 15 augustus in Deelen 42 mm op. De dagelijkse hoeveelheden in het hele land vindt u op onze neerslagkaartjes.

De regenhoeveelheden waren uitzonderlijk groot. Normaal valt er in een zomermaand in ons land ongeveer 60 tot 70 mm, maar opmerkelijk genoeg was uitgerekend augustus de laatste jaren droger.

Wind- en waterhozen

De buien gingen op verschillende plaatsen vergezeld van hoosverschijnselen, zowel wind- als waterhozen. Het KNMI kreeg diverse meldingen, ook van de buien begin augustus die de overgang naar het wisselvallige weer hebben ingeluid. Op 2 augustus zijn er waarschijnlijk windhozen opgetreden bij Horst in Noord-Limburg en bij Borculo. Op dinsdag 7 augustus is melding gemaakt van een windhoos in Weurt bij Nijmegen, waar tientallen bomen zijn ontworteld of ontkruind. Volgens Rob Sluijter van de Klimatologische Dienst van het KNMI blijkt uit de aard van de schade aan gebouwen en bomen dat hier vrijwel zeker sprake van een windhoos. Het schadespoor strekt zich uit over een afstand van ongeveer 700 meter en heeft een breedte van 30 tot 50 meter, minder breed dan eerder was gemeld. Bovendien liggen de bomen in verschillende richtingen naar elkaar toegedraaid op plekken die niet rechtstreeks bloot stonden aan de wind wat eveneens wist op een hoos. Vier ooggetuigen hebben een slurf gezien die de grond raakte.

Schade aan de kas door windhoos in Weurt op 7 augustus. De buitenkant van de kas, aan de zijde waar de wind vandaan kwam, had geen schade, alleen in het middendeel. (Foto: Rob Sluijter, KNMI)

Rieten dak met glasscherven door windhoos in Weurt op 7 augustus. (Foto: Rob Sluijter, KNMI).

Windhozen bij onweer van 2 augustus?

Actieve onweersbuien met vooral veel horizontale bliksemontladingen op grote hoogte, markeerden donderdagavond 2 augustus de overgang naar licht wisselvallig zomerweer, dat voor de komende dagen op het programma staat. Volgens de Limburgse weerkundige Rob van der Giessen in Bunde kwamen de buien bij Eysden de provincie binnen en trokken ze tussen half elf en half twaalf snel noordwaarts

Vooral ten noorden van Maastricht, richting Roermond was het flink raak met zware windstoten. De weerstations van Beek, Ell en Arcen in Limburg registreerden windstoten van 80 km/h; een weeramateur in Horst registreerde 98 km/h en in de buurt van Turnhout in België is zelfs een windvlaag van 104 km/h geregistreerd. Daarbij is flink wat schade aangericht, zowel door blikseminslagen als door de wind. De omgeving van Horst is mogelijk getroffen door een windhoos. Over een afstand van ongeveer vijf kilometer werden op verschillende plaatsen eiken uit de grond gerukt en werd schade aangericht aan gebouwen beschadigd. Het schadespoor heeft volgens de brandweercommandant van Horst een breedte van ongeveer 100 meter. Ook in Roermond waaide het dak van een flat, woeien bomen en lichtmasten om en werden auto's beschadigd. Ook in Borculo, bekend om zijn "cycloon uit 1925", zijn over een strook van een paar kilometer lengte en een breedte van 200 meter enorme bomen ontworteld of zwaar beschadigd (bron: Merle Tip, Twentsche Courant).

Index het weer nader verklaard

Laatste wijziging: 17 augustus 2001

Vragen en reacties:
Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI

Deel: ' Zomer 2001 is de zomer van de zware buien en windhozen '
Lees ook