Met een broedmachine kan je de eieren van jouw dieren uitbroeden. Je kan daarbij op zoek gaan naar de beste broedmachine voor kippeneieren, maar ook naar de beste broedmachine voor struisvogeleieren of de beste broedmachine voor reptieleneieren. Het hoeft niet te verbazen dat die broedmachines telkens andere eisen hebben. Het voordeel van de beste broedmachine is dat het niet alleen broedt, maar ook allerlei controles uitvoert op zaken zoals de temperatuur en de luchtvochtigheid, terwijl het de eieren automatisch keert.
Dit zijn de beste broedmachines van 2024
In de top 10 beste broedmachine zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. Je hebt dus direct de voordeligste webshop te pakken!
De 5 beste broedmachines van 2024 uitgelicht
De beste broedmachine kies je duidelijk in functie van de diertjes die je wil uitbroeden. Sommige eieren zijn zo delicaat dat je ze gewoon niet zelf kan keren, terwijl dat bij een kippenei wel moet lukken. Hoewel het uitkomstpercentage dan ook net iets lager kan liggen. Wij gingen op zoek naar de beste broedmachines voor de consumentenmarkt. Voor professionals zijn er natuurlijk betere modellen, maar die zijn voor de meeste hobbyisten onbetaalbaar. We beperkten ons budget bij onze zoektocht dan ook tot een maximum van 400 euro.
Rcom MAX 20
De Rcom MAX 20 is een compacte motorbroeder waarmee je heel nauwkeurig de luchtvochtigheid en de temperatuur instelt. Voorts wordt de luchtvochtigheid en de temperatuur automatisch geregeld. Ook de keerfrequentie kan je zelf instellen en de beste broedmachine zal verder de rest doen. Water dien je wel zelf aan te vullen met behulp van een reservoir. Als er te weinig water in het reservoir zit, zal de beste broedmachine een alarm laten afgaan. Je gebruikt de beste broedmachine onder andere voor eendeneieren, kippeneieren en papegaaieneieren. Met een apart verkrijgbare lade kan je de beste broedmachine ook gebruiken voor eieren van reptielen, insecten en schaaldieren.
Bekijk de Rcom MAX 20 bij deze vertrouwde webshops:
Brinsea Mini 2 ECO
De Brinsea Mini 2 ECO blinkt uit in gebruiksgemak en veiligheid, ideaal voor beginners en educatieve doeleinden. Met een capaciteit tot 24 kwarteleieren en een doorzichtige kap voor optimaal zicht op het broedproces, biedt het vernieuwde design en de mogelijkheid om het vochtreservoir extern bij te vullen een significante verbetering. De vooraf ingestelde broedtemperatuur en de eenvoudig aanpasbare elektronische thermostaat garanderen nauwkeurige temperatuurregeling. Extra veilig door de 12V adapter en verrijkt met Biomaster antimicrobiële bescherming, levert deze machine consequent goede broedresultaten.
Bekijk de Brinsea Mini 2 ECO bij deze vertrouwde webshops:
Exo Terra Incubator
De Exo Terra Incubator is volgens ons de beste broedmachine voor reptielen. In tegenstelling tot andere broedmachines beschikt het niet over een thermostaat die afslaat wanneer de temperatuur te hoog wordt, maar zal de beste broedmachine voor reptielen ook actief koelen. Hierdoor kan een veel constantere temperatuur worden bekomen. De beste broedmachine voor reptielen is heel eenvoudig in te stellen en beschikt over binnenverlichting om alles eenvoudiger op te volgen. Een ander pluspunt is dat je optioneel een extra container met water kan toevoegen, maar zonder container lukt het ook wel want je hebt gewoon een uitschuifbaar waterreservoir. De beste broedmachine voor reptielen beschikt over twee incubatiedoosjes en wordt onder andere gebruikt voor het broeden van slangen- en schildpaddeneieren.
Bekijk de Exo Terra Incubator bij deze vertrouwde webshops:
RCom King Suro
De RCom King Suro is een veelzijdige en efficiënte keuze voor liefhebbers van pluimvee en vogels. Met een capaciteit om een breed scala aan eieren te incuberen, van kip tot gans, biedt deze machine automatische temperatuur- en vochtigheidscontrole, waardoor het broedproces vrijwel zorgeloos verloopt. Het automatische keersysteem en de duidelijke FND-display verhogen het gebruiksgemak aanzienlijk. De machine is compact en lichtgewicht, waardoor hij makkelijk te plaatsen en te verplaatsen is. Ideaal voor zowel beginners als ervaren fokkers die streven naar optimale broedresultaten.
Bekijk de RCom King Suro bij deze vertrouwde webshops:
Relaxpets Covatutto
De RelaxPets Covatutto is de beste broedmachine voor de prijsbewuste consument. Het is geschikt voor het broeden van zestien kippeneieren of vier ganzeneieren. De temperatuur stel je eenvoudig in en het beschikt over een geheugenfunctie. De eieren worden automatisch gedraaid en het geheel werkt door middel van warmtelampen. Het is een sterke en duurzame broedmachine die bovendien eenvoudig te reinigen is.
Bekijk de RelaxPets Covatutto bij deze vertrouwde webshops:
Informatie over broedmachines
De beste broedmachine is simpelweg de broedmachine die het hoogste percentage uitgebroede eieren oplevert. Er bestaan verschillende soorten broedmachines, maar de contactbroeders leveren in principe de beste uitkomsten op. Toch zijn ze niet voor alle eitjes noodzakelijk. Een kippenei kan je bijvoorbeeld perfect met een motorbroeder uitbroeden. Om dat te begrijpen, moet je wel het een en ander weten over het broedproces. We benoemen de verschillende soorten broedmachines, leggen een aantal zaken van het broedproces uit en hebben het meteen ook over de beste broedmachine.
Soorten broedmachines
De meest eenvoudige soorten broedmachines zijn de vlakbroeders. Hierbij worden de eieren op een enkel niveau gelegd en wordt de ruimte met stilstaande lucht verwarmd. Het nadeel van vlakbroeders is dat de temperatuur niet overal gelijk is en dat het uitkomstpercentage hierdoor tegenvalt. Hierdoor is het niet de beste broedmachine.
Daarnaast zijn er de motorbroeders. Ze beschikken over een ventilator om de temperatuur stabieler te houden. In principe is dit beter dan een vlakbroeder, maar bij het uitkomen van de eitjes worden de veertjes wel weggeblazen. Die veertjes gaan dan overal in de elektronica zitten en hierdoor vergt een motorbroeder meer onderhoud.
Ten slotte zijn er de contactbroeders. Deze broedmachines bootsen de natuurlijke warmte van de vogels na door een verwarmde zak op de eieren te houden. Dit is de beste broedmachine en geeft het hoogste uitkomstpercentage. Voor kippeneieren zijn contactbroeders niet nodig, maar voor waardevolle vogels of voor moeilijk uit te broeden eieren is dit wel de beste broedmachine.
Eieren keren
Eieren moeten tijdens de eerste broedperiode voldoende vaak worden gekeerd. Wanneer een ei niet wordt gekeerd, blijft het embryo aan de binnenkant plakken en zal het sterven. Naar het einde van het broedproces mogen de eieren niet meer worden gekeerd. Zo nemen de kuikens langzaamaan de juiste positie aan om zich een weg uit het ei te banen. De beste broedmachine zal het keerproces voor jou uitvoeren en zorgt ervoor dat het keren optimaal verloopt. Bij goedkopere broedmachines moet je de eieren zelf keren. Het is aangeraden om dan bijvoorbeeld een kruis op het ei te tekenen zodat je altijd goed weet welk ei je al gekeerd hebt. Bij manueel keren treedt er altijd rendementsverlies op. Er komt per slot van rekening koude lucht in de broedmachine, de temperatuur is niet meer stabiel en bovendien zijn mensen soms iets te wild bij het keren en schudden ze daarbij het embryo te hard dooreen. Ten slotte is er nog het risico dat er bacteriën op het ei komen, eerst grondig de handen wassen kan al veel problemen voorkomen.
Temperatuur in de broedmachine
De temperatuur in de broedmachine moet zo constant mogelijk worden gehouden. Naar het einde van de broedperiode moet er een langzame koelperiode worden opgestart, waarbij je simuleert dat de hen van het nest gaat. Hierdoor ‘weet’ het kuikentje dat het tijd is om het ei te verlaten. Dit geeft het hoogste uitkomstpercentage. Bij goedkopere broedmachines moet je zelf de temperatuur instellen en lukt het de broedmachine niet altijd om deze heel stabiel te houden. Bij de beste broedmachine houdt de machine alles bij, voert het metingen uit en zorgt het dat de temperatuur zo stabiel mogelijk is. De beste broedmachines kunnen bovendien ook zelf tot een koelperiode overgaan.
De ideale temperatuur is afhankelijk van het kuikentje dat je uitbroedt. Bij de meeste vogels ligt het ergens rond 37,5 °C. Bij de fazant is het net iets hoger (37,7 °C) en bij de eend is het iets lager (37,2 °C).
Luchtvochtigheid
Goede luchtvochtigheid is heel belangrijk voor je eieren. Eitjes verliezen altijd vocht en dat is ook nodig. Terwijl ze vocht verliezen, vormt er zich in het ei een luchtkamer. Wanneer een kuiken uitkomt, prikt het altijd eerst die luchtkamer aan. Dan heeft het kuikentje voldoende zuurstof om nu ook door de schaal van het ei heen te pikken. Wanneer de luchtvochtigheid in de broedmachine niet goed is afgesteld, zal de luchtkamer te klein zijn. Het afregelen van de luchtvochtigheid is vrij complex en is ook afhankelijk van de diersoort. Een kip heeft bijvoorbeeld een relatieve luchtvochtigheid van 52% nodig, terwijl dit bij een fazant 55% moet bedragen. Daarnaast moet je rekening houden met een luchtvochtigheidscurve waarbij de luchtvochtigheid naar het einde toe verhoogd wordt.
De beste broedmachine zal de luchtvochtigheid volledig automatisch regelen. Hiervoor bestaan er verschillende mogelijkheden, het makkelijkste is hierbij dat de broedmachine over een ingebouwde waterpomp beschikt en je niet zelf water hoeft toe te voegen.
Andere regels bij het uitbroeden van insecten en reptielen
De hierboven beschreven basisregels zijn van toepassing op vogels. Ze gelden ook min of meer voor insecten en reptielen, maar de ideale temperatuur- en luchtvochtigheidswaarden zijn hier telkens anders. Bovendien is het keren van de eieren veel delicater. Reptieleneieren hebben namelijk een leerachtige schil. De eieren worden vaak au bain-marie uitgebroed, maar ook een elektrische broedstoof is mogelijk. Bij insecteneieren zijn er dan weer grote verschillen. Bij sommige wandelende takken kan je bijvoorbeeld weinig verkeerd doen en volstaat het om de eieren in een temperatuur van zo’n 20 tot 30 °C te leggen, vervolgens doet de natuur de rest. Bij het uitbroeden van koninginnenbijen is het allemaal veel complexer en is een visuele controle strikt noodzakelijk.
Nog vijf aanbevelingen als je op zoek bent naar de beste broedmachine
De kans is groot dat je na het lezen van het bovenstaande de behoefte hebt om meerdere opties met elkaar te vergelijken. Uiteraard kunnen we in deze wens door nog vijf interessante aanbevelingen van goede broedmachines met je te delen. Mocht je keuze vallen op een van deze onderstaande broedmachines, doe je wat ons betreft een prima aankoop.
De populairste merken broedmachines
Voor de populairste merken kijken we vooral naar de Brinsea broedmachine, gevolgd door de FIEM broedmachine, de Puisor broedmachine, de Grumbach broedmachine en de Hemel broedmachine. Voor andere populaire merken wijzen we onder andere op de populariteit van de Matador broedmachine, de HDD broedmachine en de Novital broedmachine. Het gaat om goede en betrouwbare merken die we zeker aanbevelen.
Hoe is de lijst met beste broedmachines 2024 tot stand gekomen?
Voor deze lijst met beste broedmachines hebben we uitgebreid informatie ingewonnen bij een bevriende dierenarts en legden we haar een aantal populaire keuzes voor. Hierbij hebben we sterk ingezet op betaalbaarheid voor de consumentenmarkt, waardoor een aantal peperdure broedmachines automatisch afvielen. We hebben ook diverse fora afgespeurd om een schatting te kunnen maken van de uitkomstpercentages en hebben de verschillende broedmachines technisch vergeleken. Op basis van al deze informatie hebben we volledig onafhankelijk deze lijst met beste broedmachines samengesteld.
Controleren of de eieren bevrucht zijn
Met een goede broedmachine is het in principe niet de bedoeling dat je de broedmachine nog hoeft te openen. De broedmachine doet de rest en zal de eieren optimaal uitbroeden. Wel is het noodzakelijk om na ongeveer 5 tot 6 dagen (bij kippeneieren) te controleren of alle eieren wel degelijk bevrucht zijn. De onbevruchte eieren moeten uit de broedmachine worden gehaald omdat ze bacteriegroei veroorzaken en de andere eieren kunnen aantasten. Hiervoor gebruik je een speciale schouwlamp die veel lichtopbrengst genereert. Daarmee kan je in het ei kijken en zie je of een ei al dan niet bevrucht is. Je ziet het vruchtje letterlijk zitten. Ook eieren die bevrucht maar beschadigd zijn, spoor je meteen op en verwijder je. Als je geen ervaring hebt met het schouwen van eieren, kan het op dag 6 nog wat moeilijk zijn om het goed te zien. Wacht dan eventueel nog een tweetal dagen.
Beperk de blootstelling en plaats het ei zo snel mogelijk opnieuw in de beste broedmachine. Maak je geen zorgen over deze korte blootstelling aan lagere temperaturen want in de natuur gaan vogels ook op een soortgelijke manier na of hun eieren bevrucht zijn. Ze laten hun eieren even afkoelen en merken het subtiele verschil op tussen een bevrucht ei dat langer warm blijft en een onbevrucht ei dat al snel afkoelt. De onbevruchte eieren worden vervolgens uit het nest geduwd duwen.
FAQ over broedmachines
Van tijd tot tijd krijgen we vragen over broedmachines. Daarom hebben we hierboven al uitgebreid uitgelegd hoe broedmachines werken en waarom zaken zoals de temperatuur en de luchtvochtigheid zo belangrijk zijn. Een aantal andere vragen beantwoorden we hieronder.
Waar plaats ik de broedmachine?
Een broedmachine plaats je altijd in een ruimte waar de temperatuur en de luchtvochtigheid vrij constant blijft. In de keuken plaats je beter geen broedmachine, maar in de kelder, in de garage of op een geïsoleerde en ongebruikte zolder is een broedmachine wel een goed idee. Zorg er wel voor dat er nooit direct zonlicht op de broedmachine schijnt, dat er geen tocht passeert en dat de broedmachine trillingsvrij en waterpas staat.
Hoelang duurt het vooraleer mijn eitjes uitkomen?
Dit verschilt van diersoort tot diersoort. Sommige vogels moeten erg lang broeden, terwijl andere vogels de klus snel klaren. Dit varieert van zo’n 10 dagen tot 3 maanden. Bij de gemiddelde kip duurt het broedproces zo’n 21 dagen. Een nandoe-ei uitbroeden duurt dan weer zo’n zes weken en bij een kwartel duurt het broeden zo’n 16 tot 18 dagen. Ga altijd de exacte richtlijnen na, zowel met betrekking tot de broedtijden als met betrekking tot de ideale temperatuur en luchtvochtigheid.
Hoelang mag een uitgekomen kuiken in de broedmachine blijven?
Een uitgekomen kuiken mag nog zo’n 24 tot 48 uur in de warme broedmachine blijven. Ze teren dan nog even op de opgenomen dooier. Zo verstoor je ook het uitkomen van de andere eitjes niet. Het kan zijn dat ze een beetje gaan “voetballen” met de eitjes die nog niet zijn uitgekomen. Maak je daar echter geen zorgen over. Dit gebeurt eveneens in een echt nest en heeft te maken met natuurlijke nieuwsgierigheid. Ze zullen de andere eieren niet vernielen.
Aanvullende producten voor broedmachines
Naast een broedmachine heb je nog een aantal spulletjes nodig. Een schouwlamp is bijvoorbeeld een must. Daarnaast raden we aan om een reservelamp in huis te halen. Wanneer de lamp het begeeft, moet je dan niet enkele dagen wachten tot de postbode je pakje komt leveren. Denk daarnaast aan noodstroomvoeding om toch gedurende enige tijd onafhankelijk te kunnen zijn van het energienetwerk. Denk ten slotte aan een opfokkooi met warmtelamp en warmteplaat voor je kuikens en aan het beste kippenhok wanneer ze uiteindelijk naar de tuin mogen.