Zorgtoeslag gaat direct naar spaarpot student


DEN HAAG, 20131223 -- Gratis geld krijgen van de overheid. Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar voor vele studenten is dit werkelijkheid. Dankzij het huidige zorgstelsel en hun ouders verdienen studenten tot honderden euro`s per jaar aan de zorgtoeslag. Dit blijkt uit onderzoek van www.studenten-zorgverzekeringen.nl onder 950 studenten.

Gratis overheidsgeld

Voor sommige studenten is de zorgtoeslag niets minder dan een extra inkomen. Van alle studenten van wie de ouders hun zorgpremie betalen, mag ruim 43% gewoon zelf de zorgtoeslag houden. In totaal hoeft een op de vier studenten met zorgtoeslag hier geen zorgpremie van te betalen. Deze studenten strijken dus jaarlijks heel eenvoudig 864 euro op.

In 2014 nog meer voordeel

Naast het kwart van de studenten dat € 864,- krijgt, is er ook nog een andere groep studenten die verdient aan het zorgstelsel. Ook voor studenten die wel een zorgpremie betalen is 2014 namelijk een goed jaar. Zo is de premie van een zorgverzekering met verhoogd eigen risico gemiddeld ongeveer € 10,- lager dan de zorgtoeslag. Een meerderheid (56%) van alle studenten kan hiervan profiteren en dus jaarlijks € 120,- verdienen.

De onwetende student

De overige 20% van de studenten heeft niets met zorgverzekeringen te maken. Hun ouders betalen de zorgpremie en ontvangen de zorgtoeslag. Wel heeft maar 3% van de studenten geen zorgtoeslag aangevraagd. Studenten weten de weg naar deze financiële bonus dus wel te vinden. Bijna 95% van de studenten is voor het stelsel van een verplichte zorgverzekering. Hoe meer betrokken ze zijn, des te meer ze echter tegen het huidige zorgstelsel zijn.

Student minder solidair

De solidariteit binnen het zorgstelsel mag wel wat minder. Zo`n 60% van de studenten vindt dat mensen met een ongezonde levensstijl meer zorgpremie moeten betalen. Vooral onder de mannelijke studenten is de aanhang groot (72%). Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van Nivel en SCP dat 40% van Nederland voor deze leefstijlafhankelijke premie is. Dit punt vindt binnen het zorgstelsel onder de jonge generatie studenten dus duidelijk meer steun.


Deel: ' Zorgtoeslag gaat direct naar spaarpot student '
Lees ook