Ondanks de oorlog in Oekraïne, waarbij de beurzen de afgelopen tijd flinke klappen kregen, doen cryptomunten het momenteel bijzonder goed. Sommigen vinden het een bewijs dat cryptomunten een veilige haven zijn, maar experts manen aan tot voorzichtigheid en noemen ook andere verklaringen. Vooral een recente beslissing van de Amerikaanse president Biden wordt genoemd.
Cryptomarkten doen het opvallend goed
Niet alleen Bitcoin steeg op korte tijd ruim 7 procent, maar ook Ethereum werd ondanks – of dankzij – de gebeurtenissen ongeveer 6 procent duurder. Opvallend is de evolutie van Cro crypto, de cryptomunt die onlosmakelijk verbonden is met het platform Crypto.com. Op de ochtend van de Russische invasie van Oekraïne, toen de aandelenmarkt instortte, verloor het meteen ruim 10 procent van zijn waarde. Nog dezelfde dag zette de munt echter het herstel in. Op het einde van de dag was de munt zelfs meer waard dan op het begin van de eerste dag van de oorlog. Nadien is de waarde relatief stabiel gebleven.
Cryptomunten in oorlogstijd
Het is niet duidelijk of beleggers cryptomunten als een veilige haven beschouwen nu de aandelenmarkt het moeilijk heeft. Er bestaat in ieder geval wel een vorm van positivisme over de rol die cryptomunten in onzekere tijden kunnen innemen. Een van de veelgeprezen voordelen van cryptomunten is dat ze geld onafhankelijk maken van de politieke gebeurtenissen.
En dat wordt nu voor het eerst in de praktijk gebracht, want Russische burgers – niet schuldig aan het beleid van een president die zich steeds meer als een autoritaire tsaar gedraagt – kunnen de munten gebruiken om de gevolgen van het instorten van de roebel te beperken. Het valt niet voor niets op dat de in roebel uitgedrukte cryptotransacties sinds de start van het conflict sterk zijn toegenomen. Tegelijkertijd heeft Oekraïne al miljoenen euro’s aan cryptodonaties ontvangen. Dat geld wordt gebruikt om het Oekraïense volk te helpen.
Andere verklaringen en reden tot voorzichtigheid
Toch zijn er ook een aantal kanttekeningen bij het bovenstaande te maken. De vlucht naar cryptomunten kan ervoor zorgen dat de NAVO-landen strenge regels opleggen aan cryptobedrijven en -exchanges. Binance blokkeerde bijvoorbeeld al de rekeningen van Russen die op sanctielijsten staan, maar houdt het platform op dit moment nog steeds toegankelijk voor de gewone burger. Dat beleid zal men enkel aanpassen als men daartoe wordt gedwongen. Het gedwongen uitsluiten van de Russische markt zou uiteraard ingrijpende gevolgen hebben voor de wereldwijde cryptokoersen.
Er wordt ook gewezen naar andere verklaringen voor de plotselinge opmars van de cryptomunten. Zo kijken cryptobeleggers uit naar de Amerikaanse cryptostrategie. In de marge van de politieke gebeurtenissen in Europa ondergaat het Amerikaanse cryptobeleid namelijk ingrijpende wijzigingen. De Amerikaanse centrale bank overweegt om de mogelijkheden van een eigen digitale munt minstens te onderzoeken, terwijl de regering al maanden onder druk wordt gezet om de cryptomarkt beter te reguleren. Regelen betekent natuurlijk controleren, maar ook accepteren. Dat men in de Verenigde Staten overweegt om deze verantwoorde innovatie te ondersteunen – als het maar voordelen oplevert voor het eigen land en de eigen economie – stemt cryptobeleggers gunstig. Uiteraard blijft het afwachten wat er de komende tijd zal gebeuren. Beleggers kunnen de cryptokoersen maar beter nauwgezet opvolgen.