Zorgverzekeraars laten AED eigenaars in de kou staan


Wie betaalt de rekening van een gebruikte AED?

HENGELO, 20121113 -- Het zal je maar overkomen, een circulatiestilstand (hartinfarct) Natuurlijk zijn dit persoonlijke drama’s. Gelukkig bevinden zich in toenemende mate AED toestellen in Nederland waarmee een hart snel weer op gang gebracht kan worden. Veelal zijn deze AED’s eigendom van particulieren of bedrijven. Voor het slachtoffer wordt uiteraard goed gezorgd na een cardiologisch incident. Een goede zorgverzekeraar betaalt immers het ziekenvervoer, eventuele operaties, medicatie en revalidatie. Maar hoe zit dat met de kosten van de AED Eigenaar?

De AED eigenaar die vaak als eerste ter plekke is en daarmee zijn of haar AED toestel inzet komt er minder goed vanaf.  Hij of zij wordt later geconfronteerd met een rekening die kan oplopen tot wel 200 euro. De elektroden moeten worden vervangen en bij sommige AED apparatuur moet zelfs de batterij worden vernieuwd. Deze kosten verhalen op de zorgverzekeraar van de patiënt is helaas niet mogelijk. Je zou het bijna kunnen opvatten als “Had je dat maar niet moeten doen”.

Dit is natuurlijk niet rechtvaardig maar werpt tegelijkertijd ook een drempel op om zoveel mogelijk AED apparatuur in het alarmeringssysteem Hartslagnu te kunnen opnemen.

Er is anno 2012 nog altijd geen wet of regelgeving betreffende de AED. De enige uitzondering is dat de gezondheidsraad in 2002 heeft vastgesteld dat de automatische uitwendige defibrillator (AED), ook bij toepassing door leken, inmiddels zó veilig dat defibrillatie beter kan worden geschrapt als voorbehouden handeling. Dat is inmiddels ook gebeurd door aanpassing van de wet BIG in 2003, waardoor AED’s ook werkelijk door “leken” bediend mogen worden.


Deel: ' Zorgverzekeraars laten AED eigenaars in de kou staan '
Lees ook