BIMCaseweek: samenwerken en talenten benutten is de essentie van BIM


Almelo, 20110218 -- De BIMCaseweek, een uitdagende praktijkmarathon voor BIM-professionals, is dit jaar gewonnen door het team BIMgenoot. Het team wist een werkmethode neer te zetten waarmee de talenten van alle teamleden optimaal benut werden. Daarnaast zette het team het ideale BIM-model neer door het gebruik van de gentegreerde bouwbibliotheek SMARTRevit en Autodesk MEP.

BIM in de praktijk
Het maken van prototypen is in de bouw bijna niet mogelijk. Met een Bouw Informatie Model (BIM) wordt een constructie of gebouw als 3D-model en databank opgebouwd. Tijdens de BIMCaseweek strijden 3 teams van BIM-professionals tegen elkaar om het beste BIM-project neer te zetten. De doelstelling van de BIMCaseweek 2011 is het verdiepen van de reeds aanwezige BIM-kennis bij de deelnemers. Daarnaast is publiciteit en informatieverstrekking rond het fenomeen BIM belangrijk. Een extra accent is dit jaar gelegd op de relatie tussen BIM en Duurzaam Bouwen. Daarom is dit jaar gekozen voor een renovatieproject als bouwopgave.

BIM is communicatie in meerdere richtingen

Gert-Jan Ditsel, een deelnemer uit het winnende team, merkt op hoe belangrijk het is om samenwerken centraal te stellen. `Dat we hebben gewonnen geeft aan dat Bimmen echt teamwerk is en dat technologie een belangrijk hulpmiddel is. Tijdens de BIMCaseweek maakten wij voor de installatietechniek gebruik van Autodesk Revit MEP en lieten daarmee zien dat we, nadat we het door de opdrachtgever aangeboden model via IFC hadden gemporteerd,in twee richtingen konden communiceren met het constructieve en bouwkundige Revit model. Dit heeft ons extra punten opgeleverd! Daarnaast hadden we veel profijt van SMARTRevit. En wijziging in een detail, bijvoorbeeld in een kozijn, wordt door de software direct doorgevoerd in het hele model. En we konden meteen het aantal te schilderen vierkante meters presenteren,' aldus Ditsel.

Organische werkstructuur bepaalt het succes van BIM

Panellid Johan de Groot zegt in zijn verslag: `Met name de organische werkstructuur van de winnende groep maakte een groot verschil. Ik denk ook een belangrijk signaal richting de markt. Verzin een werkmethode waarbij je ieders talent ten volste kan gebruiken. Dan krijg je creatieve ideen, vernieuwend en direct toepasbaar.'

Over Itannex

Itannex levert BIM-oplossingen gebaseerd op Autodesk sofware. Daarnaast is Itannex ontwikkelaar van SMARTRevit. SMARTRevit is een methodiek voor het beheer en de cordinatie van bouwprojecten. De methodiek is gebaseerd op Autodesk Revit en wordt inmiddels door honderden Nederlandse en enkele Belgische bedrijven toegepast, waaronder Volker Wessels, IAA Architecten, Trebbe Bouw, De Zwarte Hond, ingenieursbureau Bartels en Dijkoraad. Op dit moment realiseert Volker Wessels met SMARTRevit de nieuwbouw van haar nieuwe hoofdkantoor te Amersfoort.

Itannex is met vestigingen in Almelo, Sliedrecht en Assen de grootste Autodesk AEC geautoriseerde partner in de Benelux. Voor meer informatie over Itannex kunt u kijken op de website van Itannex, https://www.itannex.com


Deel: ' BIMCaseweek samenwerken en talenten benutten is de essentie van BIM '
Lees ook