Duurzaam tuinieren: 4 tips 

Per definitie is het hebben van een groene en bloemrijke tuin een milieuvriendelijkere tuin dan een betegelde tuin. Het is niet voor niets dat verschillende gemeentes inwoners stimuleren om hun tuin te ‘ontstenen’ en vergroenen. Maar ook als je werkt aan zo’n groene tuin, zijn er nog dingen die je kunt doen om je tuin nog duurzamer te maken. We geven vier tips voor duurzaam tuinieren.

Mulchen in plaats van spitten en schoffelen

Spitten en schoffelen lijkt misschien de normaalste zaak van de wereld, maar je doet de bodem er schade mee. De bodem bestaat een ingewikkeld maar perfect op elkaar ingespeeld systeem, daar wals je doorheen wanneer je gaat spitten en schoffelen. Zo wordt het bodemleven verstoord en verarm je de grond juist. Wil je een duurzame, levende bodem, dan is mulchen de juiste techniek. Daarbij breng je met compost een laag organisch materiaal aan op de grond. Hierdoor onderdruk je onkruid en voed je de planten. Ook houdt de bodem hierdoor meer vocht vast, waardoor je weer minder hoeft te sproeien. Ook bied je de ruimte aan bodemleven en ondersteun je zo de natuur.

Vermijd potgrond

Voor een duurzame tuin, kun je potgrond het beste vermijden. Dit bestaat namelijk voor minimaal 70 procent uit turf. Dat is wordt uit natuurgebieden gewonnen, is niet-hernieuwbaar en houdt ook nog eens te veel vocht vast. Bij tuinaarde zit er vaak rioolslib en afvalproducten uit de vleesindustrie in de mix. Composteer daarom om je eigen potgrond te maken. Dat kan heel eenvoudig door oude bladeren te bewaren. Maar je kunt als alternatief ook kokosvezel kopen of potgrond met een biologisch of RHP keurmerk.

Duurzame bloembak of plantenbak

Ook als je plantenbakken of bloembakken gebruikt, kun je op de factor duurzaamheid letten. Dat wil zeggen dat je niet voor kunststof producten gaat, maar bijvoorbeeld voor een duurzame bloembak van Elho. Een duurzame bloembak is gemaakt van een materiaal als beton, maar ook van hergebruikt hout kan een mooie en functionele bloembak of plantenbak gemaakt worden.

Help de insecten met inheemse planten

Wil je de natuur blij maken, plant dan ook inheemse planten. Dat zijn planten die al duizenden jaren voorkomen hier voorkomen en daardoor onderdeel uitmaken van ons natuurlijke ecosysteem. Veel insecten zijn namelijk afhankelijk van dit soort planten. Het gaat gelukkig vaak om planten die lang bloeien en gemakkelijk te onderhouden zijn. Een mix van inheemse planten en andere bijen-en vlinderplanten zijn een belangrijke stap op weg naar een duurzame tuin. Zo voorzie je namelijk de natuur van de juiste voeding: de minder kieskeurige insecten krijgen een soort all you can eat-buffet, en de rest krijgt een uitgekiend dieet, zonder dat ze elkaar in de weg zitten.

Met deze tips zorg je voor een duurzame tuin en maak je de natuur gelukkig. Zo lever je een belangrijke, duurzame bijdrage!

Nieuwsbank.nl
Logo