Gemeente Maassluis

Persbericht

Kenmerk: MO176
Datum: 5 augustus 1999

Gastbeiaardier geeft zomeravondconcert op 14 augustus

Op zaterdag 14 augustus speelt gastbeiaardier Anne Kroeze van 19.15 tot 20.00 uur op de beiaard van de Groote Kerk in Maassluis. Dit is het vijfde beiaardconcert in een serie van zes zomeravondconcerten. De gastbeiaardier speelt een viertal werken van Johann Sebastian Bach, twee liederen van Franz Schubert, een sonate van Joseph Haydn en twee stukken van de Vlaamse beiaardiers Staf Nees en Jef Rottiers.

Anne Kroeze (Stadskanaal, 1975) studeerde orgel aan het conservatorium te Zwolle, waar hij momenteel de studie kerkmuziek volgt. Daarnaast studeert hij aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort onder leiding van Arie Abbenes. In 1998 won hij de derde prijs bij het beiaardconcours te Winschoten, in 1999 de tweede prijs bij het concours in Brielle. Anne Kroeze is vervangend beiaardier te Emmeloord en organist van de Nederlands Hervormde Kerk in deze plaats. De beiaard van Maassluis is het aanhoren zeer de moeite waard. Een geschikte plaats om te luisteren naar het carillon is op en rond het Schanseiland. Vooral het binnenpleintje naast de kerk is een prima luisterplek met een mooi uitzicht op de toren.

Orgelconcert
Aansluitend op het concert van de gastbeiaardier wordt om 20.15 uur een orgelconcert gegeven in de Groote Kerk. Organist Jan J. van den Berg speelt achtereenvolgens werken van A.C. Schuurman, J.S. Bach, G. Pescetti, A. Guilmant, J.J. van den Berg en F. Peeters. Plaatsbewijzen voor dit orgelconcert zijn verkrijgbaar op de avond van het concert. De toegangsprijs bedraagt f. 10,--; kinderen tot 12 jaar en houders van een CJP of Pas65 betalen f. 7,50.

Torenbeklimming
Wie de beiaardier tijdens het zomeravondconcert aan het werk wil zien, kan deelnemen aan een rondleiding. Uit veiligheidsoverwegingen zijn aan deze rondleiding wel enkele spelregels verbonden. Zo is de minimumleeftijd voor het beklimmen van de toren vastgesteld op 8 jaar. Kinderen van 8 tot 14 jaar mogen uitsluitend onder begeleiding van een volwassene de toren beklimmen. Belangstellenden voor de rondleiding in de toren van de Groote Kerk, kunnen zich op 14 augustus tussen 18.45 en 19.00 uur melden aan de voet van de toren, achter de Groote Kerk.

In het informatiecentrum in de hal van het stadhuis is een folder verkrijgbaar met meer informatie over de beiaard in de Groote Kerk, de torenbeklimmingen en uiteraard de serie zomeravondconcerten.

Laatste wijziging: 05 August 1999

Deel: ' Zomeravondconcert gastbeiaardier Maassluis '
Lees ook