24-02-1999 Zuid-Afrikaanse president Mandela steunt 'solar power'

LONDEN - President Nelson Mandela van Zuid-Afrika heeft woensdag het eerste zogeheten Powerhouse System in gebruik genomen. De officiële ceremonie vond plaats in het kader van het grootste commerciële project ter wereld voor het leveren van elektriciteit in afgelegen gebieden door middel van zonne-energie. Dit project in de Zuid-Afrikaanse regio Oostkaap houdt in dat 50.000 woningen de beschikking krijgen over elektriciteit. Het speelt daarmee een belangrijke rol in de belofte van de Zuid-Afrikaanse regering woongemeenschappen van elektriciteit te voorzien.

President Mandela en de minister van Delfstoffen en Energie, Pennuell Maduna, bezochten het gebied om de steun te onderstrepen van de Zuid-Afrikaanse regering voor dit belangrijke initiatief om elektriciteit te brengen in landelijke, afgelegen gebieden. Het project wordt gezien als een blauwdruk voor het introduceren van elektriciteit in andere landelijke gebieden in Zuid-Afrika en andere landen.

Jeroen van der Veer (rechts op de foto), Groepsdirecteur van de Koninklijke/Shell Groep, zei tijdens de ceremonie: "We zijn blij met de steun van de Zuid-Afrikaanse regering voor dit project, waarbij lokale ondernemingen veelal als partner betrokken zijn. Het geeft het belang aan van een nauwe samenwerking met andere organisaties om een oplossing te bieden voor een groot sociaal probleem: elektriciteit voor mensen in rurale gebieden."

Het project behelst een joint venture tussen Eskom, de Zuid-Afrikaanse nationale elektriciteitsleverancier, en Shell Renewables, die hiervoor een lokale onderneming, Eskom Shell Solar Home Systems (Pty) Ltd, hebben opgericht. Het installeren van de Powerhouse Systems is onlangs van start gegaan in de Bipa-regio in de Oostkaap.

Deel: ' Zuid-Afrikaanse president Mandela steunt 'solar power' '
Lees ook