dinsdag, juni 18, 2024
spot_imgspot_img

Populaire artikelen

spot_img

Gerelateerd

Hypotheekrente blijft stijgen

Nu de hypotheekrente weer stijgt, is het interessant om te bekijken welke mogelijkheden je allemaal hebt. De manier waarop je met je hypotheek omgaat verandert er immers door. Je kunt er zeker van zijn dat je er ook voordeel van kan hebben. Alleen is het wel van belang om te bekijken op welke manier dit kan. Is het bijvoorbeeld voor jou een goed idee om de hypotheek over te sluiten? Het is belangrijk om in de gaten te hebben welke redenen er zijn om jouw hypotheek nu over te sluiten en of één van die redenen op jou van toepassing is. Dit maakt de keuze net wat gemakkelijker.

Is het nog voordelig?

De hypotheekrente stijgt wel, maar met hele kleine stapjes. Je kunt nog steeds hypotheken voor lange periode afsluiten, bijvoorbeeld 10 of 20 jaar, maar dan tegen lage rentes. Dit geldt dan wel voor hypotheken onder de Nationale Hypotheek Garantie. Het is dus niet zo dat dit voor iedereen het geval is. Toch ligt de gemiddelde rente nog altijd behoorlijk laag. Dit kan per situatie verschillen omdat je afhankelijk bent van de vorm van je hypotheek de lengte van de looptijd en de verhouding tussen woningwaarde en de hoogte van de hypotheek. Op dit moment is het nagenoeg in alle gevallen zo dat de rente lekker laag is.

Woningprijs blijft hoog

Hoewel het met horten en stoten gaat is het nog altijd zo dat de prijzen van woningen stijgen. Bovendien zijn ze al behoorlijk hoog. Daardoor kom je in de meeste gevallen nog altijd in aanmerking voor een lagere rente. Dat komt omdat een bank kijkt naar de woningwaarde in verhouding tot de hoogte van de schuld van de hypotheek. Hogere waarde in verhouding tot lagere schuld betekent een lager risico voor de bank. Wat dan weer betekent dat de bank je kan belonen met een wat lagere rente. Dit worden ook wel de rente klasse genoemd. Je kunt door over te sluiten op zoek gaan naar een bank met een voor jou geschikte rente.

Kosten

Wanneer je gaat oversluiten, dan gaat dat gepaard met kosten. Wanneer de voorwaarden niet heel gunstig zijn, dan is het dus zo dat je eigenlijk niet zoveel wint met het oversluiten van je hypotheek. Denk aan de kosten voor de adviseur, de taxateur en de notaris. Wanneer je echter dermate veel minder gaat betalen, dan kan je de kosten er best gemakkelijk uithalen. Dan is het dus ineens wel aantrekkelijk om te kiezen voor het oversluiten van je hypotheek. Op dat moment wegen de baten namelijk ruimschoots op tegen de kosten. Waardoor je dus veel meer geld gaat overhouden. Wanneer je dan ook nog eens zoekt naar de beste aanbieder, ben je helemaal goed bezig.

Boete

Een bijkomend voordeel van het werken met een hogere hypotheekrente is dat op andere vlakken de kosten wat omlaaggaan. Denk bijvoorbeeld aan de boeterente. Wanneer de hypotheekrente wat omhooggaat, dan is het zo dat de boeterente een tegengestelde ontwikkeling doormaakt. Je hebt nog altijd wel te maken met deze rente, maar je bent er uiteindelijk minder aan kwijt dan wanneer de hypotheekrente juist heel laag is. Daardoor wordt het ook voor meer mensen aantrekkelijker om toch voor oversluiten te kiezen. Er is namelijk net wat meer uit te halen en wellicht zijn er dingen mogelijk met aftrekken bij de belasting.

Hulp van een adviseur

Het is dus in veel gevallen zo dat de hypotheek oversluiten vanwege de hogere hypotheekrente interessant is. Er zijn echter wel enkele uitzonderingen. Daarom is het in ieder geval aan te raden om er een specialist bij te halen. Die kan je dan van dienst zijn door je van adviezen te voorzien. Op die manier kan je er in ieder geval zeker van zijn dat je de beste keuze voor jouw situatie maakt. Waardoor je dus uiteindelijk altijd in de meest voordelige situatie komt. Dat is altijd een goed idee. Je kan dan zorgen dat de kosten voor je hypotheek nooit hoger oplopen dan nodig is.

Populair