Gemeente Roermond

13 juli t/m 20 oktober 2002
"De Zomerexpositie"
De nieuwe zomeropstelling van de collectie historische kunstvoorwerpen.

Van 13 juli t/m 20 oktober 2002 laat het Stedelijk Museum Roermond u op de eerste verdieping een nieuwe zomeropstelling van de collectie historische kunstvoorwerpen zien. Met name schilderijen van Hendrik Luyten, de voor Roermond typische 'putbeelden' en enkele bijzondere kunstwerken kunt u er bekijken.

Luyten aan zee
Hendrik Luyten (1859-1945) schonk een groot deel van zijn werken in 1930 aan Roermond. Hiermee legde hij de basis voor de oprichting van het Stedelijk Museum Roermond in 1932. Een keuze hieruit is onder de titel 'Luyten aan zee' deze zomer te zien. Het werk van Luyten is verwant aan het impressionisme en aan de Haagse School. Licht neemt een belangrijke plaats in zijn werk in. Het moment van de dag is als het ware af te lezen van het schilderij.

Luyten ging vaak schilderen in Koksijde, Yerseke, Egmond en Katwijk aan Zee. Zijn impressies van het strand en de zee en van het wel en wee van de vissersfamilies zet hij in treffende penseelstreken neer.

Putbeelden
Voor de watervoorziening is Roermond lang afhankelijk geweest van waterputten, die op vele plaatsen in de stad stonden. De put diende op de eerste plaats voor de watervoorziening in huishoudens en voor ambachtslieden. De put werd ook gebruikt voor bluswater bij brand.

Om deze belangrijke voorziening te beschermen plaatsten de buurtbewoners er beeldjes bij van heiligen, veelal de beschermheilige van de put. Ze stonden oorspronkelijk bij de putten en later in nissen of in kapelletjes bij de waterput. Deze vaak eeuwenoude beelden werden steeds kwetsbaarder en zijn daarom overgebracht naar het museum. Replica's zijn in de stad ervoor in de plaats gekomen.

Enkele bijzondere stukken
In een aparte kamer zijn enkele bijzondere stukken uit de collectie te zien: schilderijen van de Roermondse schilder Christoffer Puytlinck (1640-1679) en van Charles Leickert (1816-1907) en een paneel "Lazarus en de rijke vrek" van een anoniem, vermoedelijk Vlaams schilder uit de 16e eeuw; een borstbeeld van prins Xavier van Saksen door de neoclassicistische beeldhouwer Antonio Canova (1757-1822); een zilveren wijwatervat uit ca. 1675 van de Roermondse zilversmid Jan Puytlinck, een kelk uit ca. 1692 van de Roermondse zilversmid J.F. Mullenaers, een bokaal van de muntmeester Jacob van Nederhoven uit 1609 en de bokaal van Johan Willem van Gulik, Kleef en Berg van voor 1588.

Deel: ' Zomerexpositie Stedelijk Museum Roermond '
Lees ook