Wat de beste fishfinder is, is natuurlijk afhankelijk van verschillende zaken. Vis je vanop een boot, voor de Belgische kust, in het Amazoneregenwoud of ga je gaan ijsvissen? Dan heb je natuurlijk telkens een andere fishfinder nodig. Daarnaast moet een fishfinder de bodem en eventueel aanwezige vissen goed weergegeven. Wij helpen je op de goede weg door onze favoriete modellen hieronder te benoemen. Daarnaast leggen we voor de beginnende visenthousiasteling meteen ook het een en ander uit.
Dit zijn de beste fishfinders van 2024
In de top 10 beste fishfinder zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. Je hebt dus direct de voordeligste webshop te pakken!
De 5 beste fishfinders van 2024 uitgelicht
De hedendaagse roofvisvisser kan niet langer zonder een goede fishfinder. Het vinden van de beste fishfinder is anderzijds een heuse uitdaging. Wij hebben alvast onze favorieten hieronder weergegeven. Je ontdekt ook meteen hun belangrijkst eigenschappen en hun plus- en minpunten. Hierdoor is het vinden van de beste fishfinder toch een stuk eenvoudiger.
Deeper Smart Sonar PRO Wifi
De Deeper Smart Sonar PRO Wifi is de beste fishfinder die je gebruikt voor dieptes tot 100 meter. Deze fisfhinder wordt vaak gebruikt door wie vanaf de oever vist, maar het kan zeker ook worden gebruikt vanaf de bellyboat of de kajak. Deze goede fishfinder maakt gebruik van wifi om alle gegevens naar je smartphone over te sturen. Dit doet het via een intern wifi-toegangspunt waardoor je deze fishfinder volgens de producent overal ter wereld kan gebruiken, maar in de Sahara zal je er al met al niet te veel plezier aan beleven. Hoe dan ook kan je alle kaarten gratis downloaden via de app van Deeper en kan je zelfs kleine onderwatervoorwerpen heel goed vastleggen.
Bekijk de Deeper Smart Sonar PRO Wifi bij deze vertrouwde webshops:
Lowrance Hook2 4X Gps Fishfinder
De Lowrance Hook2 4X Gps Fishfinder is een luxe fishfinder uit de Hook 4 serie, ideaal voor serieuze vissers. Met een 4,3-inch TFT-kleurenbeeldscherm en een resolutie van 480 x 272 biedt het duidelijke en heldere beelden. De 60 graden transducer en Wide Angle 200 kHz sonar frequentie zorgen voor nauwkeurige visdetectie tot een diepte van 152 meter. De ingebouwde GPS-plotter maakt het mogelijk om coördinaten op te slaan, met ruimte voor 1000 waypoints en 6 routes. Met alarmen voor ondiepte, diepte en vis, en een robuust waterdicht ontwerp, is deze fishfinder betrouwbaar en gebruiksvriendelijk voor elke vistrip.
Bekijk de Lowrance Hook2 4X Gps Fishfinder bij deze vertrouwde webshops:
Helix 5 G2 Chirp
De Helix 5 G2 Chirp van Humminbird is een geavanceerde fishfinder met ingebouwde GPS, ideaal voor serieuze vissers. Het apparaat biedt CHIRP Dual Beam PLUS sonar met 4000 Watt PTP vermogen, wat resulteert in scherpe en gedetailleerde beelden. Met frequenties van 83 kHz en 200 kHz kan het tot een diepte van 487 meter meten. De geïntegreerde GPS en kaartplotter met UniMap cartografie maken navigeren eenvoudig. Door een Micro SD met Navionics Gold kaart toe te voegen, krijg je nog meer detail. Bovendien kun je met het Autochart systeem je eigen waterkaarten maken en opslaan. De NMEA0183 koppeling biedt extra connectiviteitsopties.
Bekijk de Helix 5 G2 Chirp bij deze vertrouwde webshops:
Lowrance Elite Fs 9 Active Imaging 3 In 1
De Lowrance Elite Fs 9 Active Imaging 3 In 1 is een krachtige fishfinder die de nieuwste technologieën van Lowrance combineert in een gebruiksvriendelijk en eenvoudig te installeren display. Met high-resolution ActiveTarget™ Live Sonar en Active Imaging™ 3-in-1 sonar met CHIRP, SideScan en DownScan Imaging™, biedt deze unit uitzonderlijke details en nauwkeurigheid. FishReveal™ helpt bij het onderscheiden van vissen van structuren op gedetailleerde DownScan-beelden. De Elite FS 9 is compatibel met diverse kaartopties, zoals C-MAP en Navionics, en ondersteunt real-time visvolging met ActiveTarget™. Met functies zoals een multi-touchscreen, draadloze connectiviteit, en NMEA 2000® en Ethernetconnectiviteit, is het een onmisbare tool voor elke visser die zijn vangst wil maximaliseren.
Bekijk de Lowrance Elite Fs 9 Active Imaging 3 In 1 bij deze vertrouwde webshops:
HDJ Fishfinder
De HDJ Fishfinder tilt je viservaring naar een hoger niveau met zijn geavanceerde functies en gebruiksvriendelijke ontwerp. Met een dieptebereik tot 45 meter en een brede stralingshoek van 90 graden, biedt deze fishfinder gedetailleerde informatie over de onderwaterwereld. De visdetectie en bodemcontourweergave helpen je moeiteloos de beste visplekken te vinden, wat je visresultaten aanzienlijk verbetert. Het compacte en draagbare ontwerp maakt het gemakkelijk om de fishfinder overal mee naartoe te nemen. Inclusief handig touw, USB-kabel voor opladen, en een duidelijke handleiding, is de HDJ Fishfinder een onmisbaar hulpmiddel voor elke serieuze visser die zijn vangst wil maximaliseren.
Bekijk de HDJ Fishfinder bij deze vertrouwde webshops:
Informatie over fishfinders
Roof- en karpervissers kunnen niet meer zonder een goede fishfinder. Vroeger was het zo dat een fishfinder handenvol geld kostte en ook nu moet je nog flink betalen voor de beste fishfinder, maar er zijn ook goede goedkopere modellen op de markt te vinden. Hierbij zijn er echter een aantal zaken waarop je moet letten.
Transducer van de fishfinder
Veel is natuurlijk afhankelijk van de transducer. Het is de transducer die je informatie geeft. Op basis van de tijd tussen het uitzenden en ontvangen van het signaal kan het bijvoorbeeld afstanden bepalen, maar kan het ook informatie over de bodemstructuur vergaren. Daarbij moet je ook rekening houden met de kijkhoek. Zo is een kijkhoek van 20 graden nauwkeuriger dan een kijkhoek van 60 graden. Een kijkhoek van 60 graden is zeker geschikt voor gebruik in ondiep water. Over het algemeen geeft de fabrikant aan waarvoor de transducer al dan niet geschikt is.
Beeldscherm van de fishfinder
Kijk echter ook verder dan de transducer en neem eveneens het beeldscherm onder de loep. Het is uiteindelijk belangrijk dat je de informatie ook goed kan aflezen. Daarom moet het scherm groot genoeg zijn en krijgen kleuren de voorkeur op een zwart-witweergave. Houd verder rekening met de pixeldichtheid: hoe meer pixels per cm², hoe gedetailleerder het meetresultaat wordt weergegeven.
Extra functies van de fishfinder
Ten slotte kan je ook rekening houden met eventuele extra functies. Zo is een gps-functie handig omdat je dan uitstekende stekken kan markeren zodat je ze later terug kan vinden. Ook een thermometer voor het meten van de watertemperatuur is handig, net zoals een zoomfunctie. Met deze functie kan je bijvoorbeeld obstakels veel nauwkeuriger observeren.
Nog vijf aanbevelingen als je op zoek bent naar de beste fishfinder
De kans is groot dat je na het lezen van het bovenstaande de behoefte hebt om meerdere opties met elkaar te vergelijken. Uiteraard kunnen we in deze wens door nog vijf interessante aanbevelingen van goede fishfinders met je te delen. Mocht je keuze vallen op een van deze onderstaande fishfinders, doe je wat ons betreft een prima aankoop.
De populairste merken fishfinders
De Garmin dieptemeter is een van de populairste keuzes als het op fishfinders aankomt. Toch zijn er zeker nog andere merken die te overwegen zijn. We mogen bijvoorbeeld niet blind zijn voor de Erchang fish finder die het bij ons onderzoek naar de beste fishfinder van 2019 heel goed deed, maar hetzelfde kunnen we in feite ook zeggen over de Humminbird die met de Piranha Max wist te imponeren in ons onderzoek naar de beste fishfinder van 2020. Ten slotte mag ook de Toslon dieptemeter, net zoals de Lucky dieptemeter, op best wel wat populariteit rekenen.
Hoe is de lijst met beste fishfinders 2024 tot stand gekomen?
In enig opzicht kan je fishfinders technisch vergelijken, maar daarnaast moet je ze gewoon uitproberen. Daarvoor gingen we het gesprek aan met diverse ervaren vissers die al talloze fishfinders hebben uitgeprobeerd. We lieten hen met een selectie aan de slag gaan en hun bevindingen vormden de basis voor deze lijst met beste fishfinders. Toch keken we ook verder dan dat en hebben we online reviews gelezen en brachten we gebruikerservaringen in kaart via websites als bol.com en Amazon. Op basis van al deze informatie werd deze persoonlijke lijst met beste fishfinders zorgvuldig en onafhankelijk voor je samengesteld.
Interpreteren van visjes op het scherm
Veel mensen denken dat een groter visje op de fish-id wil zeggen dat er een grotere vis onder je zwemt, maar zo eenvoudig is het niet. In feite geeft de fishfinder weer dat er zich een obstakel tussen je boot en de bodem bevindt. Dit kan dus ook een ander obstakel zijn, maar daarnaast meet de fishfinder in feite niet de grootte van de vis maar de hardheid ervan. Hoe harder het voorwerp is, hoe meer signaal terugkeert en hoe groter het visje op je scherm wordt weergegeven. Zo kan een kleine baars door zijn harde rug toch als een grote vis worden weergegeven.
Veelgestelde vragen over fishfinders
Heb je nooit eerder een fishfinder gebruikt? Lees dan altijd goed de handleiding door en lees je vooraf in zodat je goed weet waarop je zoal moet letten. Hieronder vind je alvast een aantal veelgestelde vragen terug.
Hoe interpreteer ik de bodemlijn?
De fishfinder stuurt een signaal naar de bodem. Als het een harde bodem is, komt het signaal bijna volledig terug. Dit is bijvoorbeeld het geval bij harde klei. Op het scherm wordt dit als een dunne en zwarte lijn weergegeven. Als de bodem zachter is, zal de lijn dikker en grijzer worden. Dit klinkt contradictorisch, maar je moet het je inbeelden als een dikkere modderlaag. Daarnaast zal je op deze lijn ook obstakels zien. Deze obstakels zijn interessant: als ze er lang liggen, zijn ze overgroeid en vormen ze een schuilplaats voor vissen. Hierdoor zijn er vaak vangsten te doen.
Kan ik een fishfinder zonder boot gebruiken?
De meeste fishfinders zijn gemaakt om op een boot te gebruiken. Je gebruikt ze namelijk om te weten wat er zich onder je boot bevindt. Echter, er zijn ook fishfinders die je kan uitwerpen of fishfinders die je kan gebruiken bij het ijsvissen. Ga altijd na waarvoor de fishfinder al dan niet geschikt is.
Aanvullende producten voor fishfinders
Naast een goede fishfinder heb je natuurlijk nog heel wat andere spullen nodig, zoals een zuignapset voor de bevestiging, een transducer-arm, een geheugenkaartje, waterkaarten (deze zijn niet altijd gratis), een afdekkap enzovoort. Wat al dan niet wordt meegeleverd, verschilt per fabrikant. Ga dit dus vooraf goed na.