Persberichten

Zuinige armaturen laten buitenruimte sprankelen tijdens Licht & Architectuur

Publicatiedatum: 07-12-2009

PERSBERICHT
Utrecht/Rotterdam, december 2009

Architecten, interieurontwerpers en designers kunnen in Ahoy Rotterdam op Licht & Architectuur 2010 genieten van bijzondere en inspirerende presentaties van toonaangevende producenten van lichtarmaturen. Lag bij de eerste editie van dit evenement de nadruk goeddeels op verlichting voor het interieur, dit keer krijgt ook de buitenruimte veel aandacht. De beursdata zijn van woensdag 27 tot en met vrijdag 29 januari 2010. In gesprek met een aantal deelnemende bedrijven worden interessante trends voor buitenverlichting gesignaleerd.
Tijdens Licht & architectuur krijgt de bezoeker een mooi beeld van de actuele toepassingen van kunstlicht, is veel informatie beschikbaar over energiezuinige verlichting en het optimaliseren van de lichtkwaliteit in de binnen- en buitenruimte. De ontwikkelingen op het gebied van verlichtingstechniek en energiezuinige armaturen zijn nauwelijks bij te houden voor iemand die daar niet dagelijks bij betrokken is. Licht & Architectuur biedt architecten en interieurontwerpers een uitgelezen kans om weer even helemaal bijgepraat te worden. Op de stands is veel informatie beschikbaar. Bezoekers kunnen aanschuiven bij het lezingenprogramma in het theater op de beursvloer en kunnen rekenen op een stuk gesimuleerde buitenruimte waar de nieuwste toepassingen worden gedemonstreerd.

Licht voor buiten
Twee typen verlichting overheersen op de beursvloer: de LED-toepassingen en gasontladingslampen. Voorbeelden van de laatste categorie zijn TL-verlichting en spaarlampen. Voor beide verlichtingssoorten zijn veel nieuwe ontwikkelingen te melden. Een deel van die vernieuwingen richt zich op de verlichting van de buitenruimte.
''Wij tonen onder andere zogenoemde LED-tegels voor de openbare ruimte. Die zijn zodanig robuust, dat daar overheen gelopen of zelfs gereden kan worden'', vertelt Peter van Reppelen van Martini Light. Op het gebied van gebouwverlichting ziet hij ook een nieuwe trend: ''Met de huidige generatie gasontladingslampen is het mogelijk om met kleine armaturen grote hoeveelheden licht te genereren. Vooral bij winkels en showrooms vindt dat type armatuur toepassing. Ook bij het aanlichten van gebouwen zien we kleinere armaturen.''
Fokke Jongsma van de Italiaanse fabrikant iGuzzini bevestigt dat beeld. ''Voor straatverlichting en verlichting van stedelijke wegen introduceren wij Archilede. Dit product laat zien dat kleine armaturen met een laag wattage kunnen voldoen aan de vereiste hoeveelheid licht. Terwijl het wel een heel zuinig armatuur is. We hebben berekend dat de CO² -uitstoot met 20 procent wordt verminderd.''

Techniek in ontwikkeling
Peter van Reppelen: ''Met name LED-verlichting kan met een laag wattage een hoog rendement bereiken. Maar bij LED komt wel veel warmte vrij. Met de nieuwste technische ontwikkelingen zou deze warmte kunnen worden omgezet in energie. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan geïntegreerde koeling in LED-armaturen en de ontwikkeling van gekleurde LED's, waarmee een voor het oog warmer licht wordt gecreëerd.'' Maar ook andere elementen van armaturen zijn op dit moment onderwerp van onderzoek. Van Reppelen: ''Je ziet ook dat wordt gewerkt aan de optimalisering van lenzen, zodat met een klein wattage een grotere en gerichte hoeveelheid licht kan worden gegenereerd.''

Volgens Fokke Jongsma van iGuzzini wordt hard gewerkt om alle armaturen te laten voldoen aan de hogere, Engelse normen op het gebied van optiekverbetering en rendement. ''Er wordt gestreefd naar een rendement tot boven de 85 procent. Dat kan bijvoorbeeld met de toepassing van hogedruk gasontladingslampen.'' De voordelen van deze lampen zijn groot. Ze hebben een geringe warmte-uitstraling, een goede kleurweergave en lange levensduur. De compacte vorm biedt ook veel montagevoordelen. Jongsma: ''Producten die we nu ontwikkelen moeten niet alleen voldoen aan die hoge eisen op het gebied van energie, lichtintensiteit, bruikbaarheid en esthetische functionaliteit, maar zullen bijvoorbeeld ook volledig recyclebaar moeten zijn''.

More than meets the eye
Licht & Architectuur, dat gelijktijdig wordt gehouden met de vakbeurs GEVEL, het evenement Material Xperience en het eendaagse congres Greenbuild, is een letterlijk lichtpunt als het gaat om duurzame en energiezuinige toepassingen voor gebouwen en de openbare ruimte. De deelnemers zijn zeer enthousiast dat Nederland nu ook een platform heeft voor de ontwikkeling in de verlichtingsbranche waar zij architecten, interieurontwerpers en designers kunnen ontmoeten. Met de ontwikkelingen die Fokke Jongsma en Peter van Reppelen schetsen, is het ook voor opdrachtgevers en gemeenten zeer de moeite waard om een kijkje te nemen op het evenement.

Tegelijk
Gelijktijdig met Licht & Architectuur, van 27 tot en met 29 januari 2010, vinden de vakbeurs GEVEL, het evenement Material Xperience en het eendaagse congres Greenbuild plaats in Ahoy Rotterdam. "GEVEL wordt voor de vierde keer georganiseerd en staat binnen de architectuurwereld bekend als een geweldige beurs", aldus Butter. Voor de doelgroep is het interessant dat de evenementen tegelijk plaats vinden. Material Xperience is een combinatie van een bijzondere expositie en lezingen door keynote speakers die een bijzondere kijk hebben op de laatste materiaalinnovaties. Het voornaamste onderdeel van Material Xperience wordt gevormd door de Materia-expositie, een presentatie van de nieuwste materialen en de toepassingen. Greenbuild bestaat uit een interessant lezingenprogramma en is het congres op het gebied van duurzaam bouwen en energiebesparende oplossingen welke voor de eerste keer georganiseerd word. De datum van Greenbuild is donderdag 28 januari. Licht & Architectuur, GEVEL en Material Xperience zijn met dezelfde toegangskaart te bezoeken. Kijk voor meer informatie op www.lichtenarchitectuur.nl.

Deel: ' Zuinige armaturen laten buitenruimte sprankelen tijdens Licht & Arch.. '


Lees ook