Ingezonden persbericht

Laatste nieuws KNMI
28 februari 2003

Zon overtreft alle records in koude winter

Droge februari was koudste maand

Zowel in februari als in de hele winter heeft de zon niet eerder zo veel geschenen. Gemiddeld over het land was de zon in de afgelopen maand ongeveer 150 uren te zien tegen 78 uren normaal. De Bilt overtrof met circa 155 uren ruimschoots het vorige zonrecord van 135 uren in februari 1975. Het zuidoosten en oosten was het zonnigste deel van het land met in Twenthe en
Maastricht bijna 170 uren zon. Ook dat is een nieuwe record in de honderdjarige meetreeks van dit station. Dergelijke cijfers van de zonneschijnduur zijn hier normaal voor juni! In het grootste deel van het land was tussen 16 en 26 februari vrijwel geen wolk te zien. Zo'n lange zonnige periode is volgens Rob Sluijter van de Klimatologische Dienst van het KNMI sinds tenminste 1901 nooit eerder voorgekomen.

Door de extreem zonnige februari gaat ook de winter als zonnigste de boeken in. Het KNMI berekende voor De Bilt in drie maanden circa 265 uren zon tegen 172 normaal. Het record stond op naam van de vorige winter die met 257 uren zon vrijwel net zo zonnig was, maar ook een stuk zachter. Dit jaar was, zoals het KNMI had verwacht, voor het eerst in zes jaar sprake van een koude winter met een afwijking van bijna 1 graad onder normaal. Opmerkelijk was ook de langdurige droogte in februari. Bijna drie weken achtereen viel er vrijwel nergens in ons land neerslag, waardoor het een droge maand was.

Uitgebreide informatie op internet: www.knmi.nl

Bij gebruik van informatie "Bron: KNMI" vermelden. Nadere informatie bij persvoorlichting KNMI, tel. 030 2206 317, fax 030 2211195 of mailto:persvoorlichting@knmi.nl.

Harry Geurts
PR & Voorlichting
Postbus 201
3730 AE De Bilt
Zie ook/see also: http://www.knmi.nl/maildisclaimer.html

Deel: ' Zon overtreft alle records in koude winter '
Lees ook