De coronapandemie heeft intussen al bijna twee jaar een grote invloed op alle facetten van de maatschappij. Ook verslaving ontkomt daar niet aan. Enerzijds gebruikt een bepaalde groep mensen minder drugs. Dit zijn vooral de mensen die gebruikten als ze een avondje gingen stappen, of een festival bezochten. Anderzijds is er juist ook een groep die juist meer is gaan gebruiken. Doordat er minder sociale controle is en mensen veel stress ervaren, is er een groter risico op verslaving.
Andere redenen voor drugsgebruik
Een van de grootste risico’s van drugsgebruik tijdens de coronacrisis? Dat zijn nog wel de veranderde redenen ervoor, vooral onder jongeren. Waar zij eerder een keer een pilletje namen tijdens een festival of concert, is drugsgebruik nu verplaatst naar thuis. Er worden nu geen drugs meer gebruikt vanwege het plezier dat het kan geven, maar meer om even te ontsnappen aan de stress en werkelijkheid. Juist bij gebruik vanwege dat, ligt drugsverslaving op de loer. Voordat mensen het doorhebben, zijn drugs noodzaak om minder stress te ervaren of te ontspannen. Mensen worden afhankelijk van de middelen die ze gebruiken, en hebben steeds meer nodig om hetzelfde gevoel te creëren.
De coronacrisis zorgt overigens ook nog op een andere manier voor een toenemend risico op verslavingen. Vanwege de coronamaatregelen werkt iedereen veelal thuis, zie je minder vrienden en familie en bezoek je je minder openbare ruimtes. Wie merkt het dan nog op dat je iedere dag te laat begint met werken omdat je nog high bent? En wie ziet het nog dat iemand iedere avond drugs gebruikt? Door de verminderde sociale controle valt drugsgebruik minder snel op, en vergroot de kans op te laat ingrijpen.
Afkicken van drugs, bijvoorbeeld in een afkickkliniek
Al twee jaar lang gaat het in de media voortdurend over de belasting van de zorg door de coronapandemie. Naast de mensen die veel fysieke klachten hebben door een besmetting en de mensen die overlijden, is er ook een hele groep mensen die nu langer dan nodig met fysieke of psychische klachten blijven doorlopen. Mensen die kampen met een verslaving zouden vooral niet tot die tweede groep moeten behoren.
Ook nu zijn er diverse deskundigen die je kunnen helpen. Schroom daarom niet om hulp te vragen bij je huisarts, of je bijvoorbeeld aan de melden voor een online behandelprogramma. Ook kun natuurlijk nog steeds afkicken van drugs in een kliniek. In de afkickkliniek Fundamentum kun je bijvoorbeeld terecht voor een detox die zich vooral richt op de lichamelijke aspecten van afkicken onder medische begeleiding. Tijdens een vervolgbehandeling wordt vervolgens korte metten gemaakt met de psychische aspecten.