dinsdag, juni 18, 2024
spot_imgspot_img

Populaire artikelen

spot_img

Gerelateerd

Extra pensioenopbouw door te beleggen in vastgoed

Hoewel we graag lijken te klagen, hebben we in Nederland veel zaken best goed voor elkaar. In de Mercer CFA Institute Global Pension Index (MCGPI) stond het Nederlandse pensioenstelsel bijvoorbeeld afgelopen jaar bovenaan. Maar of dit ook in de toekomst nog het geval zal zijn? Dat is de vraag met een veranderende arbeidsmarkt en vergrijzende bevolking. Het is dan ook zeker verstandig om zelf extra pensioen op te bouwen. Bijvoorbeeld door te beleggen in vastgoed.

Het Nederlandse pensioenstelsel in het kort

Voordat er verder wordt ingegaan op manieren om extra pensioen op te bouwen, is het goed even kort het Nederlandse pensioenstelsel toe te lichten. De eerste pijler bestaat uit de AOW. Hier bouwt iedereen die in Nederland woont of werkt jaarlijks recht voor op. De tweede pijler bestaat uit de pensioenen die mensen in loondienst (en ondernemers in bepaalde sectoren) bij een pensioenfonds opbouwen. De derde pijler bestaat uit lijfrentes. Op deze manier kunnen mensen in loondienst met een pensioengat en ondernemers fiscaal aantrekkelijk pensioen opbouwen. De vierde pijler tot slot bestaat uit manieren om zelf pensioen op te bouwen. Bijvoorbeeld door te sparen, te beleggen in aandelen of te beleggen in vastgoed.

Meer over pensioenopbouw in de vierde pijler

De vierde pijler biedt dus vrijheid om zelf te sparen voor je pensioen. Je hebt dan weliswaar geen fiscaal voordeel, maar kunt wel helemaal zelf beslissen hoeveel, wanneer en hoe je spaart. Zo kun je onder meer sparen op een bankrekening binnen het depositogarantiestelsel. Hoewel dit met het depositogarantiestelsel de meeste veilige spaarpot voor je oude dag biedt, zijn de spaarrentes nog wel relatief laag. Daarnaast levert beleggen in aandelen gemiddeld meer rendement, maar onder meer de economische onzekerheid door de oorlog in Oekraïne heeft momenteel een negatief effect op de koersen.

Een van de opties die interessanter zou kunnen zijn, is beleggen in vastgoed. Vastgoed is immers in het verleden vaak een rendabele en relatief stabiele investering gebleken. Eerder was vooral het kopen van een tweede woning om deze te verhuren erg populair. Dit wordt door de overheid steeds meer aan banden gelegd. Daarom zou je ook beleggen in vastgoed via een vastgoedfonds kunnen overwegen. Dergelijke instellingen investeren je geld in onder meer zorgvastgoed, detailhandelsvestigingen, winkelcentra en bedrijfspanden. De voordelen van indirect beleggen in vastgoed? Je belegging is gespreid waardoor je minder risico op verlies loopt, en het kost je maar een kleine tijdsinvestering. Bovendien heb je geen startkapitaal nodig, je kunt ook kleinere bedragen beleggen.

Voor wie is beleggen in een vastgoedfonds interessant?

Beleggen in vastgoed zou onder meer interessant kunnen zijn voor mensen die in loondienst werken, en waar in het verleden een pensioengat is ontstaan. Ook ondernemers die niet bij een pensioenfonds zijn aangesloten, zouden kunnen beleggen in vastgoed voor hun aanvullende pensioenopbouw.

Populair