Groot verschil in gebruik creditcard wereldwijd


BARENDRECHT, 20170620 -- De verschillen in creditcardgebruik wereldwijd zijn enorm. Een werkzame Nederlander heeft gemiddeld 0,8 creditcards in bezit ten opzichte van ruim 2,5 creditcards per consument in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een marktonderzoek van Creditcard.nl, die de populariteit van de creditcard in verschillende landen in kaart heeft gebracht.

Aantal creditcards per persoon
Inmiddels is de creditcard op wereldwijd niveau uitgegroeid tot een gangbaar betaalmiddel. Toch zijn er wel degelijk enorme verschillen in het aantal creditcardgebruikers in verschillende landen. In een groot aantal welvarende landen, zoals de VS, Canada, Japan, Zuid Korea en het Verenigd Koninkrijk heeft men meestal meerdere creditcards per persoon. Een aantal West-Europese landen, zoals Nederland, Duitsland en Frankrijk vormen op dit vlak echter een uitzondering.

Betalingen met een reguliere bankpas of cash blijven hier vooralsnog het meest populair. Dat blijkt ook wel uit de onderstaande wereldkaart.

[Groot verschil in gebruik creditcard wereldwijd]
Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Een werkzame Nederlander heeft gemiddeld 0,79 creditcards in bezit ten opzichte van ruim 2,5 creditcards per persoon in de VS. In het land van de onbegrensde mogelijkheden gebruikt men gemiddeld 30 keer vaker een creditcard om een rekening te betalen dan in Nederland. Gezien het grote aantal creditcardhouders en betalingen is het dan ook niet gek dat de totale creditcardschuld van de VS inmiddels uitkomt op zo’n 950 miljard euro.

Ook in een aantal Aziatische landen waar men veel creditcards in bezit heeft, zoals Japan, Taiwan en Zuid Korea ligt de gemiddelde creditcardschuld per inwoner behoorlijk hoog. In Taiwan bijvoorbeeld – waar men gemiddeld 4,68 creditcards per persoon heeft – kent men een schuld van gemiddeld 43.000 dollar per kaarthouder, blijkt uit een dossier van het Seven Pillars Institute. 

Bij de directe buurlanden van Nederland ligt het aantal consumenten met een creditcard nagenoeg op hetzelfde niveau of zelfs iets lager. In Frankrijk heeft een werkzame consument gemiddeld 0,65 creditcards in bezit. Iets Zuidelijker, in Spanje en Portugal, ligt dit aantal in eens fors hoger. Net als in de VS heeft iedereen met een baan in Spanje gemiddeld ongeveer 2,5 creditcard in bezit. Uit een analyse van de FCA (Financial Conduct Authority), een financiële toezichthouder in Engeland, blijkt dat cashbetalingen in Spanje nog altijd erg populair zijn, maar dat de creditcard vaak wordt gebruikt voor grotere betalingen in plaats van een normale bankpas (debitcard). Het is dan ook niet verassend dat veel consumenten in Spanje te maken hebben schulden die zijn ontstaan door uitgestelde betalingen met een kredietkaart.  

In opkomende markten, zoals die van China en India ligt het aantal creditcardgebruikers momenteel nog relatief laag, al wordt in dergelijke landen wel een groei geconstateerd.

Marktaandeel creditcardmaatschappijen
Tenslotte deed Creditcard.nl ook onderzoek naar het marktaandeel (afbeelding) van de verschillende creditcardmaatschappijen. Visa is met een marktaandeel van 54 procent nog steeds marktleider. De creditcardmaatschappij was vorig jaar goed voor 139 miljard creditcardbetalingen. Daarna volgen Mastercard en het Chinese Union Pay met respectievelijk 67,3 en 38,3 miljard transacties in 2016. Het lijstje wordt gecompleteerd door American Express (7,2 miljard transacties), het Japanse JCB (3 miljard transacties) en Discover (2,3 miljard transacties).

Lees het volledige onderzoek op Creditcard.nl


Deel: ' Groot verschil in gebruik creditcard wereldwijd '
Lees ook