E-bikes: wat zijn de verschillen tussen een pedelec en een s-pedelec?

Ben jij geïnteresseerd in de aanschaf van een e-bike, een fiets met een elektromotor? Dan is het goed om te weten dat er verschillende varianten bestaan. Uiteraard moet je de variant kiezen die het beste aansluit bij jouw wensen. Maar welke is dat? We leggen de verschillen uit tussen een pedelec en een s-pedelec.

Wat is een pedelec?

De pedelec, wat overigens een afkorting is voor Pedal Electric Cycle, is de meest populaire variant van de e-bike. Een pedelec werkt met een elektromotor die trapondersteuning geeft. Dit biedt dus enkel ondersteuning als je de ondersteuning aangezet hebt én zelf trapt. De motor van een pedelec heeft een maximaalvermogen van 250 Watt en kan tot maximaal 25 km/u ondersteunen. Een pedelec mag over een aandrijvings- of duwhulp tot maximaal 6 km/u beschikken.

Regels rondom het gebruik van een pedelec

Iedereen mag een pedelec berijden. Dit type e-bike wordt gezien als een gewone fiets. Daarom heb je geen officiële toelating tot het wegverkeer nodig. Er is geen rijbewijs voor nodig, de fiets heeft geen nummerbord en hoeft dus ook niet verplicht verzekerd te worden voor wettelijke aansprakelijkheid. Waar er een fietspad is, moet je daarvan gebruikmaken. Je mag een pedelec berijden zonder een veiligheidshelm te dragen en het is ook toegestaan om er een kinderaanhangers aan te koppelen.

Wat is een s-pedelec?

S-pedelec staat voor ‘speed-pedelec’, je wellicht bekend van verkeersborden bij fietspaden met de tekst ‘speed-pedelecs toegestaan’. Net zoals bij de gewone pedelec, wordt een s-pedelec alleen aangedreven door de elektromotor wanneer je zelf trapt. De motor van een s-pedelec heeft een vermogen dat hoger ligt dan 250 Watt.

Regels rondom het gebruik van een s-pedelec

Zoals de naam al verraadt, kan een s-pedelec een hogere snelheid halen dan een gewone pedelec. Die snelheid is wel begrensd tot maximaal 45 km/u. Aan die snelheid zitten uiteraard ook consequenties verbonden. Sinds 2017 wordt een s-pedelec gezien als een bromfiets, waardoor een bromfietskenteken verplicht is en een verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid. Een s-pedelec mag alleen bereden worden door iemand die 16 jaar of ouder is en een rijbewijs heeft. De berijder moet een helm dragen en moet binnen de bebouwde kom op de rijbaan rijden, tussen het autoverkeer dus. Je mag er geen kinderaanhanger aan koppelen, maar een kinderzitje achterop plaatsen is wel toegestaan.

Verschillen zijn duidelijk

Zoals je leest, zit er een noemenswaardig verschil in vooral de regels omtrent beide varianten van de e-bike. De keuze voor meer snelheid is ook de keuze voor in feite het equivalent van een brommer, met alle bijkomstigheden. Alleen als je het geen probleem vindt om met een helm te gaan rijden, op de rijbaan te gaan rijden en een verplichte verzekering af te sluiten is een s-pedelec de juiste keuze voor jou.

Nieuwsbank.nl
Logo