Gemeente Maassluis

18-6-2002

Zomeravondconcert op de beiaard van de Groote Kerk

Zaterdag 22 juni vindt het tweede beiaardconcert in de serie zomeravondconcerten plaats. Stadsbeiaardier Jan van der Zwart speelt van 19.15 tot 20.00 uur op de beiaard van de Groote Kerk. Op het programma staan bewerkingen van Nederlandse volksliedjes.

Tot de culturele traditie van ons land behoort een grote hoeveelheid volksliedjes. Deze zijn in de loop der eeuwen ontstaan of met opzet gecomponeerd. Tot deze laatste categorie behoren liederen met een vaderlandse inslag, zoals Merck toch hoe sterck uit de 17e eeuw, of Waar de blanke top der duinen uit de 19e eeuw. Van liedjes als Daar was een sneeuwwit vogeltje is de oorsprong vaak niet bekend, slechts dat het een oud lied is.

De vijftigers en ouderen onder ons hebben heel wat van dat leuke spul vroeger op school geleerd en uit volle borst gezongen. Het is toch jammer dat die traditie vanuit het onderwijs zo goed als verdwenen is; de jonge generatie kent en waardeert dit repertoire nauwelijks. Via beiaardbespelingen in het hele land wordt nog regelmatig dit culturele erfgoed ten gehore gebracht. Het instrument leent zich daar uitstekend voor. De liefhebber van het traditionele Nederlandse volkslied kan tijdens het open-toren-concert op 22 juni goed aan zijn trekken komen.

Vanwege het succes in voorgaande jaren wordt het zomeravondconcert gecombineerd met een concert uit de serie orgelconcerten in de Groote Kerk. Deze orgelconcerten vinden plaats aansluitend aan het concert op de beiaard.

Zeer succesvol zijn ook de torenbeklimmingen. Daarom is het op zaterdag 22 juni weer mogelijk om de toren te beklimmen en een kijkje te nemen in de toren als de beiaardier aan het spelen is. Belangstellenden kunnen zich melden tussen 18.45 en 19.00 uur aan de voet van de toren, achter de Groote Kerk. Uit veiligheidsoverwegingen zijn aan de rondleiding enkele spelregels verbonden. Zo is de minimum leeftijd voor het beklimmen van de toren vastgesteld op 8 jaar. Kinderen van 8 tot 14 jaar mogen uitsluitend onder begeleiding van een volwassene de toren beklimmen.

Deel: ' Zomeravondconcert op de beiaard van de Groote Kerk Maassluis '
Lees ook