Zwarte Piet of niet? Sinterklaas wint aan populariteit


AMSTERDAM, 20131129 -- Zwarte Piet is nog steeds even geliefd in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van Sinterklaas-gedichten.eu onder ruim 1338 mannen en vrouwen in de leeftijd van 18 jaar en ouder.

Zwarte Pietenkwestie
Er is veel te doen geweest met betrekking tot Zwarte Piet. Mag de grote vriend van Sinterklaas hetzelfde blijven of moeten we over gaan op verschillend gekleurde Pieten? Moet Sinterklaas zonder zijn hulpje verder of willen we het Sinterklaasfeest helemaal afschaffen? Het antwoord is duidelijk. Maarliefst 95% van alle ondervraagden vindt dat Zwarte Piet gewoon hetzelfde moet blijven. 

Gekleurde Pieten
Toch werd er wel gezocht naar een nieuwe verschijningsvorm van het stereotype Zwarte Piet. Op 23 november kwam Sinterklaas in het gezelschap van tachtig lichtbruine en gevlekte Pieten aan in IJburg. De helpers hadden lippen in verschillende kleuren, droegen geen oorringen en in een aantal gevallen ook geen pruik. Iets wat volgens het overgrote deel van de Nederlanders niet nodig was geweest. Slechts 3,3% van de respondenten geeft aan Zwarte Piet liever in een andere kleur te zien. Dit aantal is nog lager onder de vijftigplussers; hiervan geeft een kleine 1,7% aan gekleurde Pieten te willen zien.

Sinterklaasfeest nog altijd populair
Ondanks de discussie rondom Zwarte Piet, blijft het Sinterklaasfeest in Nederland populair. Waar in 2012 65,4% van de respondenten aangaf Sinterklaas te vieren, is dit aantal dit jaar licht gestegen naar 66,1%. Hierbij geeft 90.7% van de ondervraagden met kinderen aan gewoon samen hun schoen te zetten voor Sinterklaas én Zwarte Piet.

Het onderzoek is uitgevoerd door Noviodata in opdracht van www.sinterklaas-gedichten.eu.


Deel: ' Zwarte Piet of niet? Sinterklaas wint aan populariteit '
Lees ook