ABB installeert snelladers voor elektrische auto’s op BP tankstations

BP snelladers maken deel uit van landelijk netwerk van gelijkstroom (DC) laders in Nederland

ZÜRICH--(BUSINESS WIRE)-- 20111125 --

ABB, de toonaangevende groep actief op het vlak van energie- en automatiseringstechnologie, is begonnen met het installeren van meerdere snellaadsystemen voor elektrische auto’s (EV’s) op enkele BP tankstations in Nederland als onderdeel van een landelijke proef.

ABB installeerde onlangs in Utrecht de eerste twee gelijkstroom (DC) Terra systemen, die op 30 november officieel worden geopend. Komende maand wordt ook een lader geïnstalleerd op een BP tankstation in Rotterdam en daarna volgen er nog twee op locaties die begin 2012 worden bepaald. BP heeft een intentieovereenkomst met The New Motion om de BP laders te beheren als onderdeel van een landelijk netwerk van gelijkstroom snellaadstations. Prestige GreenCab, een taxibedrijf met een grootschalige elektrische vloot, is de initiatiefnemer van de installaties in Utrecht.

ABB’s Terra stations kunnen een EV batterij opladen in slechts 15 tot 30 minuten, terwijl conventionele (AC) wisselstroomladers daar acht uur voor nodig hebben. ABB zal twee typen Terra laders installeren om tegemoet te komen aan de specifieke capaciteitsvereisten op de verschillende BP locaties. De multi-port Terra Base Station 100.2 kan twee auto’s tegelijkertijd laden en is ideaal voor locaties waar de komende jaren een toename in EV verkeer wordt verwacht. De Terra 51 is een single-port lader die bij uitstek geschikt is voor minder drukke locaties.

“Naarmate onze markt groeit en er meer elektrische-automodellen worden geïntroduceerd, verwachten we steeds meer segmentatie. Onze toekomstbestendige connectiviteitsoplossen zijn ontwikkeld om verschillende typen laders en business modellen en alle bestaande en toekomstige aansluitingsstandaarden te ondersteunen in hetzelfde netwerk,” aldus Remo Luetolf, manager van ABB’s business unit Power Electronics and Medium Voltage Drives, die ook infrastructuuroplossingen voor het snelladen van EV’s ontwikkelt.

“Wij willen onze 20 EV’s de hele dag kunnen gebruiken en kunnen het ons dus niet veroorloven om acht uur te wachten voordat een batterij is opgeladen. Snelladen zorgt ervoor dat de business case klopt. Daarom wilden we ook graag samenwerken met BP,” zegt George Jansen, CEO van Prestige GreenCab. “GreenCab heeft één van de twee laders in Utrecht gefinancierd en speelt daarnaast een actieve rol als launching customer. Het EV snellaadnetwerk in Utrecht vergroot de autonomie van onze GreenCabs. Bovendien is het netwerk voor iedereen beschikbaar, waarmee ook anderen worden gestimuleerd om voor elektrisch vervoer te kiezen.”

Alle Terra systemen in ABB’s snelgroeiende wereldwijde installed base bieden een uitgebreide reeks connectiviteitsopties die service operators helpen hun netwerk efficiënter te beheren, zoals onderhoud op afstand, automatische software updates en industrie-leidende up-time van het backbone netwerk. ABB’s connectiviteitssuite ondersteunt het Open Charge Point Protocol (OCPP) en andere veelgebruikte standaarden voor backoffice integratie, waardoor real-time authenticatie en autorisatie van gebruikers en diverse andere laadfunctionaliteiten mogelijk worden gemaakt. In het netwerk van The New Motion krijgen klanten een radio-frequency identification (RFID) kaart die kan worden gebruikt voor authenticatie bij alle laadstations in het landelijke netwerk.

ABB (www.abb.com) is een marktleider op het vlak van energie- en automatiseringstechnologie die nutsbedrijven en industriële klanten in staat stelt hun prestaties te verbeteren en tegelijk hun milieu-impact te verminderen. De ABB-groep opereert in zo’n 100 landen en biedt werk aan ongeveer 130.000 mensen.

CONTACT:
ABB
Discrete Automation and Motion:
Roelof Timmer
Communications
Tel: +41 (0)43 317 4196

roelof.timmer@ch.abb.com

Deel: ' ABB installeert snelladers voor elektrische auto’s op BP tankstations '
Lees ook