Dit moet je weten over 5G 

5G draadloze technologie gebruikt radiogolven om data te verzenden, net als 4G en eerdere netwerken. 5G werkt echter op hogere frequenties, wat meer bandbreedte biedt. Dit zorgt voor hogere snelheden en lagere latentie, waardoor er minder vertraging is. 5G maakt ook gebruik van geavanceerde antennetechnologie, zodat meer apparaten tegelijkertijd verbinding kunnen maken. Deze technologie vormt een dicht netwerk van kleine zendmasten. Deze combinatie van factoren maakt 5G ideaal voor data-intensieve toepassingen zoals videostreaming en een responsievere gebruikerservaring. Hieronder lees je meer over dit mobiele netwerk, inclusief de voordelen. Zo weet je precies waarom het een goed idee is om een Sim Only 5G abonnement af te sluiten voor je telefoon! 

Wat is 5G?

5G is het mobiele netwerk van de 5e generatie. Het is een nieuwe wereldwijde draadloze standaard na 4G-netwerken. 5G maakt een nieuw soort netwerk mogelijk dat is ontworpen om vrijwel iedereen en alles met elkaar te verbinden, inclusief machines, objecten en apparaten. 5G draadloze technologie is in principe bedoeld om hogere multi-Gbps piekdatasnelheden, ultralage latentie, meer betrouwbaarheid, enorme netwerkcapaciteit, verhoogde beschikbaarheid en wendbaarheid te leveren. Deze hebben het potentieel om nieuwe gebruikerservaringen te leveren en nieuwe industrieën te verbinden. Ook gebruikers van smartphones op dit netwerk profiteren van deze voordelen, mits ze een Sim Only 5G abonnement hebben afgesloten. 

Hoe is 5G geëvalueerd?

De komst van 5G-technologie is een belangrijke sprong voorwaarts in mobiele netwerktechnologie, voortbouwend op de fundamenten die door zijn voorgangers zijn gelegd. Elke generatie, van 1G tot 4G, bracht vooruitgang in snelheid, capaciteit en functionaliteit, wat uiteindelijk heeft geresulteerd in de komst van 5G:

  • 1G: 1G werd in de jaren 80 geïntroduceerd en maakte eenvoudige spraakgesprekken mogelijk via analoge technologie.
  • 2G: In de jaren negentig kwam 2G op de markt, wat digitale spraakcommunicatie en beperkte datadiensten zoals sms mogelijk maakte.
  • 3G: In de jaren 2000 luidde 3G het tijdperk van mobiele breedband in, waardoor hogere datasnelheden mogelijk werden voor internetten en multimedia-applicaties.
  • 4G: De huidige standaard, 4G LTE, verbetert de datasnelheid en capaciteit verder en ondersteunt het streamen van high-definition video en andere toepassingen die veel bandbreedte vereisen.

Welke technische ontwikkelingen hebben 5G mogelijk gemaakt?

  • Spectrum-efficiëntie: 5G maakt gebruik van een breder scala aan radiofrequenties, waaronder hogere frequentiebanden (mmWave), waardoor een grotere gegevensdoorvoer en capaciteit mogelijk zijn.
  • Geavanceerde netwerkarchitectuur: 5G maakt gebruik van een flexibele, softwaregedefinieerde netwerkarchitectuur die efficiënte toewijzing van bronnen en netwerksegmentering mogelijk maakt en zo tegemoetkomt aan uiteenlopende use cases.
  • Massive MIMO: MIMO-technologie (Multiple-Input, Multiple-Output) met een groot aantal antennes zorgt ervoor dat 5G meerdere gelijktijdige verbindingen kan verwerken en de spectrale efficiëntie kan verbeteren.

Wat zijn de voordelen van 5G?

Sim Only 5G biedt de volgende belangrijke verbeterde en nieuwe mogelijkheden:

  1. Enhanced Mobile Broadband Communications (eMBB) dat snelheden tot Gbps levert.
  2. Massive Machine to Machine Communications (mMMC) die een hoge dichtheid (tot 1 miljoen apparaten per vierkante kilometer) en unieke IoT-vereisten ondersteunt.
  3. Ultra-high Reliability and Low Latency Communications (uRLLC) maakt de hoge betrouwbaarheid en zeer lage latentie mogelijk die essentieel zijn voor veel industriële toepassingen.
  4. Network Slicing maakt de levering van geïsoleerde en aangepaste “netwerk slices” mogelijk om te voldoen aan specifieke verkeersvereisten en use cases. Deze kunnen KPI’s omvatten zoals QoS, capaciteit, latentie en beveiliging.

Nieuwsbank.nl
Logo
Shopping cart