Meer omzet en hoger resultaat Accell Group in eerste halfjaar


HEERENVEEN, 20130729 -- Accell Group N.V. heeft in het eerste halfjaar van 2013 een omzetgroei van 13% gerealiseerd naar € 503,8 miljoen (1e helft 2012: € 445,6 miljoen), waarvan 7% autonoom. Het bedrijfsresultaat steeg met 19% naar € 35,5 miljoen (1e helft 2012: € 29,8).

René Takens, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Accell Group: “
De fiets is populair en er wordt steeds meer gefietst. Hoewel dit niet direct tot hogere aankopen leidt en een aantal fietsmarkten krimpt, groeit de omzet van Accell Group in het eerste halfjaar. De omzet van elektrische fietsen nam toe met 28%, voornamelijk in Duitsland en Nederland. In alle landen waar Accell Group fietsen en onderdelen levert, was er sprake van een ongunstig (koud) voorjaar en een verder dalend consumentenvertrouwen. Hierdoor lagen de fietsomzetten op een lager niveau dan verwacht, maar in totaal wel boven 2012. Hiermee steekt de fietsenbranche positief af ten opzichte van andere consumentenproducten. Dit wordt toegeschreven aan de groeiende belangstelling voor het fietsen. Fietsen is gezond, leuk en biedt makkelijke mobiliteit. Daar waar de markten krimpen past Accell Group de organisatie aan en zijn de reorganisaties in Nederland en Canada op schema. Door de marktontwikkelingen in Noord-Amerika en Engeland groeien de Raleigh-bedrijven nog niet als gepland, maar is de integratie in volle gang. Voor de rest van het jaar verwachten we een bestendiging van de trends en een groei van de omzet. Op jaarbasis verwachten we een stijging van het bedrijfsresultaat t.o.v. 2012.

Belangrijkste ontwikkelingen eerste helft 2013
In de eerste helft van 2013 is de omzet van Accell Group met 13% gestegen, waarvan 7% autonoom voornamelijk gerealiseerd in Duitsland. De verkopen van elektrische fietsen en van fietsonderdelen & -accessoires waren de belangrijkste aanjagers in de totale omzetgroei. Met name in Nederland en Duitsland blijft de elektrische fiets populair. De afzet van sportieve fietsen bleef stabiel en van de traditionele fietsen viel in de meeste Europese landen en in de Verenigde Staten de afzet lager uit als gevolg van ongunstige weersomstandigheden in het voorjaar en aanhoudende terughoudendheid in de koopbereidheid van consumenten.

De eerder aangekondigde reorganisatie in Nederland en samenvoeging van de productie van fietsen voor Batavus en Sparta ligt op schema. Accell Group heeft de afgelopen maanden uitvoerig en constructief overleg gevoerd met betrokken partijen. Dit heeft geresulteerd in een positief advies van de Centrale Ondernemingsraad en begin juli in een overeengekomen sociaal plan met de vakorganisaties. De reorganisatie, waarbij nu 45 arbeidsplaatsen komen te vervallen, zal naar verwachting in de zomer van 2014 worden afgerond en resulteren in een structurele kostenbesparing van € 2 tot 3 miljoen op jaarbasis. Voor de reorganisatie zal in de tweede helft van 2013 een incidentele last genomen worden van ongeveer € 2 miljoen.  


Profiel Accell Group
Accell Group N.V. (“Accell Group”) richt zich internationaal op de midden- en hogere segmenten van de markt voor fietsen, fietsonderdelen & -accessoires en fitnessapparatuur. De onderneming heeft marktleidende posities in Nederland, België, Duitsland, Italië, Frankrijk, Finland, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. In Europa is Accell Group marktleider in fietsen gemeten in omzet. De bekendste merken van Accell Group zijn Batavus (NL), Sparta (NL), Koga (NL), Loekie (NL), Ghost (Dui), Haibike (Dui), Hercules (Dui), Winora (Dui), Raleigh en Diamondback (VK, VS, Canada), Lapierre (Fr), Tunturi (Fin), Atala (IT), Redline (VS), XLC (internationaal). 


Wereldwijd werken er circa 2.750 mensen in achttien landen voor Accell Group en haar dochterondernemingen. Accell Group heeft productievestigingen in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Hongarije en Turkije. De producten van Accell Group vinden hun weg naar meer dan zeventig landen. Het hoofdkantoor van de onderneming is gevestigd in Heerenveen. De aandelen Accell Group worden verhandeld op de officiële markt van NYSE Euronext te Amsterdam en zijn opgenomen in de Amsterdam Small Cap Index (AScX). In 2012 realiseerde Accell Group een winstgevende omzet van € 772,5 miljoen. 

Zie het persbericht in pdf-format: Engels, Nederlands.


Deel: ' Meer omzet en hoger resultaat Accell Group in eerste halfjaar '
Lees ook