Persoonlijk financieel advies belangrijker dan ooit


AMSTERDAM, 20120712 -- Het zijn financieel barre tijden. Het is moeilijker dan ooit om uw vermogen rendabel te blijven beheren. Met andere woorden: persoonlijk en betrouwbaar advies van financiële experts is van groot belang. Wat kunt u verwachten van financieel advies en waar moet u op letten bij het vinden van de juiste adviseur.

Kies voor een betrouwbare bank
Financieel advies over het beheer van uw vermogen is bij de meeste banken onderdeel van private banking. Er zijn veel banken en financiële instellingen die dit soort diensten aanbieden. Het is echter aan te raden niet zomaar een keuze te maken afhankelijk van de kosten. De betrouwbaarheid en het imago van een bank of instelling is namelijk net zo belangrijk of zelfs belangrijker. Door rond te vragen in uw kennissenkring komt u achter ervaringen van anderen over de betrouwbaarheid en de diensten van een bank. Daarnaast is het altijd aan te raden de naam van de instelling en/of de dienst te Googelen.

Contact adviseur
Naast de betrouwbaarheid van de aanbieder van financieel advies is het contact met uw adviseur van belang. Heeft u altijd contact met dezelfde persoon? Zo ja, hoe is de verstandhouding met deze persoon? Uw financiële adviseur is uw steun en toeverlaat als het gaat om zaken als uw financiële planning, uw pensioen, beleggingen en allerlei andere zaken die u duur kunnen komen te staan als het misloopt. Een open en eerlijke relatie waarin u volledig op uw adviseur kunt vertrouwen is hiervoor van essentieel belang. Wanneer u verschillende adviseurs krijgt toegewezen, hoeft dit overigens geen probleem te zijn, mits iedere adviseurs zijn of haar eigen specialisme heeft. Het is namelijk helemaal niet vreemd als bijvoorbeeld een pensioenexpert, minder verstand heeft van hypotheken.

Onderzoek financieel advies
Het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) heeft onderzoek gedaan naar de factoren die voor de consument van belang zijn bij het kiezen van een financieel adviseur. De belangrijkste bepalende factor is het aanbod van de adviseur. We hebben als consument graag een brede keuze als het gaat om aanbieders van financieel advies. Het liefst kiezen we voor een adviseur die niet alleen informatie verstrekt over eigen producten, maar ook over producten van andere banken en financiële instellingen. Een onafhankelijke adviseur dus.

Bijna net zo belangrijk vindt de consument de betaling van de adviseur. Betaling in de vorm van provisie heeft voor de meeste mensen de voorkeur. Is provisie niet mogelijk? Dan betaalt men het liefst een uurtarief. Op de derde plaats staat de adviesstijl en op de laatste plaats staat vertrouwen in de vorm van keurmerken en garantie.

Meer informatie vindt u op www.nibud.nl


Deel: ' Persoonlijk financieel advies belangrijker dan ooit '


Lees ook