Autobezitters betalen teveel door onwetendheid


VALKENSWAARD, 20140519 -- Bijna de helft van de Nederlandse autobezitters vergeet de autoverzekering en is oververzekerd. Volgens een onderzoek van marktonderzoekbureau GFK hebben ruim 3,2 miljoen verzekerden een te hoge dekking. Vergelijkautoverzekeringen.net nam het gedrag van autobezitters onder de loep.

De autoverzekering wordt vergeten
Autorijden wordt steeds duurder. In 2013 vond een verhoging van de assurantiebelasting plaats en in 2014 stegen de kosten voor brandstof. Hoewel consumenten hun zorgverzekering volledig uitkleden door geen aanvullende zorgverzekering te nemen en door te kiezen voor een hoog eigen risico, wordt de autoverzekering volledig vergeten. Uit onderzoek van het GFK blijkt dat 48% van de consumenten deze fout begaat. Terwijl consumenten gemiddeld één keer in de vier jaar switcht van zorgverzekering, switcht de consument slechts één keer in de zeven jaar van autoverzekeraar. Doordat de consument zich niet verdiept in de autoverzekering, loopt deze gemiddeld 187 euro per jaar mis. Dat bedrag staat al snel gelijk aan het eigen risico bij een zorgverzekering.

Oververzekerd zijn is geen kunst
Naast het feit dat mensen hun autoverzekering vergeten, toont onderzoek van het GFK dat ruim 3,2 miljoen auto’s zijn oververzekerd. Dit is bijna de helft van het totaal aantal auto’s in Nederland in particulier bezit. In 2013 waren dit 7 miljoen auto’s.

Iedere Nederlandse autobezitter is verplicht om zijn auto minimaal WA te verzekeren. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je met je auto aan anderen toebrengt en waarvoor je aansprakelijk bent. Naast deze basisverzekering kan de auto ook verzekerd worden voor schade aan de eigen auto (WA-plus) of kan de auto volledig verzekerd worden (allrisk). Naarmate de auto ouder wordt, loont het meer om deze niet meer volledig te verzekeren. Wat nu het probleem is bij veel consumenten, is dat zij hun nieuwe auto allrisk verzekeren maar vergeten deze verzekering na vier tot zes jaar om te zetten naar een WA-plus of WA verzekering. Van de auto’s van 6 tot 9 jaar oud is 68% nog allrisk verzekerd terwijl een WA-plus autoverzekering voldoende zou zijn. Van de auto’s van 10 jaar of ouder is 25% allrisk verzekerd en 43% heeft een WA-plus verzekering. Dit terwijl een basisverzekering (WA) voldoende zou zijn. Deze consumenten betalen dus een hoge premie terwijl de auto inmiddels een lage dagwaarde heeft.

Autoverzekering doorlichten loont
Volgens Vergelijkautoverzekeringen.net verdiept een slimme autobezitter zich eerst eens goed in autoverzekeringen voor deze een autoverzekering afsluit. Hierbij moet gekeken worden naar de soort dekking maar ook naar de premies van de verschillende autoverzekeraars. Door een dekking te kiezen die past bij de leeftijden van de auto en door niet in zee te gaan met de eerste de beste autoverzekeraar, kunnen tientallen euro’s per jaar worden bespaard.


Deel: ' Autobezitters betalen teveel door onwetendheid '
Lees ook