Bestek gebruik je elke dag. Of het nou is om je broodje te smeren of om de tafel mooi te dekken voor een uitgebreid diner. Welk bestek je gebruikt bepaal je zelf. Ben je op zoek naar losse onderdelen of ga je voor een complete bestekcassette? Op deze pagina’s informeer ik je over het samenstellen van een bestek en geef ik je advies over het gebruik en onderhoud. Tevens vind je hier ook nog informatie over hoe je jouw tafel moet dekken.
- Welke bestek heb je nodig?
- Bestek uitzoeken; de basis
- Materiaal
- Bestek onderhouden
- Tafeletiquette
Dit zijn de beste besteksets van 2024
In de top 10 beste besteksets zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. Je hebt dus direct de voordeligste webshop te pakken!
- Elegant tafelbestek van roestvrij staal voor maximaal 6 personen, alleskunner voor dagelijks gebruik en voor de feestelijke tafel
- Ideale metgezel van voorgerecht tot dessert: 6 eetlepels, 6 eetvorken, 6 messen, 6 koffielepeltjes
- Ligt perfect in de hand, kan met verschillende collecties van Villeroy & Boch worden gecombineerd
- Hoogwaardige kwaliteit: roestvrij en vaatwasmachinebestendig staal, smaakneutraal, voor dagelijks gebruik
- Inhoud van de levering: 1 x Villeroy & Boch Piemont tafelbestekset, 24-delig. Materiaal: roestvrij staal
- Cromargan 18/10 roestvrij staal, gepolijst
- Messen zijn uit één stuk gesmeed (monobloc) en langdurig scherp
- Geschikt voor reiniging in de vaatwasser
- Neutraal ontwerp voor dagelijks gebruik
- Moderne proporties, Subtiel gebogen lijnen
- 24-delige bestekset voor 6 personen
- Decoratief handvat
- Vaatwasmachine bestendig
- Gemaakt van 18/0 RVS
- Dikte 2.0mm
Bestek uitzoeken; de basis
Een basisbestekset bestaat uit tafelmessen, tafelvorken, tafellepels en koffielepels. Het is handig om te kijken hoeveel bestek je nodig hebt voor jouw huishouden. Wanneer je thuis met twee personen bent, is het praktisch om bestek in huis te hebben voor meer dan twee personen. Je zult immers wel eens gasten over de vloer krijgen die mee eten. Bovendien wil je niet na elke maaltijd af moeten wassen, omdat je anders geen schoon bestek meer hebt. Een bestekcassette voor meerdere personen dan in je huishouden zit, is dus helemaal geen overbodige luxe.
Merk je dat je regelmatig enkele bestekdelen te weinig hebt? Dan hoef je niet per se een grote cassette aan te schaffen, maar kun je ook kiezen voor een bestekset voor één persoon. Zo heb je altijd een paar extra tafelmessen, tafelvorken en tafellepels beschikbaar.
Bestekset uitbreiden
Wil je je basisbestek uitbreiden, denk dan eerst eens aan een dessertbestek. De onderdelen van dit bestek zijn kleiner dan het tafelbestek en gebruik je bij een voor- of nagerecht. Naast het basis tafelbestek bestaan er nog veel meer verschillende bestekdelen. Een nuttige toevoeging aan je bestek is bijvoorbeeld een serveerbestek of slabestek. Hieronder tref je een aantal mogelijkheden waar je je bestek goed en nuttig mee uit kunt breiden.
Serveerbestek
Om je hoofd- en bijgerechten netjes aan tafel te kunnen serveren heb je groot bestek, oftewel serveerbestek, nodig. Bestek-expert biedt een gevarieerd aanbod van sets en losse items die goed te combineren zijn met de besteksets. Een soep- of sauslepel, een snijset voor het vlees of een driedelige set voor bijgerechten. Kies jij alles van het zelfde merk, bijvoorbeeld Georg Jensen, of maak je verrassende combinaties van series?
Steakmessen
Deze messen zijn ideaal voor het snijden van flinke stukken vlees dankzij de scherpe, gekartelde en verharde RVS lemmeten. De messen van onder andere Robert Welch zijn van goede kwaliteit en snijden moeiteloos door het perfecte biefstuk. Steakmessen zijn verkrijgbaar in sets. Ga jij voor een messenset van compleet RVS, of kies jij voor een set met een greep van kunststof, plastic of hout?
Gelegenheid
Zoek je bestek voor een speciale gelegenheid? Dan is het belangrijk om te weten welke sfeer je wilt creëren en welk extra bestek je eventueel nodig hebt. Voor veel feestjes heb je ook taartbestek nodig, voor een bruiloft waar vis wordt geserveerd is een visbestek onmisbaar. En voor een steakliefhebber is een steakmes weer extra belangrijk. Omdat je dit bestek minder vaak gebruikt, hoeft het niet per se vaatwasmachinebestendig te zijn. Het bestek mag wat opvallender zijn dan het bestek dat je elke dag gebruikt. Vaak wil je een bepaalde sfeer creëren tijdens speciale gelegenheden.
Taartbestek
Gebak eten doe je vrijwel nooit alleen. Bestek-expert biedt taartbestek waarmee jij gezellig samen met je vrienden en familie kunt genieten van een stukje taart of gebakje. De vooruitstrevende merken Sambonet en Alessi hebben een divers aanbod van sets en losse producten voor het eten van gebak. Ben je op zoek naar een losse taartschep, een set gebakvorkjes of zoek je juist de combinatie van die twee? Klik op onderstaande link.
Visbestek
Op het eerste gezicht lijkt visbestek niet veel te verschillen van het standaard bestek, maar als je goed kijkt zie je kleine verschillen in de vormgeving. Zo hebben de vorken veelal een gat, waardoor je de sappen kunt laten weglopen of waarmee je makkelijk een verdwaalde graat weghaalt. De messen hebben een breed lemmet om het eetbare gedeelte van de vis los te maken van de graat en de huid.
Materiaal
Je wilt je bestek jarenlang kunnen gebruiken. Daarom is het belangrijk dat het is gemaakt van materiaal dat lang mee gaat en weinig onderhoud behoeft. Op deze pagina tref je informatie over het materiaal en onderhoud van het bestek.
RVS bestek
Bestek wordt meestal gemaakt van roestvrij staal (RVS), een mengsel van hoofdzakelijk ijzer, chroom en nikkel. Andere namen voor RVS zijn edelstaal, Rostfrei, Stainless of Inox. Bij het uitzoeken van bestek zul je de termen 18/10 RVS en 18/8 RVS tegenkomen. Bij RVS worden de gebruikte percentages chroom en nikkel aangegeven met een dubbelgetal, zoals 18/8 (18% chroom en 8% nikkel) of 18/10 (18% chroom en 10% nikkel).
Chroom
Chroom zorgt ervoor dat er een onzichtbaar beschermlaagje ontstaat op het bestek. Dit laagje beschermt het bestek tegen corrosie (roestvorming) en houdt het bestek jarenlang mooi.
Nikkel
NIkkel wordt aan het staal toegevoegd, wat zorgt voor een meer glanzend (of gelijkmatig mat) uiterlijk in vergelijking met puur RVS. De toevoeging van nikkel maakt het staal beter bestand tegen diverse invloeden tijdens het gebruik en reiniging en houdt staal langer mooi.
- 18/10 RVS is de beste samenstelling wegens de duurzaamheid van chroom (corrosie bestendig) en de helderheid van nikkel.
Messenstaal
Het snijgedeelte (lemmet) van tafelmessen is hierop een uitzondering. Voor de lemmeten van messen wordt een ander soort staal gebruikt, messenstaal genaamd. Als je hier nikkel aan toevoegt, wordt het staal te zacht. Het mes wordt snel bot en is lastig te slijpen. Het snijgedeelte is daarom altijd van chroomstaal gemaakt, ook als op een couvert of op de bestekcassette 18/10 aangegeven staat. Soms zie je daarom kleurverschil tussen het heft en het lemmet van het mes.
Verzilverd bestek
Verzilverd bestek is vaak gemaakt van roestvrijstaal waar een laagje zilver op is aangebracht. Dit gebeurt door elektrolyse, een methode waarbij zilver door elektriciteit wordt opgelost en vastgehecht op het staal.
Bij de verzilvering van bestek worden de bestekdelen in een bad gedompeld waarbij langs elektrolytische weg zilver op het bestek wordt aangebracht. Dit houdt in dat geladen zilverdeeltjes neer slaan op het stalen oppervlak van het bestek en zich hechten. Hoe langer het bestek in dit bad gedompeld blijft, hoe meer zilverdeeltjes op het stalen oppervlak zich hechten.
Op verzilverd bestek staat altijd een getal. Dit geeft weer hoeveel hoeveel gram zilver er is gebruikt om 12 vorken en 12 lepels te verzilveren. Dit getal varieert meestal tussen de 90 en 200 gram.
De lemmetten van messen worden niet verzilverd, de heften wel. Zilver is een te zacht materiaal en daarom niet geschikt voor een lemmet.
Mat of glanzend?
RVS bestek is verkrijgbaar in een glanzende en in een matte uitvoering. Glanzend bestek is het meest voorkomende bestek. Het bestek is zeer breed inzetbaar; je kunt het dagelijks gebruiken, maar het heeft ook een klassieke en luxe uitstraling. Mat bestek heeft een meer modern en Scandinavisch uiterlijk en past goed bij interieurs in deze zelfde stijlen.
- een glanzend krasje valt meer op bij een bestek met een matte afwerking.
Onderhoud
Natuurlijk wil je graag dat je bestek lang mee gaat en mooi blijft. Daarom is het belangrijk om het bestek goed te onderhouden. Bestek dat gemaakt is van RVS kan gerust in de vaatwasmachine. Maar bestek met houten of kunststoffen onderdelen kun je het best met de hand reinigen. Dit houdt de bestekdelen veel langer mooi en bovendien voorkom je dat er vliegroest ontstaat op je RVS bestek.
- Verzilverd bestek kan niet in de vaatwasmachine gereinigd worden
Vliegroest
Vliegroest zijn plekjes die ontstaan door het combineren verschillende metaalsoorten in de vaatwasmachine. Goedkopere metaalsoorten roesten sneller. Deze roestplekjes, kunnen door de kracht van het water in de vaatwasmachine ‘overvliegen’ naar RVS producten.
Bij messen is de kans op bruine plekjes het grootst. Messen worden van steviger staal vervaardigd, omdat er bijvoorbeeld in het snijvlak een karteling moet worden gemaakt. Deze staalsoort is iets gevoeliger voor roest.
Gelukkig is vliegroest vrij eenvoudig te verwijderen met staalwol, staalfix of biologische producten, zoals rauw uiensap. Omdat het om aanslag gaat kun je vlekjes, zonder het bestek te beschadigen, probleemloos wegpoetsen.
Tips voor als je het bestek in de vaatwasmachine doet:
- Spoel je bestek eerst af voor je het in de vaatwasmachine zet.
- Plaats de heften van het bestek naar beneden. Zo wordt het gedeelte waar de meeste eetresten op zitten het beste gereinigd en kan het spoelwater afdruipen.
- Zet je messen apart van je lepels en vorken. Omdat de messen een verhard lemmet hebben, is de samenstelling van het materiaal iets anders. Dit verschil in metaalsoorten kan roestvlekjes maken.
- Haal je bestek direct uit de vaatwasmachine wanneer deze klaar is en droog het nog even na.
- Doe geen producten in de vaatwasmachine als ze niet van RVS zijn.
- Doe zilver bestek absoluut niet in de vaatwasmachine. Zilver bestek moet je regelmatig poetsen om het mooi te houden. Dit doe je met zilverpoets en een zachte doek.
Tafeletiquette
Heb of geef je een chique diner? Dan is het handig om de tafeletiquette te kennen:
- Bestek dat je als eerst gaat gebruiken, plaats je aan de buitenkant. Het bestek voor je salade of voorgerecht ligt dus het verst van het bord af. Het bestek voor het hoofdgerecht ligt het dichts bij het bord.
- Links van het bord liggen de vorken. Van links naar rechts zijn dit de saladevork, de visvork en de vork voor het hoofdgerecht.
- Rechts van het bord liggen de messen en de soeplepel. Van links naar rechts liggen de soeplepel, het salademes, het vismes en het mes voor het hoofdgerecht.
- De messen liggen met de kartels richting het bord.
- Het dessertbestek ligt horizontaal boven het bord.
- Houd je vork in je linkerhand en het mes in je rechterhand, zoals het ook op tafel lag.
- Bij gerechten die je zonder mes kunt eten, houd je de lepel in je rechterhand.
- Leg gebruikt bestek niet op de tafel, maar op de rand van je bord.
- Wanneer je de maaltijd onderbreekt, leg je het bestek kruislings op je bord.
- Wanneer je klaar bent met de maaltijd, leg je het bestek diagonaal van linksboven naar rechtsonder op je bord.