Meesman introduceert het eerste breed gespreide Europese indexfonds

Kosten zijn een kwart van een traditioneel beleggingsfonds

DEN HAAG, 20060522 -- Na de succesvolle introductie van de eerste twee Meesman-indexfondsen in 2005 en op verzoek van beleggers, introduceert Meesman Index Investments nu een nieuw indexfonds: het Meesman European Stock Index Fund. Het Meesman European Stock Index Fund is het eerste indexfonds voor Nederlandse particuliere beleggers dat breed gespreid belegt in Europese aandelen. Het Meesman European Stock Index Fund presteert beter dan alle actief beheerde Europese aandelenfondsen van de grote Nederlandse fondsbeheerders. De totale jaarlijkse kosten van het Meesman European Stock Index Fund zijn ongeveer een kwart van de totale kosten van de meeste actief beheerde Europese aandelenfondsen.


Kenmerken van het fonds

Een indexfonds is een beleggingsfonds dat als doel heeft tegen lage kosten hetzelfde beleggingsresultaat (rendement en risico) te behalen als een bepaalde beursindex. Het Meesman European Stock Index Fund volgt de MSCI Europe Index (inclusief dividend), een index van circa 600 aandelen van grote, gerenomeerde Europese bedrijven. Naast de bekende Nederlandse multinationals zijn dat bijvoorbeeld bedrijven als British Petroleum, Novartis, Vodafone en Nestl. Het Meesman European Stock Index Fund belegt in alle 600 aandelen die in de index zijn opgenomen.

De doorlopende (jaarlijks terugkerende) kosten van het Meesman European Stock Index Fund zijn 0,5% per jaar. Dit is ongeveer een kwart van de totale doorlopende kosten van een traditioneel, actief beheerd Europees aandelenfonds. Lagere kosten betekenen een hoger rendement. Uit onderzoek blijkt dat de doorlopende (jaarlijkse) kosten op lange termijn van doorslaggevend belang zijn voor het rendement.

Rendement

Het Meesman European Stock Index Fund presteert beter dan vrijwel alle traditionele, actief beheerde Europese aandelenfondsen van de grote Nederlandse fondsbeheerders. Zie het rendementsoverzicht op de website (www.meesman.nl/index.php?page_id=140), waarin een rood rendementscijfer aangeeft dat een fonds slechter presteert dan het Meesman-indexfonds en een groen rendementscijfer aangeeft dat een fonds het beter heeft gedaan dan het Meesman-indexfonds. Elk jaar is er wel een actief beheerd fonds dat het beter doet dan het Meesman European Stock Index Fund, maar op lange termijn blijven zij allemaal achter. Ofwel: actief beheerde fondsen winnen wel eens een etappe, maar het Meesman European Stock Index Fund wint de Tour. Dat is de kracht van het indexbeleggen. En de reden waarom indexbeleggers op lange termijn een gemiddeld 40% hogere opbrengst kunnen verwachten.

Dat vrijwel alle traditionele, actief beheerde beleggingsfondsen in het overzicht op de website achterblijven bij het Meesman European Stock Index Fund is eenvoudig te verklaren:
1) het Meesman European Stock Index Fund heeft veel lagere kosten dan de traditionele beleggingsfondsen;
2) beurskoersen zijn niet te voorspellen, zoals de wetenschap en de praktijk keer op keer hebben aangetoond, waardoor actief beleggen weinig zin heeft.
Omdat de kosten van actief beheerde beleggingsfondsen alleen maar verder stijgen en beurskoersen altijd onvoorspelbaar zullen blijven, zal het Meesman European Stock Index Fund ook in de toekomst beter presteren dan de overgrote meerderheid van de actief beheerde Europese aandelenfondsen.

Introductie 1 juni 2006

Beleggen in het Meesman European Stock Index Fund is vanaf 1 juni 2006 eens per maand mogelijk, op de eerste beurshandelsdag van iedere kalendermaand. De minimumbelegging is 10.000.

Voor wie zijn indexfondsen (in het algemeen) geschikt?

Eigenlijk voor iedereen. Maar vooral voor lange termijn beleggers die eenmaal een weldoordachte keuze willen maken om er daarna niet meer continu mee bezig te hoeven zijn. Beleggers die zelf de vruchten van hun vermogen willen plukken in plaats van dat hun bank of vermogensbeheerder dat doet. In de praktijk blijken dat veelal kritische particulieren te zijn zoals (ex-)bankiers die weten hoe de financile wereld werkt, ondernemers (DGA's) die zelf hun pensioen moeten opbouwen en professionals (accountants, advocaten, consultants etc...) die met indexfondsen ook de zekerheid hebben dat hun onafhankelijkheid, als professional, gewaarborgd is.

Waarom een Europees aandelenindexfonds?

Veel beleggers zullen het aandelenbelang binnen een beleggingsportefeuille willen invullen met het Meesman Global Stock Index Fund, een wereldwijd beleggend aandelenindexfonds. Voor beleggers die (eventueel tijdelijk) niet in Amerikaanse aandelen en/of de Amerikaanse dollar willen beleggen, biedt het Meesman European Stock Index Fund een alternatief. De breed gespreide portefeuille van vooral euro-gedenomineerde aandelen maken het Meesman European Stock Index Fund de ideale belegging voor beleggers die wel willen profiteren van het aantrekkelijke rendement dat aandelen op lange termijn opleveren maar niet in Amerikaanse aandelen en/of de Amerikaanse dollar willen beleggen. Met het Meesman European Stock Index Fund kunnen zij op een eenvoudige manier en tegen lage kosten een breed gespreide portefeuille van Europese aandelen aanschaffen.

Indexbeleggen heeft de toekomst

Indexbeleggen is in de Verenigde Staten een ongekend succes. Zowel onder particuliere als institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, heeft het indexbeleggen de afgelopen decennia een enorme vlucht genomen. Inmiddels gaat ongeveer een derde van de totale inleg in Amerikaanse beleggingsfondsen naar indexfondsen. De toenemende transparantie en het groeiende kostenbewustzijn maken dat ook in Nederland steeds meer beleggers bewust worden van de hoge kosten en slechte prestaties van traditionele, actief beheerde beleggingsfondsen. Daarom heeft indexbeleggen ook hier de toekomst.

Over Meesman Index Investments

Omdat financile instellingen er weinig aan verdienen zijn indexfondsen in Nederland praktisch niet verkrijgbaar. De gevestigde orde houdt de voordelen van indexbeleggen angstvallig stil. Indexbeleggen is in Nederland nog altijd het best bewaarde geheim van de financile wereld.

Meesman Index Investments brengt hier verandering in. Meesman Index Investments is de eerste (en enige) gespecialiseerde aanbieder van indexfondsen voor Nederlandse particuliere beleggers. Middels haar indexfondsen stelt Meesman particuliere beleggers in staat om op een eenvoudige manier te profiteren van lagere kosten en daardoor van een hoger rendement. Meesman geeft volledige inzage in alle kosten van haar indexfondsen om zo transparant mogelijk voor de beleggers te opereren.

Meer informatie

Meer informatie over het Meesman European Stock Index Fund en de andere Meesman-indexfondsen vindt u op de website www.meesman.nl.

Deel: ' Meesman introduceert het eerste breed gespreide Europese indexfonds '
Lees ook