Black Friday betekent elk jaar weer een piek in de verkoopcijfers, uiteraard veroorzaakt door de hoge kortingen die de winkeliers aanbieden. Veel consumenten zien hierin een manier om flink te besparen. Vaak is het mogelijk om de Black Friday-kortingen te combineren met andere kortingen, bijvoorbeeld in de vorm van een kortingscode. Hierdoor kennen ook kortingscodewebsites een bezoekerspiek. Echter, volgens onderzoek van ExpressVPN is dit niet zonder risico. Er zijn namelijk heel wat misleidende aanbiedingen enerzijds en frauduleuze couponwebsites anderzijds. Net als ExpressVPN waarschuwt ook de ACM al langer voor het gevaar van nepkortingen.
Kansen en gevaren van kortingsbonnen
Voor veel consumenten zijn kortingsbonnen vooral een handige manier om geld te besparen. Online platforms als Coupons.com en RetailMeNot zijn de moderne consument wellicht niet onbekend. Ze bieden kortingen en aantrekkelijke deals, gaande van een procentuele korting tot het wegvallen van verzendkosten. Retailers sturen vaak e-mails met exclusieve aanbiedingen en op sociale media delen influencers regelmatig kortingscodes. Deze stortvloed aan aanbiedingen zorgt er natuurlijk voor dat consumenten niet altijd alert zijn op de mogelijke gevaren. Tijdens Black Friday en Cyber Monday weten cybercriminelen precies in te spelen op deze situatie. Uit onderzoek van ExpressVPN blijkt dat het aantal online fraudegevallen toeneemt naarmate de feestdagen naderen.
Risico’s van kortingsbonfraude
De methoden waarmee criminelen consumenten in de val lokken, zijn divers. Een van de meest voorkomende tactieken is de neppe kortingsbonwebsite. Deze sites zien er professioneel uit en lijken vaak op bekende platforms, maar hun doel is om persoonlijke gegevens te verzamelen. Oplichters vragen bezoekers bijvoorbeeld om een account aan te maken om de korting te claimen. Deze gegevens worden vervolgens gebruikt voor kwaadaardige doeleinden.
Ook het versturen van frauduleuze kortingsbonnen via phishingmails is een veelvoorkomend probleem. Consumenten ontvangen ogenschijnlijk legitieme aanbiedingen van bekende winkels. De link leidt echter niet naar de website van de retailer, maar naar een kwaadaardige pagina. Soms wordt zelfs malware gedownload zonder dat de gebruiker het doorheeft. ExpressVPN wijst erop dat zelfs browserextensies voor kortingsbonnen risico’s kunnen opleveren. Deze extensies verzamelen dan gegevens over winkelgewoonten en kunnen deze informatie delen met derde partijen. Hoewel deze extensies soms als veilig worden beschouwd, betekent het wel dat je een beetje privacy opgeeft.
Zeker geen nieuw fenomeen
Het probleem van onbetrouwbare couponwebsites is in ieder geval niet nieuw. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt al langer voor de risico’s van deze sites. De ACM wees op de valkuilen van websites die misleidende kortingen bieden en benadrukte het belang van waakzaamheid. Hoewel de technologie en de methoden van oplichters zijn geëvolueerd, blijft de kern van het probleem hetzelfde: consumenten moeten alert blijven en goed opletten met wie ze hun informatie delen.
Tips om veilig kortingen te zoeken
Betrouwbare kortingswebsites en winkels hebben vaak een bekend webadres en beginnen met https. Vermijd websites met onbekende of misleidende links. Geef in ieder geval niet te veel informatie weg. Kortingswebsites die om persoonlijke gegevens vragen, zoals creditcardinformatie of het huisadres, zijn vaak niet te vertrouwen. Focus op de betrouwbare kortingsplatforms (zie eerder) en vermijd het klikken op links uit (verdachte) e-mails. Wees tijdens Black Friday extra waakzaam, want dit is hét moment waarop cybercriminelen hun slag proberen te slaan.