Zzp'er: perfecte balans werk en priv, ondanks crisis


NOORDBEEMSTER, 20101221 -- Uit het vierde kwartaalonderzoek van de ZZP Barometer, gehouden onder 1.315 zzp'ers, blijkt dat de zzp'er een prettige balans ervaart tussen werk en priv, ondanks het feit dat zij vaak meer uren maken dan werknemers. "Dit wijst erop dat de zzp'er zijn tijd goed weet te verdelen, en dat wordt dankzij social media en effectiviteitstools op internet steeds makkelijker," aldus Jeroen Sakkers, oprichter van VictorMundi.com.

Het vierde kwartaalrapport van de ZZP Barometer stond in het teken van het thema `De balans tussen werk en priv'. Voor velen is het beeld ontstaan dat de zelfstandig ondernemer altijd aan het werk is en alleen op die manier de eindjes aan elkaar kan knopen. De balans tussen werk en priv zou hierdoor flink verstoord (kunnen) zijn. Gelukkig kan de ZZP Barometer dit vooroordeel weerleggen.

Social media en internet als hulpmiddel
Over het algemeen is de ZZP'er erg tevreden over de balans tussen werk en priv. Ondanks het feit dat bijna 60% aan heeft gegeven meer dan 40 uur per week te werken, heeft meer dan 53% van de respondenten aangegeven tevreden te zijn over de balans tussen werk en priv. Doordat de zzp'er werktijden flexibel indeelt, wordt een juiste balans bereikt. "Dankzij social media en internet kunnen zzp'ers overal over het online kantoor met hun agenda en klant- en projectgegevens beschikken, waardoor ondernemen een stuk makkelijker wordt", zegt Jeroen Sakkers, oprichter van VictorMundi.com. Toch geeft 19% aan dat er geen balans is, omdat werk en priv in elkaar overloopt. Meer dan 3% geeft aan zelfs altijd aan het werk te zijn.

Vertrouwen in de economie groeit
De ZZP Barometer meet ieder kwartaal het sentiment onder zzp'ers in Nederland. Afgelopen kwartaal is het algemene vertrouwen van de zzp'er aanzienlijk gestegen: zowel in de Nederlandse economie als in de eigen onderneming. Niet eerder hebben wij zoveel optimisme kunnen waarnemen onder de respondenten. Met name in de ICT-branche is het vertrouwen aanzienlijk toegenomen.

Tariefontwikkeling onzeker
Wat betreft de tariefontwikkeling zijn zzp'ers minder positief: 40% denkt dat deze negatief zal zijn, en maar liefst 47% houdt zich op de vlakte. De zzp'er binnen de ICT-branche was het meest positief (25,7% positief gestemd). De kunst- en cultuursector was het meest negatief (55,5% negatief gestemd), hetgeen waarschijnlijk voortkomt uit de door de Tweede Kamer voorgenomen wet- en regelgeving omtrent verhoogde btw-tarieven voor deze sector.

Tenslotte nog enkele interessante feiten uit het onderzoeksrapport:

* Het merendeel (46,4%) werkt bij de opdrachtgever op locatie
* 38,7% verwacht een omzetstijging te realiseren in Q4
* 53,9% is van mening dat het ondernemingsresultaat zal stijgen in Q4


Deel: ' Zzp'er perfecte balans werk en priv, ondanks crisis '
Lees ook