Provincie Zuid-Holland


09-07-1999
Zwemmen in Zevenhuizerplas ontraden


In de Zevenhuizerplas zijn veel blauwwieren gesignaleerd. Onderzoek heeft aangetoond dat het om een soort blauwwieren gaat, die gezondheidsklachten kan veroorzaken. Hierop wil de provincie echter niet wachten, vandaar dat zwemmen wordt ontraden.

Het water in de Zevenhuizerplas ziet groen van de blauwwieren. Ook komen drijflagen (olieachtige lagen met een groen/blauwe kleur) voor. Als het water wordt ingeslikt kunnen vooral maag- en darmstoornissen ontstaan. Vooral kleine kinderen lopen daardoor meer risico, omdat die eenmaal eerder water inslikken. Vanwege het slechte weer van de afgelopen tijd is er nog niet veel gezwommen. Dat verklaart het uitblijven van gezondheidsklachten tot nu toe.

Als eenmaal blauwwieren zijn ontstaan, blijven die de komende maanden in het water aanwezig. Bij een langdurig koude periode zullen blauwwieren weer verdwijnen.

De zwemwatertelefoon (070 441 7550) van de provincie is op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur bereikbaar. Bij dit nummer is tot eind september de meest actuele informatie over de kwaliteit van het zwemwater beschikbaar.

Deel: ' Zwemmen in Zevenhuizerplas ontraden '
Lees ook