Gemeente Zwolle

Zwem- en recreatieplassen

Zwolle kent al enige jaren twee officiële zwemplassen: de Wijthmenerplas en de Agnietenplas. Daar is onlangs een deel van de Milligerplas bijgekomen. Deze plassen worden jaarlijks onderzocht op veiligheid en in de zomer om de twee weken op bacteriële verontreiniging. Mocht het zwemwater afgekeurd worden, dan wordt dit uitdrukkelijk bekend gemaakt. De onderzoeksresultaten zijn altijd openbaar en onder andere verkrijgbaar bij de VVV en Provincie. Op mooie zomerdagen, bij temperaturen vanaf 23º C, wordt er toezicht gehouden.

De Wythmenerplas ligt ten zuidoosten van de stad. Deze is ontstaan door zandwinningen in de jaren zeventig. Het gebied is ongeveer 70 hectare groot en biedt mogelijkheden om te zwemmen, surfen, skeeleren, fietsen, wandelen en zonnen. Het gebied is gratis toegankelijk. Wel moet in de zomermaanden voor het parkeren van de auto betaald worden. Er zijn ruime parkeermogelijkheden voor auto's, en ook voor fietsen. Op het terrein zijn toiletten aanwezig en er is een horecavoorziening. Honden zijn er niet toegestaan.

De Agnietenplas, ten noordoosten van de stad, is zo'n 10 ha groot. Ook hier zijn in de zomermaanden toiletten en een horecavoorziening. De auto kan er gratis worden geparkeerd.

Vanaf deze zomer is ook een klein gedeelte van de Milligerplas een officiële zwemplas. Het gaat nu nog maar om een klein stukje van de plas omdat het grootste deel van de plas nog in gebruik is voor de zandwinning. Wanneer in de toekomst de hekken rond de plas weggehaald kunnen worden, kan een groter gedeelte als zwemplas ingericht worden. Het zuidelijke deel van de plas wordt dan voor de recreatie gebruikt en het noordelijke deel wordt een mooi natuurgebied.

De Wijde Aa is geen officiële zwemplas. Deze plas voldoet niet aan de hiervoor gestelde eisen. Er wordt dan ook geen toezicht gehouden. Zwemmen is er niet toegestaan en kan gevaarlijk zijn. Wel kan er gevist worden of met bootjes op de plas worden gevaren.

Uiteraard blijft het recreëren in alle plassen, ook de officiële zwemplassen, op eigen risico.


---

Deel: ' Zwem- en recreatieplassen in Zwolle '


Lees ook