Zwemworkshops door oprichter Shaw Methode in Nederland


Workshops door Steven Shaw op 29 en 30 november in Utrecht

Utrecht, 20141118 -- Op 29 en 30 november worden er speciaal voor zwemliefhebbers een aantal bijzondere activiteiten georganiseerd in Utrecht. Steven Shaw, de oprichter van de Shaw Methode voor Zwemmers komt naar Nederland en zal drie workshops van ieder vier uur geven. Deze workshops zijn bedoeld voor iedereen die slimmer, efficiënter en met meer plezier wil leren zwemmen. De drie workshops behandelen de schoolslag, vlinderslag en borstcrawl.

De Shaw Methode, opgezet door Steven Shaw in 1987 in London, past de bewezen principes uit de Alexander Techniek toe op zwemmen. Sindsdien wordt deze benadering van het zwemmen onderwezen in Portugal, Spanje, Polen, Italië, Duitsland, Griekenland, Nederland, Japan, Australië, Nieuw Zeeland, Amerika en Canada. Steven Shaw leidde tot nu toe 200 leraren op, waarvan er sinds kort ook 2 werkzaam zijn in Nederland. De Alexander Techniek, waarop deze methode gebaseerd is, bestaat al meer dan 100 jaar en helpt mensen om met meer vrijheid en eenvoud te bewegen. Alexander techniek wordt door veel beroepsgroepen toegepast om beter te presteren, variërend van onder andere acteurs en musici tot atleten en piloten. Door bewust te worden van spanningspatronen die een soepele beweging in de weg zitten biedt de Techniek een praktische manier om tegelijk ontspannen en alert te zijn. Andere voordelen zijn onder andere een grotere vaardigheid om met stress om te gaan, sneller herstel van overbelasting en op een helderder manier leren denken.

Steven Shaw, die zowel zwemmer als Alexander Techniek leraar is, heeft deze diepgaande basis-kwaliteiten naar het zwembad vertaald en daarmee een unieke benadering gecreëerd die bij de zwemmer de balans versterkt, een grotere innerlijke rust laat ontstaan en een goede lichaamshouding stimuleert. Hij heeft met een frisse blik alle vier de zwemslagen opnieuw volgens de Alexander Techniek opgebouwd en deze manier van zwemmen verschilt fundamenteel van de reguliere zwemlessen die in Nederland gegeven worden. De hoogste prioriteit ligt bij een constante mooie uitlijning van het hoofd-nek-rug gebied en tegelijk een zo groot mogelijke ontspanning van spieren die niet nodig zijn. Er wordt veel aandacht besteed aan de momenten waarop er geen voorstuwing nodig is. Dit heeft als gevolg dat de Shaw Methode zowel door topsporters wordt toegepast die enkele milliseconden sneller willen kunnen zwemmen als door beginnende zwemmers die bijvoorbeeld last van hun rug of schouders hebben en dit door middel van het zwemmen willen verbeteren. De methode is breed inzetbaar. Dankzij deze revolutionaire en prettige vorm van instructie hebben wereldwijd al duizenden mensen hun zwemvaardigheden en hun ervaring met het water verbeterd.

Een ander belangrijk verschil met reguliere zwemles is het feit dat de leraar Shaw methode altijd bij de leerling in het water is. Er wordt dus niet vanaf de kant instructies geroepen, maar de leraar demonstreert zelf in het water wat hij bedoelt, hij geeft directe hands-on begeleiding en hij geeft rustige verbale instructies. Naast privé-lessen wordt en ook in kleine groepen gewerkt. Tijdens de komende workshops door Steven Shaw op 29 en 30 november zullen de groepen een maximale grootte van 12 personen hebben waarbij de twee Nederlandse leraren zullen assisteren. Er zijn dus drie leraren aanwezig voor 12 personen. De workshops zijn bedoeld als kennismaking met de Shaw Methode en geschikt voor iedereen die met zijn gezicht in water kan drijven of zwemmen. Er is geen ervaring met de betreffende zwemslag vereist. Steven Shaw zal elke zwemslag vanaf de basis opbouwen, zodat alle stappen zowel voor gevorderde als ook voor startende zwemmers te volgen zijn. Een goed begrip van de Engelse taal is wel noodzakelijk.

De Shaw Methode past een zachte manier van oefenen toe. Hierdoor is het zeer geschikt voor mensen die herstellen van een blessure. Shaw Methode leraren ontvangen vaak doorverwijzingen van professionele hulpverleners en positieve feedback van leerlingen met achtergronden als depressie, artritis, hartproblemen en diabetes.

De workshops door Steven Shaw zullen plaats vinden op 29 en 30 november bij sportcentrum David Lloyd in Utrecht. Voor wie enthousiast wordt tijdens de workshops zijn er in Nederland vervolgcursussen mogelijk via 'Swim in Balance', dat gerund wordt door de twee Nederlandse Shaw Methode Leraren: Hylke Rozema en Esther Visser. Deze cursussen vinden plaats in Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Voor meer informatie over de Shaw Methode en over de komende workshops: www.swiminbalance.nl of mail naar info@swiminbalance.nl. Inschrijving gaat op volgorde van aanmelding, er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.
Deel: ' Zwemworkshops door oprichter Shaw Methode in Nederland '
Lees ook