Inspecteer spouwmuur alleen met industriële endoscoop


OOSTEIND, 20130930 -- “Met de Heine RWD8 inspecteer je veel sneller, voordeliger en efficiënter spouwmuren en andere bouwkundige zaken,” zegt Paul Jespers van Novascope. Vooral deze endoscoop is de oplossing voor spouwmuurinspectie, isolatiebedrijven, aannemers en advies- en ingenieursbureaus.

Jespers’ advies is kort maar krachtig: “Gebruik voor bouwkundige inspecties alleen een voordelige en onkwetsbare robuuste industriële endoscoop, zoals de Heine RWD8. Absoluut géén medische!” Zijn bedrijf Novascope is de importeur van Heine voor Nederland en België. De nieuwe RWD8 is de opvolger van de huidige en meest gebruikte spouwmuurendoscoop Heine RW8.

Medisch

In dezelfde prijsklasse als de Heine RWD8 zijn tegenwoordig ook medische endoscopen met koud licht te koop. Jespers raadt deze altijd af voor spouwmuurinspectie. “Met een medische endoscoop kun je niet focusseren; er ontbreekt namelijk een focusseerring vanwege hygiëne-eisen. (Focusseren is nodig om op verschillende afstanden het beeld scherp te stellen.) De manier van opbouw en de constructie hebben in de praktijk reeds bewezen dat medische endoscopen zeer kwetsbaar zijn. Ook de lens is niet verzonken, iets wat hem absoluut ongeschikt maakt voor het ruwe werk in de bouw. En de reparatie van een medische endoscoop kost al gauw € 600,-, waarmee goedkoop duurkoop wordt.”

Heine RWD8

Jespers: “De RWD8 heeft ten opzichte van zijn voorganger RW8 voor ongeveer € 150,- meer het grote voordeel dat je er verder mee kunt kijken. Hij kijkt in de spouwmuur 1 meter ver en dat is 2,5 keer zo ver als zijn voorganger. Daardoor hoef je minder vaak in de muur te boren. De nieuwe aangepaste lensopening heeft bovendien een grotere openingshoek van 56 graden, waardoor je in één oogopslag meer ziet. Al met al in veel opzichten erg efficiënt en voordelig.”

Warm licht

De Heine RWD8 is een endoscoop met warm licht. Dat betekent dat de krachtige lamp zich bevindt aan het uiteinde van de staaf (probe), die een werklengte heeft van 320 mm. Het lampje wordt gevoed door een accu van 12 Volt met een gebruiksduur van 2 uur.

Jespers: “De accu is zo klein als een pakje sigaretten en weegt haast niks. Gewoon aan je broekriem, gekoppeld aan de endoscoop via een verbindingskabel van 1,80 m. Een endoscoop met koud licht daarentegen werkt altijd met een externe lichtbron die ervoor zorgt dat het licht via glasvezels het uiteinde van de probe bereikt. Externe lichtbronnen werken op netspanning of zijn portable met een accu. Deze externe lichtbronnen op netspanning zijn onhandig vanwege de afhankelijkheid van netspanning en hun gewicht van 4,4 kg! Gedoe dus, als je ergens op de bouw staat of op een ladder moet klimmen. Draagbare externe lichtbronnen met accu zijn handiger, maar een stuk duurder in aanschaf: leverbaar vanaf € 2250,-.

Kosten

Jespers: “De prijs van koud licht endoscopen op netspanning komt uit boven de € 3000,- ongeacht welk merk je koopt. Industriële koud licht endoscopen met een portable lichtbron zijn op zich ook geschikt voor de spouwmuurinspectie (leverbaar vanaf € 2250,-), maar de nieuwe Heine RWD8 (met hetzelfde resultaat) kost slechts € 1364,80. Met als voordeel dat je comfortabeler, sneller en efficiënter werkt.”

De Heine RWD8 is robuust en uitermate geschikt voor de bouw, met een buis van roestvrij staal en uitgerust met achromaat-lenzen, waardoor het beeld geen afwijkingen vertoont. Uiteraard kun je diverse camera’s aan de endoscoop koppelen om beelden vast te leggen voor bijvoorbeeld een rapportage. Jespers: “Heine is zonder meer de beste oplossing. Een voordelige prijs, een goed zicht, comfortabel, efficiënt en… een Heine gaat niet kapot.”

Informatie

Heine RW8: € 1206,70, ex btw.
Heine RWD8: € 1364,80, ex btw.
info@endoscopen.nl
www.endoscopen.nl
t: 0162-421201


Deel: ' Novascope raadt spouwmuurinspectie met medische endoscopen af '
Lees ook