zondag, juni 16, 2024
spot_imgspot_img

Populaire artikelen

spot_img

Gerelateerd

Dit is de top 5 van zaken waarvoor particulieren momenteel geld lenen

Geld lenen kost geld. Het is een mantra dat iedere Nederlander inmiddels wel kent. Toch kan het soms verdomd handig zijn als je iets kunt financieren waarvoor je het geld zelf niet direct paraat hebt. Ook kan het prettig zijn om niet je gehele financiële buffer ergens in te moeten steken, zodat je toekomstige tegenvallers kunt blijven opvangen. Daarom wordt er in Nederland toch volop geld geleend. We bespreken de top 5 van zaken waarvoor Nederlands momenteel geld lenen, waarbij we het nogal voor de hand liggende kopen van een woning buiten beschouwing laten.

Auto

Wellicht verbaast het je dat auto’s op nummer één staan, want je kent mogelijk niemand die bij de bank een lening heeft afgesloten om een nieuwe auto te kopen. Dat kan kloppen, maar een afbetalingsregeling geldt ook als een lening. Dat is het geval met auto’s, maar zelfs ook al bij een telefoonabonnement met toestel. Aangezien wel veel mensen gebruikmaken van zo’n afbetalingsregeling voor een nieuwe auto, staat die dan ook op nummer één in de top vijf van zaken waarbij Nederlanders gebruiken maken van een leenvorm voor de financiering.

Verbouwing

Voordat afbetalen van nieuwe auto’s een gangbaar aanbod werd, stonden verbouwingen op nummer één van zaken waarvoor Nederlanders geld leenden. Nu staat de verbouwing op nummer twee, maar komt het nog steeds veel voor dat Nederlanders externe financiering gebruiken om dit te kunnen realiseren. Dat kan zijn in de vorm van een persoonlijke lening met een vast rentetarief waarbij het geld in één keer gestort wordt of een doorlopend krediet dat een soort tijdelijke spaarrekening waarvan geld kan worden opgenomen. De rente daarbij is doorgaans variabel en over het ongebruikte bedrag hoeft geen rente betaald te worden.

Lening oversluiten

In sommige gevallen kun je goedkoper zijn door een lening, zoals een hypotheek, te laten oversluiten. Je kunt zo een lager rentetarief krijgen. Daarvoor moet echter wel de lopende hypotheek bij de oude kredietverstrekker meteen afbetaald worden. Dat gebeurt met geleend geld van de nieuwe kredietverstrekker. Daarom staat het oversluiten van leningen op nummer drie.

Interieur

In plaats van je woning verbouwen, kun je hem ook anders willen inrichten. Omdat meubels en vloeren doorgaans tamelijk forse investeringen zijn, maken redelijk wat Nederlanders gebruik van een lening om hun nieuwe interieur te kunnen realiseren.

Caravan

De nummer vijf in deze top vijf is er een die enkel in Nederland in de top vijf had kunnen staan: de caravan. Best veel Nederlanders willen er een of willen een nieuwe en gebruiken daar een alternatieve financiering voor, waardoor ze het aankoopbedrag kunnen spreiden over een langere periode. Een caravan kost immers veel geld.

En, staat jouw lening ook in deze top vijf? Dan ben je dus in het goede gezelschap van vele andere Nederlanders!

Populair