Europese meerderheid voor 8-uurslimiet veetransport


Grote steun milieucommissie Europees Parlement voor rapport Liotard

BRUSSEL, 20120508 -- '8 uur is de limiet.' Dat zegt onafhankelijk Europarlementariër Kartika Liotard vandaag na de stemming over diertransporten in de milieucommissie van het Europees Parlement. De commissie stemde vanochtend in met het een rapport van Liotard om diertransporten te bekorten.

“Lange reizen geven stress, verwondingen, uitdroging, uitputting en bezorgen dieren last van extreme kou of hitte,” zegt Liotard. "Kortere transportlijnen verkleinen bovendien de kans op ziekte-uitbraken. Er is ook minder uitstoot als productie en slacht lokaal plaatsvinden.”

Tijdens het eerdere debat liet de Europese Commissie zich van haar slechtste kant zien. Liotard: "Ik gaf aan dat meer dan één miljoen burgers hun handtekening hebben gezet vóór de 8-uurslimiet." De Commissie negeerde deze oproep echter. Liotard: "Het is al een schande dat de Commissie niet naar volksvertegenwoordigers luistert, maar het is helemaal een schande dat ze niet naar de burger luistert."

Dinsdagmorgen stemde de milieucommissie definitief in met Liotards voorstel voor kortere dierentransporten. Het voltallige Europees Parlement stemt in juli over het voorstel. Een meerderheid van 395 Europarlementariërs gaf onlangs in Straatsburg al aan een transportlimiet van 8 uur in principe te zien zitten. “Ik ben blij met de steun van deze overweldigende meerderheid. De sceptici kunnen nu moeilijk volhouden dat dierenwelzijn ‘slechts’ een linkse hobby is,” zegt Kartika Liotard.


Deel: ' Europese meerderheid voor 8-uurslimiet veetransport '
Lees ook