Mannen of vrouwen, wie zijn er veiliger op de weg?


UTRECHT, 20140213 -- Autoverzekeraar ‘Queens of the Road’ die zich speciaal richt op vrouwelijke automobilisten, moest begin dit jaar noodgedwongen stoppen. Er werd door de dames zoveel schade geclaimd dat de verzekeraar uiteindelijk haar deuren in januari moest sluiten.

Ook Onna-Onna is een autoverzekering speciaal voor vrouwen. Onna-Onna denkt juist dat vrouwen veiliger zijn in het verkeer dan mannen en beloont dat met een aantrekkelijke premie. Mocht je je als man helemaal kunnen vinden in de voorwaarden van Onna-Onna ben je overigens ook van harte welkom bij de verzekeraar. Goedkoopsteautoverzekering.net ging op onderzoek uit en probeerde de waarheid te achterhalen achter vijf vooroordelen over mannen en vrouwen in het verkeer.

Mannen rijden vaker schade dan vrouwen
Waar! Vrouwen rijden minder vaak schade dan mannen. Dit wordt bevestigd door gegevens van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek. Het claimgedrag van 150.000 automobilisten met een WA-verzekering werd geanalyseerd. De schadegevallen werden ingedeeld naar leeftijd en geslacht van de bestuurder. Mannen in alle leeftijdscategorieën claimden vaker schade dan vrouwen van dezelfde leeftijd. De verschillen zijn het grootst bij jonge bestuurder van 18 tot en met 20. In die groep had 25% van de mannen schade geclaimd tegenover 13% van de vrouwen.Mannen reden niet alleen vaker schade, maar ook het gemiddelde bedrag van de schade lag bij mannen twee keer zo hoog (4000 euro) als bij de vrouwen (2000 euro).

Mannen zijn vaker bij zware ongelukken betrokken
Gedeeltelijk waar. Mannen jonger dan 25 hebben 2,5 keer vaker de kans om bij een zwaar ongeval betrokken te raken. Dit komt naar voren uit cijfers van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Zij registreren ernstige auto-ongevallen en delen de gevallen in naar leeftijd en geslacht van de automobilist. Waar bij jonge bestuurders mannen meer kans hebben op een ernstig ongeval, zijn dat bij de 30plusser de vrouwen. Het risico op een ongeval ligt in deze groep juist hoger bij vrouwen dan bij mannen van dezelfde leeftijd. Als er over het geheel wordt gekeken zijn er echter geen verschillen. Per miljard kilometer zijn mannen en vrouwen even vaak betrokken bij een ernstig ongeval, namelijk 131 keer.

Mannen vaker met alcohol achter het stuur
Waar! Mannen kruipen vaker met een slok teveel op achter het stuur. Volgens het Trimbos is  van alle vrouwen die worden aangehouden bij een alcoholcontrole1.5% onder invloed, tegenover 2.8% van alle mannen.

Vrouwen kunnen niet goed inparkeren
Waar! Onderwerp van veel discuscussie tussen mannen en vrouwen. Maar volgens onderzoek van de ‘Driving Standards Agency’ is het toch echt waar dat mannen beter kunnen inparkeren. Volgens hen zakken vrouwen vaker op hun rij-examen als gevolg van moeilijkheden met inparkeren. Bovendien doen vrouwen beduidend langer over het inparkeren.  

Mannen zijn beter in autorijden
Waar! Mannen hebben meer aanleg voor autorijden. Verkeerspsycholoog Cees Wildervanck stelt dan mannen meer gevoel hebben voor mechaniek en daardoor beter kunnen autorijden. Toch rijden mannen vaker schade. Conclusie; mannen kunnen beter autorijden, maar ze doen het gewoon niet?


Deel: ' Mannen of vrouwen, wie zijn er veiliger op de weg? '
Lees ook