Onlangs bleek uit een onderzoek van Kanter dat ons land intussen een recordaantal beleggers telt. Afgelopen jaar steeg het aantal mensen dat geld belegt met maar liefst twaalf procent. Intussen gaat het om bijna twee miljoen huishoudens. De kans is bovendien groot dat dit aantal nog verder zal stijgen. Dertien procent van de mensen die nu nog niet belegt, gaf in het onderzoek aan dat in 2022 wel te willen gaan doen. Beleggen kan, zeker gezien de stijgende inflatie, een rendabele investering zijn. Maar waarin, en hoe ga je dan beleggen?
Oorzaken van groeiende populariteit beleggen
Nederlanders zijn altijd al een spaarzaam volk geweest. Sparen is alleen de afgelopen jaren veel minder interessant geworden. De spaarrente bij nagenoeg alle banken is momenteel nul of bijna nul procent. Bij steeds meer banken en bij een steeds lager bedrag kun je zelfs te maken krijgen met een negatieve spaarrente. Daarnaast moest je eerder boven een bepaald vermogen ook nog eens belasting betalen over een fictief rendement, hoewel er voorlopig vanwege een uitspraak van de Hoge Raad geen aanslag voor vermogen in box 3 zal plaatsvinden. Tot slot is eind vorig jaar de inflatie ook nog eens flink gestegen. Vorige maand bleek deze volgens de Europese rekenmethode ongeveer 7,6 procent te zijn geweest. Allemaal oorzaken die waarschijnlijk hebben bijgedragen aan de populariteit van beleggen.
Zo start je met beleggen: een beleggingsplan maken
Wil je gaan starten met beleggen, dan is het goed om dit planmatig aan te pakken. Dit verkleint de kans op verlies, en vergroot de kans op een mooi rendement. Allereerst is het belangrijk een beleggingsplan op te stellen.
Dit begint met voor jezelf te bedenken hoeveel tijd je wilt investeren, hoeveel risico je wilt lopen en waarin je wil investeren. Voor het merendeel van de mensen geldt dat ze wel nog enigszins willen bepalen waarin wordt geïnvesteerd, maar niet te veel risico willen lopen en er ook niet te veel tijd in hoeven te steken. Bij hen past passief beleggen het best, bijvoorbeeld in een fonds. Hoewel veel mensen beleggen in aandelen (indexfondsen of duurzame fondsen), kan ook investeren in vastgoed erg interessant zijn. Beleggen in Duits vastgoed bijvoorbeeld kent een zeer interessant gemiddeld jaarrendement. Vanwege de voorspelbare kosten en (huur)opbrengsten kan er zelfs sprake zijn van een voorschotdividend.
Denk er vervolgens onder andere over na wat je wil bereiken door te beleggen, hoelang je wil gaan beleggen (tip: een langer tijdspad geeft vaak een beter rendement omdat je een minder gunstige economische periode kunt compenseren), of je eenmalig of periodiek wil gaan inleggen en hoeveel.
Heb je alles voor jezelf op een rijtje gezet? Dan kun je eigenlijk direct aan de slag! Het fijne is dat beleggen tegenwoordig niet meer via tussenpersonen verloopt, maar je alles zelf online kunt regelen. Veel succes!