Regering slaat weer de plank mis bij bescherming persoonsgegevens


ZWOLLE, 20120713 -- De Piratenpartij is verheugd te vernemen dat er werk wordt gemaakt van de meldplicht voor datalekken. Tegelijkertijd is de partij uiterst ontstemd over het voorstel de maximale strafmaat van €200.000 naar €450.000 te verhogen.

Zoals vermeld in het gisteren gepresenteerde partijprogramma streeft de partij naar een proportionele strafmaat. "Het lijkt een forse verhoging, maar uiteindelijk is het nu gewoon een aansprakelijkheidsbeperking. Het mag niet zo zijn dat een bedrijf een miljoen winst maakt, en dit verrekent met een boete van slechts 450.000 Euro", aldus lijsttrekker Dirk Poot.

Daarmee is voor de Piratenpartij de kous nog niet af, ook wil zij de schending van privacy onderbrengen in het strafrecht wanneer het lek het gevolg is van nalatigheid of opzet. Dirk Poot voegt toe dat de bedrijfsaansprakelijkheid ook beter in de wet verankerd moet worden. "Het mag niet zo zijn dat slechts de CEO, die uit angst zijn baan te verliezen een misdrijf begaat, wordt veroordeeld terwijl de aandeelhouders de winst opstrijken".

###

Bron: https://tweakers.net/nieuws/83138/regering-wil-boete-slechte-beveiliging-persoonsgegevens-verhogen.html

Partijprogramma: https://piratenpartij.nl/partijprogramma

De Piratenpartij is een in 2006 opgerichte politieke partij die wereldwijd streeft naar bescherming van burgerrechten en -vrijheden; vrij gebruik van, en toegang tot, informatie en technologie; en transparantie van het politieke bestel, overheden en andere machtsconcentraties. De Piratenpartij streeft binnen deze context naar een open samenleving waarin het bevorderen en delen van innovatie, cultuur, wetenschap en onderwijs centraal staan. De Piratenpartij is aangesloten bij de Pirate Parties International (PPI). Deze in Brussel gevestigde non-gouvernementele organisatie (NGO) heeft als doel de ruim zestig nationale Piratenpartijen te ondersteunen.


Deel: ' 'Regering slaat weer de plank mis bij bescherming persoonsgegevens' '
Lees ook