zaterdag, juli 20, 2024
spot_imgspot_img

Populaire artikelen

spot_img

Gerelateerd

5 zaken om rekening mee te houden als je een tweedehands auto koopt

Een tweedehands auto is om meerdere redenen aantrekkelijk. De prijs is het voornaamste. Daarnaast heb je de keuze uit een veel ruimer assortiment en is er nauwelijks levertijd. Bij nieuwe auto’s kan de levertijd oplopen tot, schrik niet, een jaar. Daar heb je met tweedehands auto’s dus geen last van. Het is vaak dan ook een prima aankoop, op voorwaarde dat je met de onderstaande 5 zaken rekening houdt.

De keuring

Het hangt van het soort auto af wanneer en hoe vaak deze naar de keuring moet. Koop je een vrij nieuwe tweedehands benzine of elektrische auto, met een leeftijd jonger dan 8 jaar, dan hoeft deze niet jaarlijks gekeurd te worden. De eerste keuring van auto’s is na 4 jaar. De volgende momenten zijn als de auto 6 en 8 jaar oud is. Vanaf dat moment moet er jaarlijks een APK worden gedaan.

Auto’s die op diesel rijden worden vanaf hun derde levensjaar jaarlijks gekeurd. Oldtimers van 30 jaar en ouder moeten iedere twee jaar voor de APK en auto’s van voor 1960 hebben vrijstelling.

De beste verzekering

Welke verzekering voor jouw tweedehands auto geschikt is, hangt af van de leeftijd van het voertuig. Auto’s jonger dan 6 jaar kunnen het beste allrisk worden verzekerd. Voor auto’s van 6 tot 12 jaar is WA + beperkt casco de juiste keuze. En voor oudere auto’s is alleen de wettelijk verplichte WA voldoende.

Check de onderhoudshistorie

Als je een tweedehands auto gaat kopen, is het belangrijk om naar de onderhoudshistorie te kijken. Hieruit haal je namelijk interessante informatie over de kwaliteit van de auto. De verkoper is trouwens verplicht om je over gebreken van de auto te vertellen. Het kan zeker geen kwaad om deze persoon het hemd van het lijf te vragen. Zo wordt de kans op een miskoop nagenoeg nihil.

Kijk niet alleen naar de kilometerstand

De kilometerstand zegt niet altijd iets over de kwaliteit van de auto. Als je een auto koopt van een oude oma met 10.000 kilometer op de teller, hoeft dat niet te betekenen dat het een goede koop is. Auto’s moeten immers rijden en niet 10 jaar lang voornamelijk stilstaan.

Neem de tijd

Een groot voordeel van tweedehands auto’s is het ruime aanbod. Daar kun je dan ook maar beter gebruik van maken. Bekijk meerdere auto’s en ga ook eens bij een andere garage kijken. Dan is de kans dat je de beste occasion vindt het grootst.

Populair