Zorgspecial Tijdschrift over kindermishandeling (TKM): ‘Huiselijk geweld is geen huiselijk probleem’


DRIEBERGEN, 20141001 -- De impact van huiselijk geweld blijft niet beperkt tot partners die elkaar slaan of ouders die hun kinderen mishandelen; het is een maatschappelijk probleem. "We moeten het ons dan ook allemaal aantrekken als een kind in de knel zit", zegt Tweede Kamerlid en huisarts Marith Rebel in de zorgspecial van online Tijdschrift over kindermishandeling en huiselijk geweld: www.augeomagazine.nl.

Rebel vindt ook dat artsen een grotere maatschappelijke rol kunnen spelen en het belang van het kind voorop moeten stellen. Maar ook: we moeten meer praten over kindermishandeling en huiselijk geweld. In TKM zet ze zelf die stap: als 6-jarig meisje verbleef Rebel met haar moeder, broertje en zusje in een Blijf-van-mijn-lijfhuis: ‘Met preventie en hulpverlening los je een deel van het probleem op. Hoe meer we er over praten, hoe beter we elkaar kunnen helpen.’

Andere onderwerpen in de zorgspecial van TKM:

‘Op de Eerste Hulp moest ik liegen’

‘Als ik de waarheid vertel gaat mijn vader de gevangenis in dacht ik. Daarom zweeg ik’, vertelt de nu 19-jarige Jim in TKM. Op een avond escaleerde een ruzie tussen zijn ouders en moesten ze naar de Eerste Hulp. Zijn vader instrueerde hem te liegen: ‘In het ziekenhuis vertelden we dat mama van de trap was gevallen. De arts vermoedde wat, maar vroeg niet door. Had hij me maar apart genomen of een kaartje van een hulpinstantie gegeven’, zegt Jim nu.

‘Ik ben een praat- en luisterdokter: erover praten geeft misbruikte kinderen de controle terug’

De Amerikaanse kinderarts Martin Finkel is gespecialiseerd in het behandelen van misbruikte kinderen. Hij vindt dat artsen onvoldoende getraind worden in het praten met kinderen. ‘Artsen zijn drukbezet en zijn gewend om snel een serie vragen af te vuren. Maar praten met kinderen over dit soort moeilijke onderwerpen vergt andere vaardigheden. Deze vaardigheden heb ik niet van mijn vakgenoten geleerd. Nee, ik heb ze geleerd van de kinderen. Door naar ze te luisteren en met ze te praten.’ 

En verder:

TKM is een uitgave van Augeo, een stichting die zich inzet voor de veiligheid en het welzijn van kinderen en gezinnen. Augeo ontwikkelt ook e-learning voor professionals, zoals (huis)artsen.


Deel: ' Zorgspecial Tijdschrift over kindermishandeling (TKM) '
Lees ook