PERSBERICHT

Hij komt er weer aan! De zondagmarkt in Middenbeemster. Is er een leukere manier om de laatste vakantiedag van uw kinderen te vieren? Volgens ons niet. De zondagmarkt zal dit jaar op 5 september worden gehouden.

Ook dit jaar hebben wij weer een thema aan de markt gekoppeld. De Beemster is genomineerd als werelderfgoed van unesco. Of de Beemster daadwerkelijk opgenomen wordt op de lijst van het werelderfgoed, zal pas eind december 1999 duidelijk worden. Toch is alleen het feit dat de Beemster genomineerd is al heel bijzonder. Dat valt te vergelijken met een nominatie voor een Oscar of een literatuurprijs. Ook als de Beemster niet gekozen wordt op de lijst van het werelderfgoed, hebben wij met de verschillende forten in de Beemster al een deel van het werelderfgoed in onze polder. De Stelling van Amsterdam waar de forten onder vallen is namelijk wel al opgenomen op de Unesco lijst van het werelderfgoed. Daarom willen wij als zondagmarktcomité dit jaar het werelderfgoed en de Unesco centraal stellen. Dat willen we doen door de Beemster te vergelijken met Italië, een land dat heel veel plaatsen op de werelderfgoedlijst heeft staan. Denk aan Vaticaanstad, de lagune van Venetië en de toren van Pisa.
De reden van nominatie van de Beemster als werelderfgoed is dat de Beemster een droogmakerij is met een nog volledig intacte renaissance verkaveling. De wegen en sloten zijn volgens een vast rechtlijnig patroon aangelegd. De bakermat van de renaissance ligt in Italië. Vandaar dat wij Italië aan dit thema gekoppeld hebben. Tijdens de markt zullen wij de Beemster in al zijn verscheidenheid naar voren brengen en dat vergelijken met Italië.

Voor dit thema is het Superterrein in Middenbeemster gereserveerd. Daar kunt u alle informatie en ontspanning die met dit thema te maken heeft vinden. Zo zal er een stand van Unesco centrum Nederland komen met voorlichting, het Project Landbouwvernieuwing Beemster zal er zijn, Het Historisch genootschap van de Beemster. Er zullen optredens zijn van de Beemster fanfare, er zullen werkstukken van leerlingen van de Lourdesschool in Westbeemster te zien zijn. Ook zal er een ouderwetse stoommachine te bewonderen zijn. De eerste begrazers van de Beemster, de landgeiten kunnen bewonderd en geaaid worden. De aerobic-kinderen "De Kloekies" zullen optreden. En nog veel meer van de prachtige, nog volop in leven zijnde droogmakerij zullen voor het voetlicht gebracht worden. Ook Italië wordt belicht. Er komt een ouderwetse Italiaanse ijsboer, er zullen video's te zien zijn en er zal muziek te horen zijn. Als alles goed gaat vaart er een Venetiaanse gondel door de Beemster gracht. Natuurlijk wordt ook de inwendige mens niet vergeten. Op het marktplein zal wijnhandel Bart Italiaanse wijnene hebben om te proeven. Op het terras, verzorgd door café De oude munt, zullen Italiaanse drankjes en hapjes zijn en het Beemster pannenkoekenhuis bakt speciale Beemsterkoeken.

Natuurlijk is er ook weer een gewone gezellige zondagmarkt. Met tal van kramen en een keur aan koopwaar. Ook de kinderrommelmarkt zal niet ontbreken. Iedereen is van harte welkom bij deze jonge handelaartjes. Maar, alleen om te kopen. Wilt u zelf iets verkopen? Dan kunt u een kraam huren. Voor informatie hietomtrent kunt u terrecht bij mevrouw T. De Lange. Telefoon: (0299) 68 14 63.

De markt begint om 11.00 uur en wordt geopend door het kinderkoor uit de Westbeemster dat het Beemsterlied ten gehore zal brengen. Om 17.00 uur is de markt weer afgelopen. Maar, dan heeft u zes uur de tijd gehad om inkopen te doen, meer te weten over de prachtige droogmakerij Beemster, over het werelderfgoed van Unesco en over Italië. U heeft uw geluk kunnen beproeven bij het Rad van avontuur, dat weer ten goede komt aan verschillende goede doelen in de Beemster. En, u heeft kunnen proeven van allerlei lekkers uit de Beemster en Italië.
Het wordt weer een schitterende dag. Wij rekenen op uw aanwezigheid. Dit evenement mag niemand missen.

Deel: ' Zondagmarkt in Middenbeemster, thema Unesco werelderfgoed '
Lees ook