Gemeente Zwijndrecht

Luis in bomen

Door een nat voorjaar, gevolgd door een droog en warme start van de zomer is er een grote groei van verschillende typen luizen ontstaan. De luizen doen zich tegoed aan de sappen van blad en bast van bomen, maar scheiden hierbij een kleverige substantie uit die overlast kan veroorzaken. De plakkerige afscheiding hoeft geen schade aan de lak van auto's te veroorzaken, mits het voertuig maar binnen een vijftal dagen gereinigd wordt.

Het probleem ontstaat vooral bij bomen die in bestrating staan. Dit is een ongunstigere omstandigheid waardoor een boom kwetsbaarder is en dus sneller aangetast wordt door ziekmakers. Linde, esdoorn en ook wel es zijn de boomtypen die hier het meest onder te lijden hebben.

De afdeling groenbeheer van Gemeentewerken onderkent de overlast. In het verleden is geprobeerd door het enten van bomen met een natuurlijke vijand van de luis (in dit geval het lieveheerbeestje) het probleem te lijf te gaan, maar dit heeft niet tot het gewenste resultaat geleid. Een forse regen- of onweersbui zorgt in de regel wel voor enig soulaas.

Zoekwoorden:

Deel: ' Zwijndrecht geteisterd door luizen in bomen '
Lees ook