Ingezonden persbericht

Persbericht

ZyLAB digitaliseert archief van 'De Groene Amsterdammer'

Het complete archief binnenkort volledig doorzoekbaar met behulp van de ZyLAB software

Amsterdam, 1 augustus 2002 - Dankzij een subsidie van 24.050 euro van het Prins Bernhard Cultuurfonds en bijdragen van andere partijen kan het archief van het linkse weekblad 'De Groene Amsterdammer' worden gedigitaliseerd en voor de toekomst worden behouden.

Volgens Mark van Dongen van het weekblad verkeren delen van het archief 'in extreem slechte staat'. Ook directeur Jan Scholtes van ZyLAB, de onderneming die de digitalisering gaat uitvoeren, bevestigt dit beeld. "Sommige delen van het archief van 'De Groene Amsterdammer' verkeren, net als bij vele andere krantenarchieven, in een uiterst slechte staat. Met name de uitgaven in de periode 1850-1900 liggen, als gevolg van het in die periode veelal gebruikte slechte papier, te verzuren. Soms zelfs zo erg dat er zwarte gaten in vallen. De digitalisering en het door ons toegankelijk maken van het Groene-archief, mede mogelijk gemaakt door de subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds, beschouw ik als van enorm belang voor het behoud van het Nederlandse culturele erfgoed."

Met behulp van de ZyLAB software is het binnenkort mogelijk om op de gehele tekstuele inhoud van het gedigitaliseerde archief van de Groene Amsterdammer te zoeken. Middels de ZyLAB technologie is er altijd een 100% kopie van het oorspronkelijke document met daarin de gezochte trefwoorden gemarkeerd.

Over de Groene Amsterdammer
De Groene Amsterdammer is het enige onafhankelijke opinieweeklad van Nederland. De Groene Amsterdammer bestaat al meer dan 125 jaar. Meer informatie over de Groene Amsterdammer kan gevonden worden op www.groene.nl.

Over het prins Bernhard Cultuurfonds
Dit grootste particuliere fonds van Nederland is op 10 augustus 1940 door Prins Bernhard opgericht en beschikt inmiddels over een jaarbudget van 16 miljoen euro. Prins Bernhard speelt nog steeds een actieve rol. Zo heeft hij op 21 juni 2002 in het Koninklijk Paleis in Amsterdam nog de Zilveren Anjer uitgereikt. Het Cultuurfonds heeft een jaarbudget van ruim 16 miljoen euro, waarmee het jaarlijks ongeveer 4.000 projecten en instellingen op het gebied van cultuur en natuurbehoud in Nederland subsidieert. Meer informatie is beschikbaar op de website van het fonds: www.cultuurfonds.nl

Over ZyLAB
ZyLAB is een snelgroeiend en winstgevend Nederlands bedrijf, gevestigd in Amsterdam Zuidoost. In 1983 was ZyLAB de eerste met een volledig programma voor full-text retrieval in een PC-omgeving genaamd ZyINDEX. ZyINDEX was met name geliefd voor het doorzoeken van grote hoeveelheden elektronisch files in PC omgevingen. Sinds 1991 concentreert ZyLAB al haar ontwikkeling en marketing op ZyIMAGE, gericht op het leveren van de beste zoekmachine voor papieren documenten. Hierdoor heeft ZyLAB nu een complete oplossing voor het archiveren, doorzoeken, vinden, organiseren, delen en reproduceren van alle papieren én elektronisch kantoor documenten met een ongeëvenaard gebruiksgemak.
Wereldwijd heeft ZyLAB meer dan 700.000 licenties verkocht en heeft operationele installaties op meer dan 7.500 verschillende locaties. ZyLAB heeft diverse kantoren in Europa, de Verenigde Staten en Azië. Alle software wordt in Nederland ontwikkeld. Meer informatie kan worden gevonden op www.zylab.nl.

---
Voor redactionele informatie:
PB1402
Influx PR, Marald Brons, Deventerstraat 81, 7322 JL Apeldoorn. Telefoon: 055-3663034,
fax: 055-3602661, e-mail: PRInflux@cs.com, website: www.influx-PR.com.

Deel: ' ZyLAB digitaliseert archief van 'De Groene Amsterdammer' '
Lees ook