Hyperregelgeving en economische wijzigingen voor Europese belastingafdelingen

Sprekers op de Exchange Europe Conference van Vertex bespreken uitdagingen en oplossingen voor globaal indirect belastingbeheer

LONDEN--(BUSINESS WIRE)-- 20110422 --

Terwijl de globale economie zich herstelt van de effecten van een diepe recessie, hebben de hieruit voortvloeiende economische wijzigingen en hyperregelgevende belastingomgeving een grote en duurzame impact op de belastingafdelingen van bedrijven. De sprekers en aanwezigen op Vertex’s 2011 Exchange Europe Conference die begin april in Londen, VK gehouden is, hebben deze onderwerpen besproken, samen met de technologische en procedureoplossingen.

De belangrijke spreker van dit jaar was de directeur van de economische afdeling vanThe Guardian Larry Elliott. Hij besprak de wijze waarop economische inkomstengeneratie druk op zowel regeringen als op bedrijfsondernemingen wereldwijd uitoefent.

“De financiële markten zetten de verschuldigde bedragen voor de landen aan de zijkant en komen met sommige verontrustende antwoorden,” zei Elliot. “Het resultaat is dat deze zelfde markten een duidelijke boodschap beginnen te sturen: de schulddynamiek van sommige landen is onhoudbaar.”

Chris Walsh, Chief International Tax Officer voor Vertex Inc., zei, “Terwijl wij ons midden in het economisch herstel bevinden, blijven personen en bedrijven nog altijd de impact van de economische neergang wereldwijd voelen. Dit is vooral waar voor wat betreft de staatsschuld en de hieruit voortkomende wijzigingen in belastingbeleid, anti-ontduikingsactiviteiten en agressieve audits. Voor bedrijven die wereldwijd opereren, heeft dit vooral een hele sterke uitwerking op de belastingafdeling. Deze staat voor de taak zich te manoeuvreren in een omgeving boordevol regelgeving, met constante wijzigingen in de belastingregels en zelfs nieuwe soorten van belasting. En vaak gebeurt dit met personeelsbestanden die niet voldoende zijn om het grote aantal taken te kunnen bijhouden.”

Walsh merkte op dat regeringen op alle niveau's met tekortkomende begrotingen te kampen hebben, met als resultaat duizenden belastingwijzigingen, nieuwe regels en een golf van nieuwe belasting- en boekhoudnormen – oftewel hyperregelgeving. Vanwege de aard van de wereldeconomie heeft deze hyperregelgeving zijn impact op bedrijven wereldwijd zonder dat het uitmaakt waar de kantoren zich bevinden.

“Hyperregelgeving bereikt alle Europese staten. Deze beperkt zich echter niet tot een bepaald land of gebied, want voor ieder bestaat er een eigen reeks van uitdagingen. Als je kijkt naar het aantal wijzigingen in de belastingregelgeving die plaats hebben gevonden en de snelheid waarmee dit gebeurde, is het niet moeilijk te begrijpen waarom bedrijfsbelastingexperts naar hulpmiddelen en procedures zoeken om het tempo bij te houden en tegelijkertijd baat te vinden door het verlichten van de groeiende werkbelasting.”

Recente transactiebelastingwijzigingen van invloed op bedrijven wereldwijd:

  • In het VK en de Tsjechische Republiek werden VAT “stimulus” percentageverminderingen in 2010 omgekeerd.
  • Verdere wijzigingen hebben hun toepassing op sommige diensten in de Europese Unie, als onderdeel van het VAT-pakket alhier.
  • Op 17 februari 2011 gaf de Zuid-Afrikaanse Minister van Financiën aan dat er een wetgeving zou worden geïntroduceerd voor het inzetten van een Disclosure Program (VDP) (vrijwillig onthullingsprogramma), voor de periode van november 2010 tot oktober 2011.
  • Vertex heeft berekend dat in 2010 het grootste gemiddelde gecombineerde verkoopbelastingpercentage in de V.S. bestond, samen met meer dan 500 nieuwe verkoopbelastingen of verhogingen van verkoopbelastingpercentages, omdat staten, districten en gemeenten er naar streefden hun belangrijke begrotingstekorten te dekken.
  • De honderden belastingwijzigingen voor transacties die Brazilië onlangs heeft ingevoerd, hebben hun impact op 5.500 fiscale rechtsgebieden.

“Het goede nieuws is dat de hyperregelgeving een dwingende reden voor bedrijven vormt om technologische en procesveranderingen door te voeren waarvan de belastingafdeling en de gehele organisatie profijt zullen trekken,” zei Alan James, Director of Client Solutions voor Vertex Inc. “Deze verbetering van technologie en belastingprocedures zal de belasting omvormen en ertoe bijdragen dat bedrijven op lange termijn er wel bij varen.”

Opmerking: Extra hulpbronnen met betrekking tot hyperregelgeving en de impact hiervan op de bedrijfsbelastingafdeling kunnen worden gedownload van:

Over Vertex

Vertex Inc. dat in 1978 is opgericht, is de toonaangevende leverancier van bedrijfsbelastingsoftware en diensten wereldwijd.

Vertex helpt bedrijven het volle financiële en strategische potentieel van bedrijfsbelasting te benutten, door middel van haar aanbod van een uitgebreid aantal oplossingen waarmee bedrijfsbelastingprocessen gestroomlijnd, geïntegreerd en geautomatiseerd worden. De oplossingen van Vertex doen dienst aan multinationale bedrijven op ieder belangrijk belastingterrein, zoals inkomsten-, verkoop-, consumentgebruik-, toegevoegde waarde-, communicatie- en loonbelasting.

Het aanbod van het bedrijf wordt tentoongesteld door Vertex Enterprise™, een door gegevens bestuurde, open architectuurbenadering voor belastingtechnologie waarbij alle directe en indirecte belastingprocessen en technologieën met host financiële systeemapplicaties op een enkel platform worden geïntegreerd. Dit verhoogt de efficiëntie, controle, helderheid en strategische besluitvorming voor belasting- en financiële afdelingen.

Vertex is een particuliere onderneming die werk biedt aan meer dan 600 vakmensen over de hele wereld. Haar hoofdkantoor bevindt zich in de V.S., (Berwyn, Pa.) met kantoren in Europa (Londen), Brazilië (São Paulo), Dallas, Fort Collins, Naperville, Phoenix en Sarasota.

Voor meer informatie over Vertex kunt u terecht op www.vertexinc.com

Voor meer informatie over Vertex Enterprise™ kunt u terecht op: www.vertexinc.com/enterprise

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

CONTACT:
Perscontact:
Garfield Group Public Relations
Amber Lutz, 215-867-8600
alutz@garfieldgroup.com
of
Bedrijfscontact:
Vertex Inc.
Paul Johnson, 267-645-9407
paul.johnson@vertexinc.com

Deel: ' Hyperregelgeving en economische wijzigingen voor Europese belastingen '


Lees ook