Planten van 1001 Nacht
Deze zomer verandert de Hortus botanicus Leiden in een sprookje uit 1001 Nacht. Aanleiding is het 400-jarig bestaan van de leerstoel Arabisch bij de Universiteit Leiden. De tentoonstelling vertelt onder meer het verhaal over planten uit de Leidse Dioscorides.

Dit is een prachtig gellustreerde Arabische vertaling van een Grieks handschrift over planten en dieren uit de eerste eeuw na Christus. Er komt een wandeling langs Arabische planten, er wordt een Arabische tuin ingericht en er zijn tal van lezingen en workshops.

Al enkele eeuwen vr het begin van onze jaartelling ontstonden de eerste boeken met beschrijvingen van geneeskruiden. Pedanius Dioscorides leefde in de eerste eeuw na Christus en diende als arts in het leger van de Romeinse keizer Nero. Hij verzamelde gegevens over planten van het Middellandse Zeegebied en hun medische toepassing en beschreef dit in zijn De Materia Medica. Tot ver in de 17e eeuw werd het werk van Dioscorides gebruikt en vertaald.

Bron voor deze tentoonstelling is een Arabische vertaling van Dioscorides. Deze prachtig gellustreerde vertaling ligt in de Bijzondere Collectie van de Leidse Universiteitsbibliotheek en dateert uit de 11e eeuw.

Heel veel planten die in de Dioscorides staan beschreven, vinden we terug in de Clusiustuin van de Hortus botanicus Leiden, zoals bijvoorbeeld Wede, Absintalsem, Lavendel, Honingklaver, Zwarte komijn en Maagdenpalm.

----------
Wandeling langs planten met een Arabisch verhaal
In samenwerking met emeritus hoogleraar Arabische Studies Remke Kruk wordt een wandelboekje gemaakt langs Arabische planten. Bezoekers krijgen bij de portier een gratis boekje mee, waarmee ze in de Clusiustuin, voor de Oranjerie, in Rosarium en Systeemtuin, Varentuin en Arabische tuin uitleg krijgen over Arabische planten in de vorm van een verhaal of gedicht.

----------
Lezingenprogramma
Tijdens de tentoonstelling worden er op woensdagavonden in juli lezingen gehouden in de Tuinkamer van de Hortus. Na afloop kunt u nog heerlijk wandelen door de tuin. Aanvang: 20.15 uur, deelname 1,50 exclusief entree, vooraf aanmelden via de website.

03-07 Viooltjes tegen je kater: Planten en bloemen in de Arabische literatuur door Remke Kruk, emeritus hoogleraar Arabische Studies

10-07 Van de Bijen, een Arabische geschiedenis door Fred Weber, hortusimker

17-07 De Leidse Dioscorides: kruidenboek via een omweg door Leo den Dulk, tuinhistoricus

31-07 Planten van 1001 Nacht door Gerda van Uffelen, hoofd Collectiebeheer Hortus

----------
Proef/kookworkshops
In de tentoonstelling maakt u kennis met Arabische planten en kruiden. Er is niets leuker dan te leren waar het eten vandaan komt en hoe je het klaarmaakt. Deelname 1,50 exclusief entree, vooraf aanmelden via de website.

Ook kleine fijnproevers zijn voor beide workshops van harte welkom!

31-08 Blindproefspel voor kinderen: Arabische keuken door Marjolein de Vlaam (auteur kookboek Wereldeters). Van 11.00 tot 17.00 uur.

07-09 Hummus workshop door Nadia Zerouali en Merijn Tol (auteurs kookboek Arabia). Vanaf 14.00 uur.

De kookboeken van deze auteurs zijn gedurende de hele tentoonstelling te koop in de Hortuswinkel.

----------
Zondagwandelingen
Elke tweede zondag van de maand trakteert de Hortus u op een speciale wandeling. De volgende wandelingen staan in het teken van de zomertentoonstelling.

Aanvang: 12 uur. Kosten: 1,50 plus entree.

12-05 Zondagwandeling Preview Planten van 1001 Nacht door Gerda van Uffelen, hoofd Collectiebeheer

14 juli: Zondagwandeling Smaken uit 1001 nacht door Fred Weber, hortusimker

----------
Zomeravondopenstelling
In de avondzon genieten van de Hortus of nog wat drinken op het terras van Grand Caf Clusius? Alle woensdagavonden in juli en augustus zijn wij open tot 22 uur.

----------
400 jaar Arabisch in Leiden
De leerstoel Arabische Taal en Cultuur aan de Universiteit Leiden bestaat in 2013 vierhonderd jaar. Het is hiermee n van de langst bestaande in Europa. In een rijk en gevarieerd programma laat de Universiteit Leiden en haar partners (Leidse musea, culturele instellingen en bedrijven) u dit jaar kennismaken met het (culturele) verleden, heden en toekomst van het Midden Oosten. Meer informatie kunt u vinden op www.400jaararabisch.weebly.com.

----------
EINDE PERSBERICHT

Deel: ' Zomertentoonstelling Planten van 1001 Nacht '


Lees ook