Zuid-Afrika gooit leeuw in uitverkoop


Zuid-Afrika gaat jaarlijks 800 leeuwen skeletten exporteren naar Azië

Zuid-Afrika, 20170628 -- Vandaag maakte de Regering van Zuid-Afrika bekend dat ze jaarlijks 800 skeletten van gefokte leeuwen gaat exporteren naar Azië. De botten worden daar verwerkt in medicijnen, cake en wijn omdat ze helend zouden werken tegen allerlei ziektes en kwalen. De leeuw dreigt daarmee in het rijtje van dieren te komen dat door dit bijgeloof reeds op de rand van uitsterven zijn gebracht. Zoals de pangolin, neushoorn en tijger.

Zuid-Afrika fokt al jaren op grote schaal leeuwen die ingezet worden voor toeristen en jagers. Door de skeletten als bijproduct te exporteren naar Azië is er een nieuw verdienmodel gevonden voor de gefokte dieren. Zuid-Afrika stelt dat hierdoor de druk op de wilde leeuw wordt verminderd. Doordat ze nu een alternatief aanbiedt voor de vraag vanuit Azië naar botten van leeuwen, zouden de stropers de wilde leeuw met rust laten. Natuurbeschermers stellen juist dat het tegenovergestelde het geval is. Botten leveren nu immers geld op dus ook de wilde leeuw is niet meer veilig. Met haar besluit zet Zuid-Afrika dus juist de poort open naar stroperij en gooit ze de leeuw min of meer in de uitverkoop.

Van knuffelwelp tot medicijn

De koning der dieren, de leeuw, gefokt als varken. Het gebeurt in Zuid-Afrika. In dit land leven maar liefst 8000 gefokte leeuwen. Dat zijn er drie keer zoveel als dat er in dit land in het wild leven….. Deze leeuwen worden specifiek gefokt voor toeristen, vrijwilligers en jagers. Het leven van zo’n gefokte leeuw is een cyclus met in elke fase een verdienmodel voor de fokkers. De dieren worden op jonge leeftijd weggehaald van hun moeder. Vrijwilligers betalen grof geld om vervolgens de verzorger van zo’n welpje te worden. Toeristen kunnen met deze schattige welpjes op de foto of je kunt met de dieren wandelen. Ook hier wordt veel geld aan verdiend. Bij het volwassen worden, worden de dieren afgeschoten door een jager die bereid is veel geld te betalen voor een geschoten leeuwentrofee. Nu is er dus een extra verdienmodel gevonden voor deze gefokte leeuwen. De botten van deze dieren worden geëxporteerd naar Azië. Daar worden ze vermalen tot pil of poeder of verwerkt in cake en wijn.

De leeuw is de nieuwe tijger

De wilde leeuw wordt met uitsterven bedreigd. De meeste wetenschappers gaan ervan uit dat er nog maar slechts 20.000 leeuwen leven wereldwijd. Natuurbeschermers vrezen dat door deze handel in botten, ook de druk op de wilde leeuw zal toenemen. Ditzelfde gebeurde namelijk reeds met de tijger. Dit dier werd en wordt massaal gestroopt onder andere vanwege zijn botten die in medicijnen verwerkt worden in Azië. Door de vraag ontstonden tijgerfarms in Azië: plaatsen waar op grote schaal met tijgers wordt gefokt. Vaak worden deze farms ondersteund door de overheid zelf. Die rechtvaardigt dit door te stellen dat men hierdoor kan voorkomen dat de tijger in het wild gestroopt wordt. Dit blijkt echter niet het geval. Ondanks vele duizenden gefokte tijgers, is de druk op de wilde tijger alleen maar toegenomen. Met als resultaat dat er nu nog maar zo’n 4000 tijgers leven in het wild. Natuurbeschermers vrezen nu een zelfde lot voor de leeuw.

‘Verderfelijke industrie’

Aldus Simone Eckhardt, directeur van de Nederlandse stichting SPOTS die zich inzet voor wilde katachtigen, is deze aangekondigde stap van Zuid-Afrika zeer verontrustend. ‘Wij zetten ons al jaren af tegen deze industrie waarbij leeuwen puur gefokt worden voor commercie. De dieren hebben een miserabel leven als knuffelwelp en eindigen uiteindelijk veelal in de vreselijke canned hunting industrie. Nu volgt daarop dus deze bottenhandel. Aldus Eckhardt is het genomen besluit van Zuid-Afrika volstrekt onbegrijpelijk. “De geschiedenis van de tijger heeft ons duidelijk gemaakt dat handel in lichaamsonderdelen nog meer druk zet op de wilde dieren. Het heeft de tijger naar de afgrond gebracht. Ik vind het ongelooflijk dat Zuid-Afrika weigert te leren van de geschiedenis en eerder gemaakte fouten. Zij ziet maar één ding en dat is geld. Willens en wetens zet zij hiermee de toekomst van de wilde leeuw, die al met uitsterven wordt bedreigd, extra onder druk. Schandalig want hierdoor dreigt nog een iconisch dier ons voor altijd te ontvallen” aldus Eckhardt.


Deel: ' Zuid-Afrika gooit leeuw in uitverkoop '
Lees ook