Zwarte Cross: 20 jaar Apartigheid

Persbericht

Zwarte Cross: 20 jaar Apartigheid

Tante Rikie: “Na twintig jaar zwoegen en feesten lijken alle raderen in elkaar te vallen.” In 2016 is het tijd voor de twintigste editie van de Zwarte Cross. De slogan van dit jaar, ‘Say Yes to Apartigheid’, vat de koers van de afgelopen twee decennia van Tante Rikie en haar onderdanen perfect samen. De Zwarte Cross is een grenzeloos feest geworden waar bezoekers van alle leeftijden, uit alle windstreken, genieten van muziek, stunts, theater en motorcross.

1997: de eerste tekenen van apartigheid

In 1997 konden de paar honderd bezoekers van de allereerste Zwarte Cross nog niet bevroeden dat ze getuige waren van iets heel bijzonders, toen ze op een tochtig weiland in Hummelo naar een rockbandje genaamd Jovink & The Voederbietels luisterden, terwijl onbevreesde amateurcrossers met gevaar voor eigen lijf en leden over de stoppelige crossbaan scheurden. Maar één vrouw, die tintelend van opwinding hamburgers stond te bakken voor de hongerige bezoekers, wist het toen al heel zeker: dit was de eerste aanzet tot de apartigheid die de wereld nodig had. Die vrouw was - je raadt het al – Tante Rikie.

20 jaar later: het mooiste festival van Nederland

Tante Rikie zou zich in de daaropvolgende jaren aan de anonimiteit ontworstelen om zich in recordtempo op te werken tot festivaldirectrice van de Zwarte Cross, dat uitgroeide tot het grootste festival van Nederland en het grootste motorcrossevenement in Europa en werd verkozen tot het mooiste festival van Nederland. Na twintig jaar keihard knappen en onderwijl schuren en schaven aan de unieke formule van de Zwarte Cross stelt Rikie: “De raderen vallen nu in elkaar. Het festival telt inmiddels 28 podia, met een extreem diverse muziekprogrammering. Van de Dansvloer tot de Reggaeweide en van The Roadhouse tot de Megatent. Je kunt genieten van creatief theater én van onbevreesde stuntmannen. En duizenden mensen staan aan de crossbaan. Ze zien ludieke megabouwwerken én motorcross met atleten uit de wereldtop.”

Wat brengt de toekomst?

De laatste editie telde 197.450 bezoekers. Moet het in de toekomst alsmaar groter? Rikie: “Nee, veel groter hoeft het van mij niet meer. Wel grootser! Voor de hoofdstunt van de 20e Zwarte Cross zoeken we bijvoorbeeld nog een durfal die extreem veel G-krachten op z’n pens kan verstouwen. Die hoofdstunt belooft weer spectaculair te worden!” Ondertussen gaat de kaartverkoop voor de Zwarte Cross 2016 harder dan ooit. Zoveel enthousiasme vervult Tante Rikie met blijdschap, maar ze blijft scherp: “Voor je het weet ben je te laat. Twijfel niet en koop vandaag nog je tickets. Bijvoorbeeld voor vrijdag, dan treedt mijn kameraad Typhoon op.”

Zwarte Cross 2016; 21 – 22 – 23 - 24 juli

Festivalterrein de Schans, Lichtenvoorde

www.zwartecross.nl

Deel: ' Zwarte Cross 20 jaar Apartigheid '


Lees ook