dinsdag, juni 18, 2024
spot_imgspot_img

Populaire artikelen

spot_img

Gerelateerd

Fan van kleine honden? Dit zijn de kleinste hondenrassen

Honden zijn natuurlijk prachtige huisdieren. Mooi, lief en speels: veel mensen zijn ontzettend dol op honden. Dat is helemaal begrijpelijk, want een hond als huisdier kan jouw leven een stuk leuker en gezelliger maken. Spelen, een wandeling maken of gewoon lekker knuffelen, het kan allemaal. Honden zijn er uiteraard in allerlei verschillende soorten. Van grote honden tot kleine honden en van een labrador tot extreem harige honden: je kunt het zo gek niet bedenken. Ben jij een echte hondenliefhebber, en zoek je wellicht nog een mooie kleine hond voor nu of voor in de toekomst? Lees dan snel verder, want in dit artikel zetten wij de kleinste hondenrassen voor je op een rijtje.

Waar gaan we beginnen? Er zijn tegenwoordig echt talloze kleine hondjes van verschillende hondenrassen. We kunnen uiteraard niet alle kleine lieve hondenrassen bespreken, maar bespreken wel een aantal populaire kleine hondenrassen.

Kleinste hondenras

Hoewel er aardig wat zeer kleine hondenrassen zijn, is er echt een allerkleinste. Het kleinste hondje ter wereld is namelijk de Chihuahua. Dit ras staat dan ook met stipt op nummer 1 in de top 10 kleine honden. Dit kleine hondenras kent natuurlijk iedereen wel. Chihuahua’s worden meestal omschreven als kleine schattige honden. En daar moeten wij men ook wel gelijk in geven, want zodra je een Chihuahua voorbij ziet komen ben je eigenlijk al verkocht. De Chihuahua komt oorspronkelijk uit Mexico en komt voorbij in twee varianten: als kleine langharige hond en als kleine kortharige hond. Wel heb je bij dit hondenras veel keuze uit de kleur en vacht. Een Chihuahua weegt gemiddeld tussen de 1 en 3 kg en heeft een lengte tussen de 18 en 23 cm.

Hoewel een Chihuahua er in de eerste instantie vooral als een kleine rustige hond uitziet, zal je er rekening mee moeten houden dat het hondje vrij druk kan zijn. Een Chihuahua blaft veel, is vrij speels en vraagt veel aandacht. Wel is een Chihuahua een van de leukste kleine gezelschapshonden.

Kleine drukke hondjes

Net als de Chihuahua zijn er nog een aantal kleine hondjes die over het algemeen veel aandacht vragen. Een goed voorbeeld van zo’n klein hondje, is de Yorkshire Terriër. Deze naam heb je ook vast al eens eerder voorbij zien komen. Het is niet alleen één van de kleinste hondenrassen ter wereld, maar ook één van de populairste. De hondjes van dit ras wegen gemiddeld tussen de 1 en 4 kg. Hoewel het in de eerste instantie ook een super schattig en lief hondje lijkt, kan dit hondje nog flink koppig zijn en veel aandacht opeisen. Houd hier dus rekening mee wanneer je voor een Yorkshire Terriër wilt gaan.

Een ander klein hondje dat vrij druk kan zijn, is de kleine Pomeriaan, ook wel de dwergkeeshond genoemd. Deze kleine keeshond staat bekend om hoe klein ze daadwerkelijk zijn, en de zachte lange vacht die zij hebben. Hondjes van dit ras komen in verschillende kleuren. Van een kleine witte of zwarte hond tot een oranje of bruine hond: bij dit hondenras heb jij alle keuze. Dit kleine hondje kun je bovendien overal mee naar toe nemen, want het weegt gemiddeld tussen de 2 en 3,5 kg. Houd er dan wel rekening mee dat deze hondjes druk kunnen zijn. Ze eisen veel aandacht op en staan ook bekend om het feit dat zij vaak blaffen. Mocht je dit echt heel vervelend vinden, kun je ervoor kiezen om een petsafe anti blafband voor zulke kleine honden aan te schaffen. Echter behoort dit ras wel zeker tot een van de meest schattige kleine hondenrassen, dus je moet er wat voor overhebben!

Het hondenras ‘de Pekinees’ hoort ook zeker in dit rijtje thuis. Deze hondjes staan bekend om hun eigenwijze karakter, en hebben daarom vaak aandacht en goede verzorging nodig. Het is dan ook zeker geen rustige, maar wel een lieve kleine hond. Gemiddeld wegen deze hondjes tussen de 3,5 en 6,4 kg.

Kleine rustige honden

De Maltezer, dat is een klein hondenras dat ook zeker niet in dit lijstje mag ontbreken. In vergelijking met bovenstaande hondenrassen, waarvan de honden bekend staan om het feit dat zij druk zijn en veel aandacht vragen, is dit bij het Maltezer hondenras een stuk minder het geval. Uiteraard zijn ook deze hondjes speels en hebben regelmatig behoefte aan aandacht, maar zij zijn in het algemeen minder afhankelijk van hun baasje. De kleine Maltezer is sociaal, heeft positieve energie en is in staat goed te luisteren. Dit hondje weegt gemiddeld zo’n 3 tot 4 kg en neem je zo overal mee naartoe.

Een andere kleine, maar rustige hond is de Papillon. Het wordt ook wel het vlinderhondje genoemd. De Papillon is één van de oudste rassen ter wereld, en staat bekend om het feit dat het kleine hondjes zijn die totaal niet agressief overkomen en goed luisteren. Deze kleine honden zijn daarnaast lekker actief en zijn vooral fan van vaak naar buiten gaan. Deze honden hebben een gewicht tussen de 3,5 en 4,5 kg. Dit hondenras is niet alleen rustig, ook behoort het tot de langharige kleine hondenrassen.

Daar is-ie dan: de dwergpoedel! Deze kunnen we uiteraard echt niet vergeten te benoemen, want ook dit is een van de kleinste hondenrassen ter wereld. Naast het feit dat het behoort tot een van de kleinste hondenrassen, is dit ras ook enorm populair. Dit hondenras staat ook wel bekend als de kleine wollige hond. Niet geheel onterecht, want als je naar een dwergpoedel kijkt begrijp je dit direct. De dwergpoedel is een kleine rustige hond, die goed luistert en echte manieren heeft. Wel verlangt deze kleinste poedel naar veel beweging. Over het algemeen staan de hondjes van dit kleinste poedel ras wel bekend als kleine makkelijke honden.

Een hondenras die ook in dit lijstje hoort, is de Franse Bulldog. Deze hond kennen we allemaal wel vanwege het stevige en gespierde uiterlijk. Desondanks vinden veel mensen dit hondje ontzettend schattig. De hond heeft een korte kop en is ook een kleine hond met lange en grote oren. De Franse Bulldogs staan erom bekend dat ze goed luisteren, slim zijn en redelijk gemakkelijk trucjes kunnen aanleren. Naast het feit dat deze stoere kleine honden vrij speels kunnen zijn, hoef je niet te verwachten dat deze honden de hele dag door blaffen. Het is over het algemeen dus best een rustig hondje.

Het super schattige hondenras Bichon Frise is echt om verliefd op te worden. Het is een kleine hond met soort van krullen, en ziet er echt heel erg leuk uit. Deze witte kleine hond is vrolijk, intelligent, speels en rustig. Dit hondje is echt een vriend van iedereen, en doet geen vlieg kwaad. Het is ook een echte kleine kindvriendelijke hond, en dat is tenslotte ook belangrijk wanneer je kinderen hebt. Je zit er natuurlijk niet op te wachten dat jouw kinderen bang worden van een hondje. Dit is dus de ideale hond om in huis te hebben, want je krijgt er een hoop moois voor terug. 

Mini husky

Zeg nou zelf, husky’s zijn ontzettend mooie honden. Je hebt al gauw de neiging om ze even snel te aaien wanneer je er eentje voorbij ziet lopen. Een klein hondje dat we tegenwoordig vaker zien, is de Promsky. Dit is eigenlijk een soort mix tussen de Siberische husky en de Pomeriaan. Deze husky soort is er in verschillende kleuren, waarbij iedere kleur uniek is. Dit kleine husky ras is nog geen officieel erkend ras, maar we zien het in Nederland steeds vaker voorbijkomen. Dat is dan ook niet gek, want deze kleine husky hond is echt om verliefd op te worden.

Mini labrador

Vind je het geen probleem dat jouw hond nog flink kan gaan groeien? Dan zou je ook kunnen kiezen voor een kleine labrador. Dit ras is namelijk ontzettend populair, en we moeten toegeven dat dit niet geheel onterecht is, want deze honden worden regelmatig heel schattig genoemd. Je kunt er dus voor kiezen om van het labrador ras in de eerste instantie voor een puppy te kiezen, al moet je er dan wel rekening mee houden dat de honden van dit ras nog veel kunnen groeien.

Kleine herdershonden

Het kleinste herdershondenras dat we kennen is het Schipperke. Deze kleine herdershond staat bekend om zijn mooie zwarte vacht. Deze kleine zwarte hond weegt gemiddeld tussen de 3 en 8 kg en is een echte gezelschapshond. De hond staat bekend om het drukke karakter en enorme uithoudingsvermogen. Ook willen honden van dit ras graag in beweging zijn, want zij kunnen wel urenlang blijven spelen en rennen. Het Schipperke hondenras behoort zeker tot een van de kleine zwarte hondenrassen en is een zeer mooi en fijn gezelschap voor in je huis.

Kleine hond die niet verhaart

Zou je graag een hond willen, maar ben je geen fan van hondenharen of zelfs allergisch hiervoor? Dan moet je natuurlijk niet kiezen voor een harige hond. Je kunt de harige hondenrassen in dit geval dus afschrijven. Niet getreurd, want er zijn ook honden die niet verharen. Neem bijvoorbeeld het kleine hondenras Basenji als voorbeeld.  Dit is een van de kleinste jachthonden rassen. Deze hond heeft een kortharige vacht, en heeft door de vacht een kleine kans op verharen. Als je kiest voor dit ras van kleine jachthonden, moet je er wel rekening mee houden dat deze honden vrij actief zijn. Daarnaast staat dit ras bekend om het feit dat de honden onafhankelijk en slim zijn. Een ander voordeel aan het feit dat dit hondje weinig haren heeft, is dat het dus niet heel veel verzorging nodig heeft. Er zijn nog een aantal honden die niet verharen, maar dit is een van de kleinste. Als je dus echt voor een klein hondje wilt gaan dat niet verhaart, is dit een goede optie.

Interesse in een kleine hond?

Zie jij het wel zitten om binnenkort gezelschap te hebben van een mooi, lief klein hondje? Er zijn genoeg soorten kleine honden te koop. Tegenwoordig zijn er zelfs op marktplaats kleine honden te koop. Ook kun je uiteraard kijken naar kleine asielhonden, uit het asiel. In een dierasiel heb je vaak kleine honden die maar al te graag willen dat jij hun nieuwe baasje wordt. Dit is dus ook zeker een goede keuze, want hiermee help je en het hondje, en krijg jij er een leuk huisdier voor terug. Al met al zijn er dus genoeg mogelijkheden, er zijn genoeg kleine hondjes te koop. Van een kleine puppy tot een iets ouder klein hondje of van een kleine fluffy hond tot een kleine teckel: de keuze is helemaal aan jou.

Ook kun je er uiteraard voor kiezen om een kleine hond te adopteren. Het komt namelijk regelmatig voor dat kleine honden ter adoptie worden aangeboden. Een andere optie kan zijn om op zoek te gaan naar herplaatsers van kleine honden. Het kan namelijk wel eens voorkomen dat mensen genoodzaakt zijn om hun hondje een ander adres te bieden. En jij kan hen dan daarbij helpen door het hondje over te nemen.

Valt jouw keuze op bijvoorbeeld een van deze kleine mooie honden? Houd er dan ook wel rekening mee dat de accessoires voor deze kleine rashonden ook klein mogen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kleine bench of andere kleine hondenmandjes. Wil je graag jouw kleine hondje overal naartoe kunnen vervoeren? Dan zou je ook eens kunnen kijken naar een hondenfietskar voor een kleine hond.

We kunnen dus wel concluderen dat er ontzettend veel verschillende lieve, kleine honden soorten zijn. Van kleine hondenrassen die kortharig of langharig zijn tot de meest schattige gezelschapshonden: het is er allemaal. Mocht je er dus voor kiezen om een kleine hond te kopen, zal je eerst nog even goed speurwerk moeten doen. Lees bijvoorbeeld alles over het karakter, hoe groot ze uiteindelijk kunnen worden, hoeveel verzorging het nodig heeft etc. Door jezelf goed in te lezen over het hondenras, kun je uiteindelijk tot de beste keuze komen voor het hondje dat het beste bij jou past. Je wilt tenslotte wel blij zijn met de keuze van jouw hondje. Denk er dus goed over na welk hondje het meest geschikt is voor jou, want het is tenslotte niet zo dat je regelmatig weer een nieuw hondje gaat kopen of adopteren.

Populair