Gemeente Zwolle

Datum uitgave: 17-07-2002
Onderwerp: Verkeer en vervoer

Onlangs hebben alle Zwolse jongeren die bijna zestien zijn of deze leeftijd net bereikt hebben, een brief van de gemeente Zwolle ontvangen. Daarin wordt hen een bromfietscursus aangeboden tegen een aantrekkelijke prijs.

Sinds 1 juni 1996 is het rijden op een bromfiets alleen toegestaan wanneer de jongere in het bezit is van een wettelijk verplicht bromfietscertificaat. Dit houdt in dat jongeren moeten slagen voor het bromfietstheorie-examen van het CBR. De gemeente Zwolle en 3VO zijn van mening dat een goede bromfiets opleiding niet alleen uit een theoriedeel maar ook uit een praktijkgedeelte bestaat. De gemeente Zwolle en 3VO bieden de (bijna) zestienjarigen daarom naast de theoriecursus ook een praktijkcursus aan tegen een gereduceerd tarief. Deze combinatie van theorie en praktijk blijkt het aantal bromfietsongevallen te verminderen en kan bovendien een aantrekkelijke korting op de bromfietsverzekering opleveren.

Praktijkgedeelte
De praktijkcursus bestaat uit twee dagdelen van vier uur, waarin een ervaren rij-instructeur alles vertelt over veilig rijden op de bromfiets. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan het rijden op de openbare weg. Dit is noodzakelijk aangezien bromfietsers nu op veel plaatsen op de rijbaan moeten rijden in plaats van op het fietspad. De praktijkcursus kost dankzij financile bijdragen van de gemeente Zwolle en Provincie Overijssel slechts 12,00 (in plaats van de oorspronkelijke 55,00).

Minder verkeersongevallen
Uit onderzoek is gebleken dat deelnemers aan de 3VO-praktijkcursus 40% minder betrokken zijn bij verkeersongevallen dan niet-deelnemers. Op vertoon van het 3VO-bromfietscertificaat verstrekt verzekeringmaatschappij Univ het eerste jaar een korting van 25% op de bromfietspremie.

Aanmelding cursus
De cursus voor het 3VO-bromfietscertificaat wordt namens de Zwolse 3VO-afdeling verzorgd door Verkeersinstituut Zwolle, Voltastraat 3 te Zwolle,. Aanmelden voor het bromfietscertificaat kan rechtstreeks bij het Verkeersinstituut middels

Bron: Communicatie Datum van 17-07-2002 tot 30-07-2002

Deel: ' Zwolle organiseert bromfietscursus voor 16-jarigen '
Lees ook