Groot aantal Nederlanders kiest bewust voor winterbanden


UTRECHT, 20171214 -- Eén op de drie auto’s in Nederland is voorzien van winterbanden. Geen meerderheid, toch is het volgens een woordvoerder van branchevereniging VACO een opvallend aantal. ‘Het is hier niet verplicht, dat betekent dus dat relatief veel mensen echt bewust voor winterbanden kiezen’, zo vertelt hij aan Goedkoopsteautoverzekering.net.

‘Een echte groei zien we denk ik pas als het echt een strenge winter wordt of winterbanden verplicht worden’, aldus de VACO-zegsman. De afgelopen jaren bleef het aantal auto’s met winterbanden dan ook redelijk stabiel: zo’n 1,2 miljoen per jaar. ‘We zien wel dat iedereen die ervoor kiest, dat ook blijft doen.’

In sommige landen, waaronder Duitsland en Italië, zijn winterbanden wel degelijk verplicht. Daar rijden dan ook vrijwel alle auto’s met de banden rond. Toch is het volgens de VACO-woordvoerder opvallend dat hier nog relatief veel auto’s voorzien zijn van winterbanden, ‘omdat automobilisten daar vrijwillig voor kiezen’.

Bovendien rijden in Engeland, een heuvelachtig land met extremere weersomstandigheden, minder mensen met winterbanden rond.

Speciaal profiel
Maar wat doen winterbanden dan precies? De banden hebben een speciaal profiel, wat meer grip biedt, en zijn bovendien gemaakt van een rubbersoort dat zachter blijft bij koude temperaturen. ‘Als een automobilist elke dag op zijn auto moet kunnen vertrouwen, is het heel verstandig om winterbanden te nemen’, aldus een ANWB-woordvoerder.

Aan de aanschaf van winterbanden zit wel een prijskaartje. ‘Per band ben je al snel zo’n 80 tot100 euro kwijt’kwijt.’Sommige mensen twijfelen daarom over de winterbanden en schaffen ze pas aan als er echt sprake is van sneeuwbuien. 

Toch raadt de VACO-zegsman aan om de banden al medio oktober te vervangen. ‘Dan weet je in elk geval dat je op tijd bent.’ Zijn ervaring is dat opeens iedereen de banden wil laten vervangen als er periodes zijn van sneeuw, terwijl garages ook gewoon reguliere taken hebben. ‘Een strooiwagen met een lekke band gaat bijvoorbeeld voor.’

https://www.goedkoopsteautoverzekering.net/groot-aantal-nederlanders-kiest-bewust-winterbanden/


Deel: ' Groot aantal Nederlanders kiest bewust voor winterbanden '
Lees ook